Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Lauki stutē Rīgas darba tirgu

Rīga un Pierīga bez darbaspēka importa no laukiem, kur sociāli ekonomiskās sistēmas maiņas rezultātā daudz darba vietu ir pazudušas, bet jaunradītās nespēj visiem darbspējīgajiem nodrošināt darba iespējas. Par to liecina laikraksta Dienas Bizness veiktais pētījums par darba vietu pieejamību pašvaldībās, izmantojot Centrālās statistikas pārvaldes datus par aizņemtajām darba vietām šā gada otrajā ceturksnī un iedzīvotāju skaitu darbspējas vecumā (15–61 gads). Aprēķinātais darba vietu pieejamības indekss tikai kārtējo reizi apliecina reģionālās attīstības svarīgo jautājumu.

Rēķinot, ka statistika darbspējīgo vecumā iekļauj arī vidusskolēnus, profesionālās izglītības iestāžu audzēkņus, kā arī augstskolu studentus, var diezgan droši prognozēt, ka Rīgā un Pierīgā darbaspēka deficīts attiecībā pret šajās pašvaldībās dzīvojošajiem (deklarētajiem) darbspējas vecuma iedzīvotājiem ir vēl iespaidīgāks.

Pašdeklarēšanās neļauj secināt, kur patiesībā dzīvo cilvēki – tur, kur deklarējušies, vai kaut kur citur, jo ir gadījumi, kad deklarējušies šeit, bet jau daudzus gadus dzīvo un strādā, piemēram, Īrijā. Tāpat ir jautājums par darba vietu, jo tādu darbu veikšana kā mežizstrāde, ceļu būve, labošana, kā arī kravu pārvadājumi utt. nenotiek tikai vienas pašvaldības teritorijā, raksta Dienas Bizness.

"Padomju laikos šī darba mobilitāte bija ievērojami mazākos attālumos (lielākoties ar dzelzceļa transportu), savukārt pašlaik jau pa dzelzceļu aizsniegusies līdz Koknesei, ar Via Baltica izbūvi – līdz Salacgrīvai un Bauskai," norāda Lielo pilsētu asociācijas izpilddirektors Māris Kučinskis. Viņš arī vērš uzmanību uz to, ka, piemēram, Jelgavā ir divpusēja darbaspēka migrācija. "Daļa no Jelgavas brauc strādāt uz Rīgu, bet citi – no Rīgas uz Jelgavu," tā Kučinskis. Viņš arī uzskata, ka lielās pilsētas piesaista darbaspēku no apkaimes pašvaldībām.

Galvaspilsētas darbspējīgie spēj aizpildīt vien nepilnus 80% darba vietu. Šā rudens rezonanse attiecībā uz diferencētās maksas ieviešanu galvaspilsētas sabiedriskajā transportā neliecina neko labu par pilsētas tēviem, ne tikai raugoties no iedzīvotāju dalīšanas vietējos un iebraucējos, bet norāda uz nespēju novērtēt, kāds ir reālais darbaspēka sadalījums galvaspilsētā.

Plašāk lasiet otrdienas, 19.novembra, laikraksta Dienas Bizness 4.-5.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas