Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Latviju pārņēmis skolēnu vasaras nometņu drudzis

Šovasar visā Latvijā notiek teju pustūkstotis bērnu nometņu, un katrā vidēji tiek uzņemti 30 bērnu - tātad vismaz nedēļu no garā brīvlaika saturīgi pavadījuši aptuveni 15 tūkstošu bērnu vecumā no sešiem līdz 17 gadiem. Nometņu organizētājiem ideju netrūkst - Valsts izglītības satura centra (VISC) apkopotā Latvijas nometņu karte ļauj nojaust virkni piedzīvojumu, ko vecāki, atverot maciņus, var sagādāt savām atvasēm. Cenas - no septiņiem eiro dienā par dienas nometni un no 25 eiro diennaktī par tādu, kur bērni paliek pa nakti, otrdien vēsta laikraksts Diena.

Daba, māksla, valodas, informācijas tehnoloģijas, mūzikas instrumentu apguve, sports, dejas, piedzīvojumu meklēšana, mode - tas ir tikai nosacīts nometņu tēmu iedalījums, turklāt daudzviet tās pārklājas. Aplūkojot nometņu programmas, var secināt, ka vairākumā gadījumu tās - vismaz uz papīra - ir daudzpusīgas un pārdomātas, gādājot par bērnu talantiem, zināšanām, emocionālo un fizisko pilnveidi. Dažādās nometnēs Kurzemes pusē bērniem piedāvā apgūt etiķeti, olimpisko spēļu tradīcijas un pat izvēlēties savu nākotnes profesiju. Latgalē Krustpils novada nometnē Mežāres elpa bērni tiek iesaistīti skolas dārza sakārtošanā un celiņu kopšanā; nometnē Izdziedi vasaru Cesvainē profesionālu pedagogu vadībā var apgūt dziedāšanu, publisko runu, horeogrāfiju un aktiermeistarību; Līgatnes novadā augustā notiks nometne Nedēļa ar zirgiem - tās organizētāji sola iemācīt jāt, trenēt un kopt cēlos dzīvniekus.

Latviju vienmērīgi pārklāj daudzi desmiti sporta un arī starptautisku nometņu. Piemēram, uz Engures novada Ķesterciemā notiekošo Albatrosu braucot bērnu grupas no Krievijas, esot dalībnieki arī no Zviedrijas, Igaunijas, Lietuvas un Lielbritānijas. "Visu vasaru pie mums vienlaikus uzturas pat līdz 700 bērniem, kuri dzīvo atpūtas kompleksa korpusos - labiekārtotās istabiņās - un tiek ēdināti piecas reizes dienā. Nometnei ir plašs profils - radošas un sportiskas aktivitātes, notiek arī diskotēkas, turklāt bērniem te ir iespēja pilnveidot krievu valodas zināšanas," Dienai atklāj nometnes pārstāve Ilze. Desmit dienu nometne jūras krastā vienam bērnam maksā 299 eiro.

Visu rakstu par skolēnu vasaras nometnēm lasiet otrdienas, 22.jūlija, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas