Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Radio Ziņu dienests noraida mediācijas procesu

Latvijas Radio (LR) Ziņu dienesta darbinieki noraida mediācijas procesu ar LR valdi. Tā pēc pirmdien, 22. jūlijā, notikušās sarunas starp LR valdi, Ziņu dienesta darbiniekiem un sertificētu mediatori Baibu Strupišu informēja Ziņu dienesta galvenā redaktore Laura Dreimane.

Baiba Strupiša skaidro, ka mediācijas process iespējams vien tad, ja visas konfliktā iesaistītās puses apliecina vēlmi un gatavību meklēt jaunus risinājumus. LR valde un Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) bija apliecinājušas gatavību rast konstruktīvus risinājumus situācijas stabilizēšanai un uzticības atjaunošanai.

"Mediators ir neatkarīgs un profesionāls sarunu vedējs, un mediācija ir likumā regulēts process. Lai mediācija notiktu, ir jāizpildās vairākiem juridiskiem un psiholoģiskiem priekšnosacījumiem. Mediācija balstās uz brīvprātības principu – katra puses brīvi var iestāties un izstāties no mediācijas procesa jebkurā brīdī. Konkrētajā strīdā Ziņu dienesta vadība mani šorīt telefoniski informēja par to, ka žurnālisti nepiekrītot mediācijai. Manā rīcībā vēl nav ziņu par to, vai šāds ir visu Ziņu dienesta darbinieku viedoklis. Jebkurā gadījumā bez Ziņu dienesta darbinieku aktīvas dalības mediācija šajā strīdā nav iespējama," uzsver Strupiša.

LR valde uztur spēkā jau pagājušajā nedēļā pausto viedokli – budžeta veidošanas procesā, kad LR iesniedzis pieprasījumus papildu līdzekļu piešķiršanai gan šim gadam 100 tūkstošu eiro apmērā, gan nākamajiem trim gadiem kapacitātes stiprināšanai un iziešanai no reklāmas tirgus, vadības atkāpšanās nav LR interesēs.

"Mēs cīnīsimies par LR budžetu līdz galam. Par mūsu profesionalitāti un spēju izvest sabiedrisko mediju no gadu desmitiem uzkrātām problēmām lai runā darbi. Par to esmu atbildīga sabiedrības un LR darbinieku priekšā," norāda LR valdes priekšsēdētāja Una Klapkalne. Vienlaikus Klapkalne uzteica Ziņu dienestu par atklāti minētajiem iemesliem, kāpēc mediācijas process no Ziņu dienesta skatupunkta nonācis strupceļā: "Mēs esam konstruktīvi risinājuši finanšu un kapacitātes stiprināšanas problēmas, bet acīm redzami Ziņu dienesta dienaskārtībā ir cits jautājums – sabiedriskā medija valdes izraudzīšanās un iecelšanas kārtība kopumā. Tas vairs nav LR valdes kompetencē, to var mainīt tika politiķi, iespējami ātri pieņemot jauno sabiedrisko mediju pārraudzības likumu".

Jau ziņots, ka finanšu un cilvēkresursu krīzes situācijas risināšanai LR ir iesniedzis papildu līdzekļu pieprasījumu 100 tūkstošu eiro apmērā no valsts budžeta programmas Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem vēl šim gadam, lai no septembra palielinātu Ziņu dienesta korespondentu algas par 31,4% un nodrošinātu kapacitātes stiprināšanu arī pārējiem LR satura veidotājiem. Tāpat iesniegts papildu budžeta pieprasījums nākamajiem trim gadiem, lūdzot finansējumu LR darbinieku atalgojuma palielināšanai gandrīz 1 miljona eiro apmērā, kā arī kompensāciju iziešanai no reklāmas tirgus 1,79 miljonu eiro apmērā, lai nodrošinātu raidlaika aizstāšanu ar kvalitatīvu saturu. Tāpat rasti vairāki risinājumi iekšējo resursu ietvaros Ziņu dienesta stiprināšanai.

Gatavošanās mediācijas procesam tika uzsākta pagājušajā nedēļā. Sertificēta mediatore Baiba Strupiša organizēja vairākas tikšanās ar personām, kuras mediācijas procesā var būt kā puses, novērotāji, konsultanti, atbalsta personas vai eksperti.

18. jūlijā notika saruna ar LR valdi, 19. jūlijā ar Ziņu dienesta darbiniekiem un LR Arodbiedrību. Tāpat bija paredzēts tikties ar Latvijas Žurnālistu asociāciju un NEPLP.

Pirmdien, 22. jūlijā, mediatora klātbūtnē notika saruna starp LR valdi un Ziņu dienesta darbiniekiem, kurā puses apsprieda iespēju kopā vest sarunas, izmantojot mediācijas pieeju un metodes. Pēc tikšanās, kurā piedalījās 3 valdes locekļi, 14 Ziņu dienesta darbinieki un mediatore, Ziņu dienests solīja pieņemt lēmumu par gatavību turpināt sarunas visu 49 Ziņu dienesta darbinieku vārdā. Otrdien, 23. jūlijā, Ziņu dienests no tālākām sarunām ir atteicies.

Top komentāri

Ups
U
Nepatīk līguma nosacījumi, var iet prom no darba. Kāpēc čupiņa ļaužu iedomājusies, ka ir bezgala vērtīgi? Vai paši no malas ir dzirdējuši savas aizvainotās balsis? Šitāda publiska veļas mazgāšana, izmantojot savu īpašo stāvokli - pieeju ēteram, būtu jāaizliedz. Vai cita darba darītājs, kuru arī neapmierina atalgojums, var triekties radio studijā un brēkt par savu sāpi? Gan jau atradīsies pulka ļaužu, kas spēj padarīt to šodienas ziņu dienesta darbu. Svilpojot, kā hobiju.
Medmāsa
M
Pilnīgi manas domas. 1100.-€ atalgojums ierindas žurnālistiem ir Latvijas apstākļos atbilstošs. Ko tad viņi grib -2000?! Paskatieties arī ārpus savas Radio mājas! Varbūt izeja ir Radio un LTV ziņu dienestu apvienošana? Būs mazāk žurnālistu, negatīvisma, agresijas un svešas naudas skaitīšanas.
Irlielāmērāticams
I
ka šis kantoris ir jāprivatizē. Reālas ekonomikas apstākļos tas varēs parādīt savu spožumu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas