Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijas viedākie ļaudis: Vīķe-Freiberga, Zālīte, Rubenis, Kaščejevs un Stradiņš

Norvik Bankas rosinātā Latvijas Vikipēdijas maratona ietvaros ir noslēdzies balsojums par Latvijā viedākajiem ļaudīm. Vieslielāko balsu skaitu ieguvuši eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga, zinātnieks Jānis Stradiņš, dzejniece un dramaturģe Māra Zālīte, mācītājs Juris Rubenis un zinātnieks Vjačeslavs Kaščejevs.

"Maratona mērķis ir veicināt bezmaksas enciklopēdijas Vikipēdija latviešu valodā papildināšanu un izmantošanu. Aicinot balsot par Latvijā viedākajiem ļaudīm, mēs lieku reizi atgādinām, cik bagātā zemē dzīvojam un, minot sabiedrībā zināmus cilvēkus, pievēršam cilvēku uzmanību tam, cik liela ir izglītības un zināšanu vērtība. Mūsu rosinātā maratona ideja ir ne tikai papildināt Vikipēdiju ar jauniem rakstiem, bet arī uzsvērt zināšanu pieejamības nozīmi, kas veicina ikviena iespējas būt zinošākam, gudrākam, sekmīgākam," norāda Norvik Bankas Valdes priekšsēdētājs Olivers Bramvels.

Balsojums notika divās kārtās – vispirms tika izvirzīti kandidāti un desmit visbiežāk minētie ļaudis tika iekļauti balsojuma finālā. Balsot bija iespējams gan Vikipēdijas maratona vietnē Vikimaratons.lv, gan arī portālā Draugiem.lv. Balsojuma rezultāti:

  • Vaira Vīķe-Freiberga, sabiedriski politiska darbiniece, zinātniece, eksprezidente: 29% balsu;
  • Jānis Stradiņš, akadēmiķis, zinātņu vēsturnieks, bijušais Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents: 12% balsu;
  • Māra Zālīte, dzejniece un dramaturģe, sabiedriska darbiniece: 8% balsu;
  • Juris Rubenis, mācītājs, rakstnieks: 7% balsu;
  • Vjačeslavs Kaščejevs, fiziķis, Latvijas Universitātes asociētais profesors, Zinātņu akadēmijas korespondētājloceklis: 6% balsu.

Balsojumam tika izvirzīti arī komponists Raimonds Pauls, sociālantropologs, pasniedzējs Roberts Ķīlis, rakstnieks un tulkotājs Roalds Dobrovenskis, publiciste, rakstniece, žurnāliste Marina Kosteņecka, bijušais Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš.

Balsojumā tika izvirzīti cilvēki, kuri ir izglītoti un ir sevi profesionāli pierādījuši, ir apveltīti ar labu reputāciju, ir atpazīstami un kuru viedoklī sabiedrība ieklausās.

Balsojums notika no 9. līdz 25.jūlijam, tajā kopumā piedalījās 930 cilvēku.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas