Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Maksātnespējas administratoriem plāno noteikt garāku termiņu jurista kvalifikācijas iegūšanai

Lai izpildītu Satversmes tiesas spriedumu, Tieslietu ministrija (TM) sagatavojusi grozījumus Maksātnespējas likumā, kas paredz pagarināt termiņu, kurā maksātnespējas administratoriem bez augstākās izglītības tiesību zinātnē jāiegūst jurista kvalifikācija.

Likumprojekts paredz, ka augstākās izglītības tiesību zinātnē iegūšana jāsāk līdz 2014.gada 1.janvārim un izglītība jāiegūst līdz 2022.gada 1.janvārim.

TM paskaidro, ka šādi termiņi uzskatāmi par saudzējošiem un samērīgiem, jo nodrošina pietiekamu laiku, lai sagatavotos mācību sākšanai, iegūtu jurista kvalifikāciju, dodot arī iespēju nepieciešamības gadījumā izmantot studiju pārtraukumu.

Satversmes tiesā tika apstrīdēta 2010.gadā pieņemtā Maksātnespējas likuma norma, kas ievieš jaunas prasības par maksātnespējas administratoru izglītību, nosakot par obligātu augstāko izglītību tiesību zinātnē. Likums noteic, ka tiem maksātnespējas administratoriem, kam šādas izglītības nav, tā jāiegūst līdz 2017.gada 1.janvārim un studijas jāsāk līdz 2012.gada 1.janvārim.

Satversmes tiesa šos termiņus pērn 22.novembrī atzina par spēkā neesošiem no 2012.gada 1.marta.

Tiesa norādīja, ka pāreja ir saudzējoša, ja studijām atvēlētais laiks ir pietiekami ilgs, lai būtu reālas iespējas iegūt augstāko izglītību. Turklāt būtu jāparedz pietiekami elastīgas iespējas uz laiku pārtraukt mācības, ja tas nepieciešams, piemēram, svarīgu ģimenes apstākļu, veselības stāvokļa vai īslaicīgu materiālu grūtību dēļ.

Par likuma grozījumiem valdība lems otrdien, 10.janvārī.

Pašlaik Maksātnespējas reģistrā ir reģistrēti 347 administratori.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas