Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Lieldienās dievnamos drīkstēs uzturēties ar mutes un deguna aizsegiem

Šogad Lieldienās cilvēki dievnamos drīkstēs uzturēties, valkājot mutes un deguna aizsegus, tomēr garīdznieki nedrīkstēs īpaši pulcēt un aicināt draudzes locekļus uz dievkalpojumiem, informēja Romas katoļu baznīca.

Šo otrdien Tieslietu ministrija sasauca Latvijas reliģisko organizāciju pārstāvjus uz konsultatīvo padomi, lai izskaidrotu Ministru kabineta noteiktos nosacījumus reliģiskajām organizācijām Lieldienu laikam.

Saskaņā ar valdības lēmumu ārkārtējā situācija ir noteikta līdz 6.aprīlim, kas nozīmē, ka Lieldienas tiks sagaidītas, vēl rēķinoties ar jau zināmajiem pulcēšanās ierobežojumiem un piesardzības pasākumiem.

Vienīgās izmaiņas ir saistībā ar darbības laikiem dienā pirms Lieldienām, proti, no 3.aprīļa līdz 4.aprīlim, kad ir atļauts baznīcas atvērt no plkst.6 rītā līdz 1 pēc pusnakts.

Tāpat noteikts, ka dievkalpošana draudzēs notiek laikā no plkst.6 līdz 20, izņemot Lieldienu sagaidīšanas nakti Klusajā sestdienā, kad dievkalpošana notiks līdz plkst.1.

Dievnamos un telpās, kur notiek dievkalpošana, vienlaikus varēs atrasties tikai tāds personu skaits, kas nepārsniedz 20% no telpu kapacitātes, ievērojot, ka uz katru apmeklētāju tiek nodrošināti desmit telpas kvadrātmetri. Piemēram, ja dievnamā ir 300 kvadrātmetri, tad tajā vienlaicīgi drīkst atrasties 30 cilvēki.

Baznīcā informēja, ka Lieldienās draudžu mācītāji kalpo, vadot dievkalpojumus, draudzei ierastajos laikos, tos īpaši neizsludinot un nepulcinot draudzi. Tāpat nenotiek klātienes pasākumi, sapulces un sadraudzības.

Mutes un deguna aizsegi ir jāvalkā gan dievlūdzējiem, gan arī garīdzniekiem, kuri nevada liturģiju vai neiestāda Dievgaldu. Vēl ir norādījums, ka būtu jāuzvelk maska sprediķotājam kancelē, ja apakšā atrodas dievlūdzēji vai klausītāji.

Vienlaikus garīdzniekiem, kuri vada dievkalpojumu, iestāda Dievgaldu, sprediķo un vada liturģiskās lūgšanas ir atļauts nelietot sejas maskas, ja attālums līdz draudzei ir vismaz pieci metri. Dievgaldu izdalot sejas maska ir uzvelkama.

Draudzes locekļi drīkst apmeklēt dievnamu, ievērojot skaita, drošības un higiēnas nosacījumus . Savukārt distancei starp dievlūdzējiem no dažādām mājsaimniecībām jābūt lielākai par diviem metriem, piebilda baznīcā. Tāpat garīdzniekiem vajadzētu pielūkot, lai dievlūdzēji nesēž viens aiz otra.

Ārpus dievkalpojumiem drīkst notikt tikai Kristības, Laulības un Bēres, kurās var piedalīties līdz ddesmit cilvēkiem.

Baznīcā uzsvēra, ka, paliekot mājās, draudžu locekļi aicināti kopt savu ticību ar pieejamiem līdzekļiem - noturot mājas svētbrīžus, lasot Svētos Rakstus un lūdzot, klausoties mācītāju uzrunas un attālināti piedaloties dievkalpojumos, ko pārraida draudzes, kuras jau iepriekšējā pandēmijas vilnī parādīja, ka to spēj paveikt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas