Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Latvijas polārpētnieki noslēguši ekspedīciju Antarktīdā

Latvijas polārpētnieki sekmīgi noslēguši ekspedīciju Antarktīdā, Ukrainai piederošās Vernadska polārstacijas apkārtnes salās, aģentūru LETA informēja projekta kuratore Marta Zīverte.

Ekspedīcijā uz Antarktīdu devās Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes ģeologi Jānis Karušs, Kristaps Lamsters un Māris Krievāns. Šī pētnieku komanda kopā jau īstenojusi trīs ekspedīcijas, veicot ledāju pētījumus Islandē un Grenlandē.

Zīverte paskaidroja, ka lielie vēji un sniegputeņi neļauj strādāt ārā un pārvietoties ar laivām okeānā ir kļuvis neiespējami. Lai arī Antarktīdas vasara bija īsa, tā tomēr pētniekiem bija labvēlīga, jo plānotie uzdevumi tika izpildīti, sacīja Zīverte.

Viņa atgādināja, ka pirms neilga laika pētniekus Antarktīda priecēja ar reti zilām debesīm un mierīgu okeānu, tādēļ ekspedīcijas dalībnieki kopā ar Ukraiņu kolēģiem devās braucienā ar laivām pāri Penola šaurumam uz Antarktīdas pussalu, lai izvērtētu turpmākajos gados veicamos pētījumus. Pateicoties labvēlīgajiem laikapstākļiem, pētniekiem bija iespējams uzkāpt aptuveni 500 metru augstā virsotnē no kuras pavērās skats uz Antarktīdas plašumiem.

Zīverte arī pastāstīja, ka visas ekspedīcijas laikā pētnieki ir piedzīvojuši un izjutuši Arktikas mainīgos laikapstākļus - lietu, sniegputeņus, sauli, vēju, viļņus, aukstumu un vētras. Spēcīgos vēja izraisītos viļņus pētnieki izjuta, dodoties atpakaļceļā no tālākās Argentīnas arhipelāga salas, kad augstie viļņi izmērcēja laivas pasažierus un piepildīja daļu laivas ar okeāna ūdeni.

Lai arī ekspedīcijas laikā tika gūtas nelielas traumas, komandas dalībnieki jūtas veseli un ir priecīgi par pieredzi polārajos pētījumos, teica pētnieku pārstāve.

Pētnieki uz Vernadska polārstacijas norādes staba piestiprināja zīmi "Rīga 15 432 kilometri", ar cerību turpināt iesaistīt Latviju Antarktīdas izpētē. Lieldienas Latvijas polārpētnieku komanda, visticamāk, pavadīs kuģī, ceļā uz Dienvidameriku, lai pēcāk dotos uz Latviju.

Kā ziņots, Latvijas polārpētnieki 10.februārī sāka vismaz mēnesi garu ekspedīcijā uz Antarktīdu, kur paredzēts izzināt ledāju vēsturisko un iespējamo nākotnes attīstību. Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes pētnieks Jānis Karušs iepriekš stāstīja, ka ekspedīcijas mērķis ir organizēt un īstenot pirmo Latvijas zinātnieku ekspedīciju uz Antarktīdu, galvenokārt koncentrējoties uz Argentīnas salu arhipelāgā esošajiem mazajiem ledājiem.

"Lai gan varētu likties, ka Antarktīda ir sen zināma, taču nopietni pētījumi šajā kontinentā sākti tikai pagājušā gadsimta sākumā," teica Karušs.

Ekspedīcijai pētnieki gatavojušies vairākus gadus, sākot ar sagatavošanos jau pirmajai ekspedīcijai uz polāro apgabalu. Pirmā ekspedīcija notika 2014.gadā uz Islandi, turpat atgriežoties arī 2015.gadā. 2016.gadā polārpētnieki devās uz Grenldandi, bet pirms pus gada atkal atgriezās no Islandes. Katrā no ekspedīcijām tiek mēģināts aptvert arvien dažādākas polārās teritorijas.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas