Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Sakārtots ceļu tīkls palīdzēs laukiem izdzīvot, ja arī uz vietas nebūs darba

Laukus redz kā guļamrajonus

Zemgalē gandrīz pirms desmit gadiem slēdza piecas skolas: Lestenes, Zentenes un Praviņu pamatskolu Tukuma novadā, Codes sākumskolu Bauskas novadā un Lielauces pamatskolu Auces novadā. Aplūkojot Centrālās statistikas pārvaldes datus par iedzīvotāju skaita izmaiņām, apstiprinās jau Kurzemes pagastu pētījumā secinātais, ka lielākās iedzīvotāju izmaiņas bijušas laika posmā no 2000. līdz 2011. gadam, kad uz ārzemēm un citām vietām Latvijā no pagastiem aizbrauca procentuāli un skaitliski vairāk iedzīvotāju nekā pēc 2011. gada. Šie rādītāji atšķiras arī pašos Zemgales pagastos. Proti, Codes pagastā iedzīvotāju skaits kopš 2000. gada samazinājies par 17%, Lielauces pagastā – par 35%, Degoles pagastā – par 20,5%, Lestenes pagastā – par 24%, Zentenes pagastā – par 33%. Arī pēc skolas slēgšanas iedzīvotāju skaits sarūk, bet ne tik strauji.

Laikraksts Diena 9. novembrī sāka publicēt rakstu sēriju Bez skolas, kurā pētīja tos Kurzemes pagastus un novadus, kur 2009. gadā pirmajā un līdz šim vienīgajā skolu slēgšanas vilnī tika likvidētas izglītības iestādes. Žurnālā SestDiena lasāmi Usmas, Vecpils un Sermītes cilvēkstāsti.

Top komentāri

Cēlonis - izjaukta konkurence
C
Tas par ko ir jādomā - ka šī lielsaimniecību forsētā ekspansija nav normālas attīstības un līdzvērtīgas konkurences rezultāts. Tradicionālās lauku saimniecības tiek izspiestas, jo nespēj konkurēt ar Eiropas naudām, par labu lielsaimniecībām. Daļa vainas ir arī nodokļu politikai, kas nekalpo kā atbalsts tradicionālajiem laukiem.
Robis
R
Jau 20 gadus LV politiskā vadība kopā ar lauku lielsaimniekiem realizē šādu valstij un tautai naidīgu politiku.....Tukši lauki-tas ir pretēji visām ES nostādnēm, un pretēji valsts drošības un ekonomiskās attīstības interesēm...
Apčidrinskis
A
Kā notiek Dānijā? Vienkārši- ir industrializēta lauksaimniecība, bet reģionos ir izvietotas daudzas ražotnes- viena ražo idustriālās komponentes, viena- vēja elektrostaciju spārnus, vēl viena- LEGO klucīšus utt. Reģioni neiznīkst.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas