Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Līdz 2025.gadam atliek Aizgādnības informācijas sistēmas izveidi

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Bāriņtiesu likumā, līdz 2025.gada vidum atliekot Aizgādnības informācijas sistēmas izveidi.

Otrajam jeb galīgajam lasījumam tika saņemt viens priekšlikums. Zaļo un zemnieku savienības frakcija rosināja noteikt, ka bāriņtiesām jāsadarbojas, lai veiktu savus uzdevumus un lai nodrošinātu pilnīgās informācijas pieejamību vecākiem, aizbildņiem, audžuģimenēm, viesģimenēm un adoptētājiem par bērnu vienā bāriņtiesā. Minēto priekšlikumu neatbalstīja ne par likumprojektu atbildīgā Budžeta komisija, ne arī Saeima.

2017.gadā pieņemti grozījumi Bāriņtiesu likumā, saskaņā ar kuriem bāriņtiesām tikusi izveidota jauna Aizgādnības informācijas sistēma, kurā tās apmainās ar informāciju aizgādnības lietās.

Ar grozījumiem Bāriņtiesu likuma pārejas noteikumos precizēts termiņā, kādā spēkā stājas likuma pants par Aizgādības informācijas sistēmu.

Minētā likuma pārejas notikumi paredz, ka regulējums par to, ka informācijas apstrādi par aizgādībā esošām personām un aizgādņiem bāriņtiesas veic Aizgādības informācijā sistēmā, stājas spēkā 2020.gada 1.janvārī.

Šāds noteikumu stāšanās spēkā datums iepriekš ticis noteiks, neatrodot papildu finansējumu informācijas sistēmas izstrādei.

2019.gadā Labklājības ministrijā sākts Nepilngadīgo personu atbalsta informācijas sistēmas (NPAIS) pārvaldes darbs - veikta līdzšinējās NPAIS darbības un efektivizācijas iespēju izvērtēšana, īpašu uzmanību pievēršot bāriņtiesu kompetencē esošās informācijas apstrādes jautājumiem.

Līdztekus tam sākta arī bāriņtiesu reforma, kurā nepieciešams izvērtēt bāriņtiesas funkcijas aizbildnības un aizgādnības jomā kopsakarā ar iespējamu atsevišķu funkciju nodošanu citām jau esošajām iestādēm.

Kamēr nav noslēdzis NPAIS pārveides darbs un bāriņtiesu reforma, valsts budžeta līdzekļu ieguldīšana bāriņtiesu kompetencē esošu informācijas sistēmu pilnveidē vai izveidē nav lietderīga, jo tā netiek nodrošināta ilgtspēja.

Līdz ar to bija nepieciešams precizēt Bāriņtiesu likuma pārejas noteikumus, kas reglamentē Aizgādības informācijas sistēmas izveidi, spēkā stāšanās datumu, tādējādi pārejas periodā neieguldot valsts budžeta līdzekļus minētās sistēmas izveidē.

Sistēmas izveides termiņš pārcelts līdz 2025.gada 1.jūlijam.

Šie likuma grozījumi iekļauti nākamā gada valsts budžeta paketē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas