Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +4 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Liek pamatus modernam Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centram

Ar svinīgu kapsulas iemūrēšanu ir sākusies topošā Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centra jeb “Tauriņa mājas” būvniecība Bērnu slimnīcas teritorijā Torņakalnā, informē valdes priekšsēdētājs Valts Ābols.

Pēc Ābola teiktā, plānots, ka jau aptuveni pēc gada – 2022.gada rudenī pilnībā demontētas vecās koka ēkas vietā sliesies skaista un moderna ēka, kas iezīmēs būtiskas pārmaiņas gan bērnu psihiatrijas pakalpojumu sniegšanā, gan tur strādājošo medicīnas darbinieku ikdienā. 

Kapsulu ar vēstījumiem nākotnes paaudzēm topošā Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centra pamatā lika Bērnu slimnīcas Bērnu psihiatrijas klīnikas vadītājs Ņikita Bezborodovs, veselības ministrs Daniels Pavļuts, Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis, Bērnu slimnīcas valdes priekšsēdētājs Valts Ābols, UPB valdes priekšsēdētājs Dainis Bērziņš un Bērnu slimnīcas fonda valdes priekšsēdētāja Liene Dambiņa.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts norāda, ka “Tauriņa mājas” būvniecība ir nozīmīgākais ieguldījums bērnu psihiskās veselības infrastruktūrā pēdējos divdesmit gados, sasniedzot 9,06 miljonus eiro. 

“Jauna, mūsdienīga ēka ir ļoti vajadzīga, lai labāk palīdzētu jauniešiem ar mentālās veselības sarežģījumiem. Pateicoties tai, būs iespēja veidot arī jaunus pakalpojumus, piemēram, pacientiem ar ēšanas traucējumiem vai vielu atkarībām. Tomēr, kamēr būvnieki būvē jauno ēku, mums jāturpina būvēt izpratne sabiedrībā par to, ka bērnu psihiskā veselība veidojas un var tikt patiesi dziedināta tikai sabiedrībā, ar mūsu kopīgām pūlēm,” uzsvēra Pavļuts.

Jaunajā Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centrā mazie pacienti iegūst jaunas, modernas telpas, kas būs plašākas nekā līdzšinējā novietnē “Gaiļezers”. Topošā centra ēka ir projektēta, domājot par bērnu un pusaudžu pacientu vajadzībām - kā viņi uztvers konkrētās mājas fasādi, krāsojumu, iekārtojumu, u.t.t. Pati būves forma atgādina atvērtus tauriņa spārnus un tas ir viens no iemesliem, kāpēc ēka ieguvusi nosaukumu “Tauriņa māja”. Plašajās, gaišajās un atvērtajās telpās būs pieejamas gan modernas palātas stacionārai aprūpei, gan konsultāciju kabineti, gan telpas dažādām terapijām.

“Bērnu un jauniešu psihiskā veselība šobrīd un arī turpmākajos gados būs ļoti aktuāla tēma. Emocionālajā ziņā bērni un jaunieši ir viena no Covid-19 pandēmijas visskartākajām grupām. Tas nozīmē, ka vajadzība specializētiem un mūsdienīgiem psihiatrijas pakalpojumiem būs vēl lielāka nekā iepriekš,” atzīst centra vadītājs, bērnu psihiatrs Ņikita Bezborodovs.

Bērnu psihiatrs uzsver, ka projekta mērķis ir izveidot kompetences centru, kurā pieejama gan vispusīga terciārā līmeņa aprūpe, kas prasa ļoti augstu specializāciju un profesionalitāti, gan arī sekundārā līmeņa stacionārie pakalpojumi un ambulatorās konsultācijas.

“Šī būs iespēja nodrošināt bērnu un pusaudžu psihiskās veselības aprūpi jaunā kvalitātē, it sevišķi gadījumos, kad nepieciešami noteikti specializēti pakalpojumi. Mēs jau tagad redzam, ka viena pacienta ārstēšana bieži vien ir vairāku speciālistu kopdarbs, tāpēc arī jaunajā ēkā ir domāts par tādu iekārtojumu, kas sekmēs šo komandu sadarbību un vēl vairāk uzlabos pacientu aprūpi,” piebilda Bezborodovs.

Īpaši ir izceļami vairāki būtiski uzlabojumi pusaudžu un jauniešu psihiskās veselības aprūpē, kas būs iespējami pēc centra atvēršanas un pārcelšanās no novietnes “Gaiļezers” uz Bērnu slimnīcas teritoriju Torņkalnā. Tostarp jaunieši vecumā virs 16 gadiem, kuri saskaras ar akūtiem psihiskajiem traucējumiem, nonāks Vienības gatvē, nevis tiks nogādāti pieaugušajiem domātos stacionāros. 

Pavisam Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centrā būs četras stacionārās nodaļas: pusaudžiem, maziem bērniem un viņu vecākiem, pacientiem ar ēšanas traucējumiem un lielajiem pusaudžiem ar akūtiem psihiskajiem traucējumiem, kurus, piemēram, var izraisīt arī apreibinošās vielas. 

Tāpat pēc centra pārcelšanās uz Bērnu slimnīcu Torņkalnā būs iespēja lielāku uzmanību pievērst konsultatīvajai psihiatrijai somatiskajā medicīnā. Speciālistu vērtējumā aptuveni trešdaļai šādu pacientu ir ne tikai somatiskie, bet arī psiholoģiskie traucējumi, kas prasa kompleksu pieeju ārstēšanā. Šādu, ļoti specializētu pakalpojumu Latvijā patlaban nav. 

Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centrs būs pirmā Bērnu slimnīcas ēka, kurā tiks izveidota vienota ārstu telpa. Proti, mainīsies ārstu sadarbības veids - laikā, kad nenotiek darbs ar pacientiem, viņi nestrādās atsevišķos kabinetos, bet gan modernās atvērtā plānojuma telpās. Tas ļaus racionālāk plānot resursus un telpu noslodzi. Šis ir būtisks aspekts laikā, kad vajadzības pēc psihiskās veselības speciālistu pakalpojumiem kļūst tikai lielākas. Modernā psihiatriskā palīdzība ir dažādu speciālistu kopdarbs, tādēļ, strādājot vienā telpā, mediķiem būs vieglāk meklēt labākos risinājumus palīdzībai komplicētos gadījumos. 

Topošās Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centra ēkas kopējā platība būs aptuveni 4000 kvadrātmetru, paredzēts, ka tajā vienlaikus palīdzību varēs saņemt vairāki desmiti pacienti. Te strādās daudz dažādu speciālistu – bērnu psihiatri, psihologi, funkcionālie speciālisti - ergoterapeiti, audio logopēdi, fizioterapeiti, uztura speciālisti, kā arī mākslas terapeiti, medicīnas māsas u.t.t. 

“Liela atbildība ir strādāt tieši slimnīcas teritorijā – tā, lai būvdarbi ritētu maksimāli droši un raiti, turklāt nekādā veidā netraucētu ne operatīvajam transportam, ne mazajiem pacientiem. Tāpēc esam centušies viņu dienas padarīt nedaudz gaišākas un krāsainākas, klasisko būvžogu pārvēršot izstādē, kas tapusi no mūsu darbinieku bērnu zīmējumiem,” uzsvēra UPB valdes priekšsēdētājs Dainis Bērziņš.

Plānots, ka Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centra būvniecība noslēgsies 2022.gada oktobrī. Ēkas projektu veidojis arhitektu birojs SIA “Nams”, bet celtniecība uzticēta AS UPB. Centra izveidei nepieciešamais kopējais finansējums ir aptuveni desmit miljoni eiro, projekta īstenošanai ir piesaistīti Eiropas reģionālās attīstības fonda līdzekļi. 

“Šajā centrā Rīgas un visas Latvijas bērni varēs saņemt patiesi mūsdienīgu aprūpi – tas ir pats svarīgākais. Jaunas pieejas, moderns aprīkojums un specializēta, zināšanās balstīta ārstniecība ir tas, kas būs apvienots jaunajā iestādē. Tas ir arī tas, ko ir pelnījuši mūsu bērni. Rīgas domē ir patiess prieks un gandarījums par to, ka Latvijas galvaspilsētā top modernākais bērnu ārstniecības komplekss Baltijā,” teica Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis. 

Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centrs ir daļa no vērienīgiem Bērnu slimnīcas infrastruktūras uzlabošanas darbiem, kuriem ir jānoslēdzas 2024. gadā, tā veidojot modernāko bērnu slimnīcu Baltijā. Nesen atklāts jaunais Rehabilitācijas centrs, tuvākajos mēnešos tiks būvēts jauns Ambulatoro pakalpojumu centrs un neatliekamās palīdzības centrs, Epilepsijas un miega centrs, tāpat tiek veidots jauns Dienas stacionārs. Rekonstruējot 1. korpusu, tur ir plānots izvietot vienas pieturas aģentūru bērniem, kas cietuši no vardarbības. Vienlaikus noritēs arī teritorijas labiekārtošana darbi, kā arī mobilitātes uzlabošana visā bērnu slimnīcas teritorijā. 

Jau vēstīts, ka Džons Martins Tallijs kā privātais mecenāts ir apņēmies ziedot Bērnu slimnīcai 20 miljonus eiro. Šo mērķziedojumu ir paredzēts ieguldīt, finansējot Veselības attīstības centra izveidi. Galvenie Veselības attīstības centra darbības pīlāri būs zinātnes un pētniecības attīstība – lai pētījumi un atklājumi sniegtu ļoti praktiskus ieguvumus sarežģītu pacientu ārstniecībā. Mērķis ir arī pilnveidot diagnostikas iespējas un veicināt personalizētas medicīnas attīstību, īpaši onkoloģijas jomā. Attīstības centrā paredzēta arī simulāciju vides izveide praktisko iemaņu stiprināšanai, vide izglītības procesa atbalstam - kā pirmsdiploma, tā arī tālākizglītībai, inovāciju ekosistēmas izveide jauninājumu ģenerēšanai un testēšanai.

VSIA “Bērnu klīniskā universitātes slimnīca” Eiropas Reģionālā attīstības fonda 9.3.2. specifiskā atbalsta mērķa “Uzlabot kvalitatīvu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību, jo īpaši sociālās, teritoriālās atstumtības un nabadzības riskam pakļautajiem iedzīvotājiem, attīstot veselības aprūpes infrastruktūru” pirmās projektu iesniegumu atlases kārtas ietvaros realizē projektu “VSIA „Bērnu klīniskā universitātes slimnīca” veselības aprūpes infrastruktūras attīstība” Nr. 9.3.2.0/17/I/003.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas