Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

LU šogad popularākās tiesību un komunikācijas zinātnes; RTU - datorsistēmas un informācijas tehnoloģijas

Latvijas Universitātē (LU) šogad vispopulārākās studiju programmas ir Tiesību zinātnes, kurai iesniegti 1737 pieteikumi, Komunikācijas zinātne - 1688 pieteikumi un Vadības zinības - 1256 pieteikumi, portālu Diena.lv informēja LU Preses centrā.

Ceturtajā vietā ar 1023 pieteikumiem ierindojusies ekonomikas studiju programma, piekto vietu topošo studētgribētāju vidū šogad ieņem programma Datorzinātnes ar 936 pieteikumiem, tai seko Ārstniecība ar 905 pieteikumiem, Angļu filoloģija - 893, Moderno valodu un biznesa studijas - 756, kā arī profesionālā bakalaura studiju programma Psiholoģija - 638 un akadēmiskā bakalaura studiju programma Psiholoģija - 630 pieteikumi.

Uz vienu valsts budžeta vietu studiju programmā E-biznesa un loģistikas vadības sistēmas pretendēja 124 pietikumi, jo uz divām vietām bija saņemti 248 pieteikumi. Otrs lielākais konkurss bija studiju programmā Starptautiskā ekonomika un komercdiplomātija, kur uz trijām vietām bija iesniegti 303 pieteikumi.

Studiju programmā Starptautiskās ekonomiskās attiecības uz vienu vietu pretendēja 98 pieteikumi. Par valsts budžeta līdzekļiem šajā programmā varēs studēt tikai trīs jaunieši no 294, kuri bija atsūtījuši savus pieteikumus. Uz programmas Moderno valodu un biznesa studijas vienu vietu pretendēja 91 pieteikums. Par valsts budžetu šajā programmā plānots mācīt piecus jauniešus, bet pieteikumus bija iesūtījuši 455. Komunikācijas zinātnē uz vienu vietu šovasar pretendēja 39 pieteikumi. Par valsts līdzekļiem šajā programmā skolos 25 studentus no 973, kuri bija iesnieguši pieteikumus.

Savukār Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) šogad vislielākais reflektantu pieteikumu skaits uz piedāvāto pamatstudiju programmu budžeta vietām ir programmās Datorsistēmas (896 pieteikumi), Informācijas tehnoloģija (847 pieteikumi) un Muitas un nodokļu administrēšana (842 pieteikumi), portālu Diena.lv informēja RTU pārstāvis Krišjānis Ozols.

Kopumā reflektanti, pretendējot uz budžeta vietām, priekšroku devuši tām pašām studiju programmām, kurām pērn. Vislielāko kāpumu piedzīvojusi programma Muitas un nodokļu administrēšana, kur uz kuras budžeta vietām pagājušogad saņemti 558 pieteikumi jeb par 284 mazāk nekā šogad.

Arī programmās Datorsistēmas un Informācijas tehnoloģija uz budžeta vietām pieteikušies attiecīgi par 156 un 72 reflektantiem vairāk nekā uz 2011./2012.mācību gadu. Salīdzinot ar iepriekšējo mācību gadu, palielināta interese jauniešiem bijusi arī par bakalaura studiju programmu Būvniecība - 637 pieteikumi šogad pret 564 pērn.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas