Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Nepilna mēneša laikā reģistrēti četri gadījumi, kad bērns apēdis magnētu

Magnēti nav rotaļlieta

Aizvadītās nedēļas beigās Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) pārstāvji tikās, lai pārrunātu slimnīcas sūdzību par magnētu konstruktoriem, kuru dēļ cietuši vairāki bērni. Ņemot vērā, ka pēdējā mēneša laikā ir palielinājies negadījumu skaits, kad bērni nonākuši slimnīcā pēc magnētu norīšanas, BKUS vērsusies pie PTAC ar lūgumu izņemt no tirdzniecības bērnu rotaļu konstruktorus, kuru sastāvā ir magnēti.

BKUS pārstāve Dace Zaldāte-Rozentāle Dienai skaidro, ka magnēti var izraisīt asas vēdersāpes, vemšanu, drudzi un caureju. "Magnēti var būt nāvējoši. Vairāki pat mazi magnētiņi var raisīt nopietnus un ilgtermiņā paliekošus veselības traucējumus. Nonākot organismā, magnēti var salipināt zarnu sieniņas, kā rezultātā var rasties iekaisums, vai izveidot caurumus, pa kuriem zarnu saturs var nonākt organismā, kā arī traucē asinsriti, un izraisīt audu atmiršanu," stāsta Zaldāte-Rozentāle un piebilst, ka Bērnu slimnīca ir informējusi arī Veselības ministriju un Ekonomikas ministriju, lai nodrošinātu, ka šāda veida rotaļlietas bērniem nav pieejamas. 
Savukārt PTAC pārstāve Agnese Tauriņa pirms tikšanās Dienai norādīja, ka līdz šim par šāda veida rotaļlietām nav saņemtas sūdzības un centra rīcībā nav informācijas par nelaimes gadījumiem, kuros būtu iesaistīti magnētu konstruktori. 


Ar informēšanu nepietiek 

Iepriekš Bērnu slimnīcas valdes priekšsēdētājs Valts Ābols publiskajā telpā norādīja, ka magnēti var būt bīstami veselībai jebkura vecuma cilvēkam, un  pēdējā laika notikumi parāda, ka ir nepieciešams kas vairāk nekā tikai informēt sabiedrību par magnētu negatīvo ietekmi uz veselību. Pagaidām nav skaidrs, vai rotaļlietas, kuru sastāvā ir magnēti, varētu tikt izņemtas no tirgus aprites, taču līdzšinējā pieredze liecina, ka mediķu rosinātās izmaiņas varētu tikt ņemtas vērā. 

Kā piemēru var minēt etiķa esenci – 2010. gadā, pamatojoties uz Bērnu slimnīcas statistiku, bērnu ķirurgi rosināja aizliegt pārdot etiķa esenci, jo pēdējo gadu laikā bija palielinājies nelaimes gadījumu skaits, kad bērni bija iedzēruši esenci un guvuši nopietnus ķīmiskus apdegumus. BKUS statistika par 2010.–2020. gadu liecina, ka šādu gadījumu skaits ir samazinājies uz pusi, negadījumu skaitam samazinoties līdz 68. Runājot par nelaimes gadījumiem, kad bērni norijuši magnētus, Zaldāte-Rozentāle norāda, ka precīzas statistikas nav, taču pēdējo pāris nedēļu laikā reģistrēti četri gadījumi, kas tik īsā laika posmā ir ļoti daudz. Viņa uzsver, ka Bērnu slimnīca aicina ne tikai tirgotājus atbildīgi izvērtēt šādu rotaļlietu tirdzniecību, bet arī pieaugušos būt atbildīgiem, izvēloties rotaļlietas bērniem. Slimnīcas rīcībā nav informācijas par konkrēta izplatītāja un ražotāja rotaļu konstruktoriem, taču BKUS pārstāve norāda, ka tie ir aptuveni divus centimetrus lieli magnēti, no kuriem var izveidot dažāda veida figūras.  

Savukārt Tauriņa norāda, ka rotaļlietas, kuras minētas BKUS vēstulē, ir konstruktori ar maziem lodes un citu formu magnētiem – tā saucamie neokubi, ko ražotāji lielākoties neuzskata par rotaļlietām, marķējumā norādot, ka tie paredzēti no 14 gadu vecuma. "Neskatoties uz PTAC darbībām – sabiedrības informēšanu par šādu rotaļlietu bīstamību un aizliegumu tās piedāvāt tirgū, šie neokubi diemžēl laiku pa laikam atkal tiek piedāvāti interneta veikalos ne tikai Latvijā, bet arī ārpus Latvijas, tajā skaitā tādās populārās tiešsaistes tirdzniecības platformās kā Alibaba.com, Aliexpress.com, Amazon.com, Ebay.com u. c.," atzīst Tauriņa. 
 

Nepieciešama izpēte

PTAC laiku pa laikam saņem sūdzības par precēm, kas patērētāju skatījumā ir nedrošas un jāizņem no tirdzniecības. "Visos gadījumos PTAC, ņemot vērā konkrētā izstrādājuma veidu, izvērtē izstrādājuma atbilstību piemērojamām prasībām, ja nepieciešams, arī veicot izstrādājuma testēšanu. Ja konstatēts, ka izstrādājums neatbilst būtiskajām drošuma prasībām, tad tas tiek izņemts no tirgus. Tomēr vairumā gadījumu neatbilstības būtiskajām drošuma prasībām netiek konstatētas," skaidro Tauriņa un piebilst, ka biežāk izstrādājums ir kvalificējams kā neatbilstošs līguma noteikumiem, taču tas nav pietiekams pamatojums, lai izņemtu attiecīgo produkciju no tirgus. 

Tāpat Tauriņa uzsver, ka MK noteikumi, kas bija spēkā līdz 2011. gadam, neparedzēja īpašas drošuma prasības attiecībā uz magnētu radīto kaitējumu veselībai. Taču, ņemot vērā, ka 2006. un 2007. gadā daudzās pasaules valstīs pieauga negadījumu skaits, kad bērni bija norijuši no rotaļlietām atdalītus magnētus vai nelielas rotaļlietu detaļas, kas satur magnētus, Eiropas Komisija 2007. gada 25. maijā pilnvaroja Eiropas Standartizācijas komiteju pārskatīt piemērojamo standartu. Rezultātā no 2009. gada rotaļlietām ar magnētiem tika piemērotas piemērojamā standartā noteiktās speciālās drošuma prasības.  

Runājot par to, kāda varētu būt tālākā PTAC rīcība saistībā ar Bērnu slimnīcas sūdzību, Tauriņa atbild, ka vispirms jānoskaidro, kuras preces konkrēti ir bijušas iesaistītas nelaimes gadījumos. "Tiklīdz tiks saņemta precīzāka informācija, tiks pieņemts lēmums par turpmākajām darbībām, kas varētu būt uzraudzības pastiprināšana un sabiedrības informēšana, ja esošais regulējums jau nosaka prasības precēm, kas ir bijušas iesaistītas negadījumā, vai normatīvā regulējuma pārskatīšana, ja esošais regulējums ir nepietiekams šādu risku novēršanai," pauž Tauriņa. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas