Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

LR: Tuvāko gadu laikā pieaugs pieprasījums pēc kvalificētiem speciālistiem

Tuvākajos 3-5 gados pieprasītākās profesijas būs ražošanas iekārtu un mašīnu operatori, tehniķi, inženieri, tehnologi un IT speciālisti, secinājusi Latvijas Darba devēju konfederācija nozaru eksperti. Tā kā darba tirgū tiek ieviestas jaunas tehnoloģijas un strauji attīstās procesi, tautsaimniecības nozarēs ir samazinājusies vajadzība arī pēc mazkvalificēta darbaspēka, vēsta Latvijas Radio (LR).

Atbilstoši LR rīcībā esošajai informācijai, Latvijas Darba devēju konfederācija un tās nozaru eksperti izpētījuši, ka jau pēc četriem gadiem varētu sākt veidoties kritiska situācija darbaspēka nodrošinājumā, kad pieprasījums sāks pārsniegt piedāvājumu. Šī iemesla dēļ eksperti aicina izvēlēties valstij nepieciešamo profesiju. Transporta un loģistikas nozaru eksperts Jānis Pumpiņš LR stāsta, ka tuvākajos gados tiek prognozēts transporta nozarē strādājošo skaita pieaugums. Strādājošo pieaugums gaidāms arī ražošanā un būvniecībā, apstrādes rūpniecībā, inženierzinātnēs, lauksaimniecībā, mežsaimniecībā, transporta nozarē un tirdzniecībā.

Savukārt, kā viena no nozarēm, kurā tiek prognozēta strauja strādājošo skaita samazināšanās jau šogad, ir tekstilnozare, LR stāsta tekstilnozares ražošanas ekspertu padomes pārstāve Liene Subatiņa. Pieprasījuma samazinājums tiek prognozēts arī sabiedrisko pakalpojumu nozarēs, sociālajās zinātnēs, tiesību un komerczinību grupā.

Lai uzlabotu darbaspēka trūkumu un pāreju no izglītības sistēmas uz darba tirgu, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājas vietniece Līvija Marcinkeviča sarunā ar LR uzsver, ka attiecības starp darba devēju un darbinieku jāuzsāk jau mācību procesa laikā.

Eksperti norāda, ka nākotnē vajadzīgās prasmes jau tagad var apgūt profesionālajās izglītības iestādēs un to piedāvājums diezgan plašs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas