Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Mākslas muzejs atguvis pirms 20 gadiem nozagtu gleznu

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (LNMM) atguvis pirms 20 gadiem, 1992.gada 12.jūnijā, no muzeja ekspozīcijas nozagto Aleksandra Heibela 19.gadsimta 40.gados gleznoto audeklu Svētā ģimene, informēja LNMM pārstāve Nataļja Sujunšalijeva.

Visus šos gadus muzejam nebija nekādu ziņu par gleznas likteni, arī zagli policijai noskaidrot neizdevās. Taču šajā rudenī glezna parādījās mākslas tirgū, kur to piedāvāja pārdošanai. LNMM vēršoties ar iesniegumu policijā, glezna tika atgūta un ir nonākusi atpakaļ muzeja krājumā.

Muzejam pašlaik nav zināms, kur un kādos apstākļos glezna visus šos 20 gadus atradusies.  Lai gan glezna glabāta nepiemērotos apstākļos, ļoti bojāta tā nav. Pēc restaurācijas darbu veikšanas Aleksandra Heibela glezna Svētā ģimene atkal atgriezīsies Latvijas Nacionālā mākslas muzeja pastāvīgās ekspozīcijas zālēs.

Heibels ir dzimis 1813.gadā Limbažos mākslas galdnieka A. G. Heibela ģimenē. Glezniecībai pievērsies jau bērnībā, mācoties vispirms pie tēva, tad Tērbatā un Rīgā. Ar mākslas mecenāta Rīgas rātskunga Frīdriha Vilhelma Brederlo finansiālu atbalstu studējis Drēzdenē, Diseldorfā un Romā. Visvairāk ietekmējies no vācu vēlīnā romantisma pārstāvja Eduarda Bendemaņa. Pievērsies galvenokārt reliģiskām tēmām, gleznojis dažādus Bībeles sižetus. Miris 1847.gadā Rīgā.
Heibela gleznas apskatāmas LNMM pastāvīgajās ekspozīcijās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas