Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

LIC: Pieaug saslimstība ar rotavīrusu un norovīrusu infekcijām

Aukstajos ziemas mēnešos pieaugusi saslimstība ar rotavīrusu un norovīrusu infekcijām. No 821 parauga, kas pārbaudīts Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) Mikrobioloģijas laboratorijā, 333 pacientiem jeb 40,6% gadījumu tika konstatēta norovīrusa klātbūtne, bet 200 paraugos jeb 24,4% saslimušajiem pacientiem - rotavīrusa klātbūtne, portālu Diena.lv informēja LIC pārstāvji.

Norovīrusu infekcija ir akūta vīrusu infekcijas slimība, kam raksturīga caureja, spontāna vemšana, sāpes vēderā, neliela ķermeņa temperatūras paaugstināšanās, slikta dūša. Slimība parasti ilgst divas līdz trīs dienas.

Rotavīrusu infekcija ir akūta vīrusu infekcijas slimība, kurai raksturīgs galvenokārt gremošanas trakta gļotādas iekaisums. Rotavīrusu enterīta galvenās klīniskās pazīmes - akūts sākums, vemšana, bieža vēdera izeja ar ūdeņainiem izkārnījumiem, slikta dūša, sāpes vēderā, galvassāpes, vājums, slikta apetīte, paaugstināta ķermeņa temperatūra. Samērā bieži sastopams arī vienlaicīgs augšējo elpceļu iekaisums. Rotavīrusu infekcijas simptomi parādās 15 stundu līdz 7 dienu laikā pēc inficēšanās, parasti 1 - 2 dienu laikā.

Infekcijas avots gan rotavīrusu, gan norovīrusu enterītiem - slims cilvēks vai infekcijas izraisītāja nēsātājs bez slimības simptomiem. Rota- norovīrusu infekcijas izraisītājs izdalās no cilvēka organisma ar fekālijām. Slimnieks vai vīrusu nēsātājs, neievērojot personīgo higiēnu, ar infekcijas slimības izraisītājiem kontaminē ūdeni, pārtiku, apkārtējās vides priekšmetus.

Slimības bīstamas zīdaiņiem, maziem bērniem un cilvēkiem ar novājinātu imūnsistēmu izteiktas dehidratācijas dēļ. Ar rotavīrusu infekciju ir iespējams atkārtoti inficēties, cirkulējošo izraisītāju štammu daudzveidības dēļ.

Lai pasargātu sevi no vīrusu infekcijām un mazinātu infekcijas izplatīšanos, ļoti svarīgi ievērot personīgo higiēnu - bieži jāmazgā rokas. Cilvēki, kuriem ir akūtas zarnu infekcijas simptomi, nedrīkst nodarboties ar pārtikas produktu gatavošanu, transportēšanu, realizēšanu. Slimie bērni nedrīkst apmeklēt bērnu kolektīvus. Ja mājās ir vīrusu infekcijas slimnieks, jāievēro piesardzības pasākumi - slimniekam jāizmanto individuālie kopšanas līdzekļi un trauki, telpu uzkopšanai jāizmanto dezinfekcijas līdzekļi, jāvēdina telpas un jāierobežo kontakti ar slimnieku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas