Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Latvijas Banka nākamā gada sākumā plāno izlaist Ukrainai veltītu divu eiro monētu ar saulespuķi

Latvijas Banka nākamā gada sākumā plāno izlaist Ukrainai veltītu divu eiro piemiņas monētu, uz kuras attēlota saulespuķe, aģentūra LETA uzzināja Latvijas Bankā.

"Darbs pie monētas izgatavošanas turpinās, lai to izlaistu 2023.gada sākumā. Monētas dizains ir saskaņots ar Eiropas Komisiju un eirozonas valstīm," sacīja Latvijas Bankas preses sekretārs Jānis Silakalns. 

Latvijas Bankā norāda, ka monētas nacionālajā pusē būs attēlots viens no ukraiņu tautas simboliem cīņā par mieru - saulespuķe. Kā arī uz monētas būs uzraksts "Slava Ukrainai!".

"Ukraina ir pasaulē lielākais saulespuķu audzētājs un saulespuķu eļļas eksportētājs. Taču saulespuķes ir nozīmīgas ne tikai no tautsaimniecības viedokļa - kopš Krievija sāka nežēlīgo karu Ukrainā, saulespuķe kļuvusi arī par globālu miera simbolu. Pirmo reizi saulespuķes Ukrainā kā miera simbols tika izmantotas 1996.gada vasarā. Tās tika iestādītas Pervomaiskas raķešu bāzē, lai atzīmētu kodolieroču izvešanu no valsts. Pašlaik saulespuķes cilvēki visā pasaulē izmanto, lai paustu atbalstu Ukrainas tautai," pauž Latvijas Bankā.

Piemiņas monētas nacionālās puses grafiskā dizaina autors ir mākslinieks Krišs Salmanis.

Plānots, ka Ukrainai veltītās divu eiro piemiņas monēta iznāks suvenīriesaiņojumā "Brilliant Uncirculated" kvalitātē un apgrozības kvalitātē  tīstokļos.

Jau vēstīts, ka ik gadu ikviena eirozonas valsts var izlaist divas divu eiro piemiņas monētas, kas veltītas valsts, Eiropas vai pasaules nozīmes notikumiem. Papildus tam visas eirozonas valstis kopā var izlaist vēl vienu divu eiro monētu kādas kopējas Eiropas Savienības valstu tēmas ietvaros. Piemiņas monētām ir tādas pašas iezīmes kā parastajām divu eiro apgrozības monētām, bet pusē ar attiecīgās valsts veidoto simboliku uz tām attēlots piemiņas motīvs.

Latvijā pirmā īpašā dizaina divu eiro piemiņas monēta, kuru Latvijas Banka laida apgrozībā 2014.gadā, veltīta Rīgai - uz monētas attēlota Vecrīgas panorāma.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas