Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Līgatnes lāči jaunajās mājās jūtas labi un pošas ziemas miegam

Sekmīgi pabeidzot būvdarbus, lāči Mikus un Puika pārvesti no pagaidu mītnes dzīvnieku patversmē Mežavairogi uz jaunuzcelto māju Gaujas nacionālā parka Līgatnes dabas taku teritorijā. Tā uzbūvēta, pateicoties ziedotāju atbalstam. Jaunie lāču apartamenti ir aprīkoti ar divkāršām, vietām pat trīskāršām drošības sistēmām. Tādējādi izmukšanas gadījumi ir samazināti līdz minimumam. Kā atzīst parka pārstāvji, lāči šobrīd jūtas labi, iepazīst jaunos apartamentus un tiek gatavoti ziemas miegam, vēsta Latvijas Radio.

Brienot pa piesnigušo Līgatnes dabas taku gurkstošo sniegu, pie Meža skolas Pauguri koku ielokā skatam paveras voljērs, tam vidū - jaunā lāču māja. Agrāk šeit mitinājās stirnas. Aptuveni 10 reiz 10 metru lielā ēka celta no betona, vietām manāms koka apšuvums, bet tās labajā pusē ir izturīgas un resnas tērauda restes. Aiz tām rosās abi lāči - Mikus un Puika. Šobrīd ir pusdienlaiks, tāpēc, graužot vistu kājas, Mikus ieinteresēti apošņā arī manu diktofonu. Zvērkope Linda Ipatjeva skaidro, ka katru lāci baro citādāk, jo gaumes atšķiras. Vienam vairāk garšo gaļa, otram - zivis, augļi un dārzeņi.

Kā stāsta dabas taku vadītāja Sigita Šulca, šodien ķepaiņus atšķirt ir viegli - no rīta viņus apmeklēja vetārsts, un, meklējot vēnas analīzēm, nedaudz nācās noskūt ķepas. Puikam noskūtas ir abas, jo vienā ķepā vēnu atrast bija grūtāk. Viņa norāda, ka, lai arī lāči ziemas miegu vēl gulējuši nav, viņi ir mierīgi un jūtas labi.

Aplūkojot tuvāk jauno māju, redzams, ka tā aprīkota ar daudzpakāpju drošības sistēmu, ko veido dažādas sviras, bultas, atsvari un trīši. Šīs konstrukcijas paceļ, nolaiž un nostiprina eju lūkas, kas savieno ēkas telpas. Katram lācim ir ar salmiem izklāta miga, taču viņi var uzturēties arī āra telpās. Viena no tām ir zem klajas debess. Mītnes malā nevar nepamanīt arī kopēja ieejas durvis, kas ir no bieza tērauda un aizslēgtas ar pamatīgu slēdzeni. Caur kopēja telpu var iekļūt plašajā lāču miteklī. Kopēja Linda Ipatjeva atklāj, ka viņai no lāčiem pagaidām ir nedaudz bail, jo iepriekš ar šiem dzīvniekiem strādāts nav. Viņa ķepaiņus dienā satiek trīsreiz, bet jaunā māja liek justies droši.

Jaunā māja nebūtu tapusi, ja līdzekļu vākšanā nebūtu iesaistījies Gaujas Nacionālā parka fonds. Tā pārstāve Baiba Pavloviča norāda, ka vecais lāču voljēra iežogojums bija nolietojies jau sen. Līdzekļus jaunajai mājai ar ziedojumu palīdzību sāka vākt jau 2009. gadā. Šobrīd lāču māju un voljēru apņem ar elektrisko ganu aprīkota pagaidu sēta. Jauna, izturīga un droša žoga uzstādīšanai trūkst līdzekļu, tāpēc pagaidām apmeklētājiem mājas iemītnieki redzami nebūs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas