Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Māmiņu klubs dalītām jūtām vērtē valsts programmu neauglības ārstēšanai

Vecāku organizācija Māmiņu klubs dalītām jūtām vērtē valsts plānus palīdzēt neauglīgām ģimenēm, jo šādas programmas finansēšana ir ļoti dārga.

Organizācijas vadītāja Sandija Salaka sarunā ar aģentūru BNS arī vērtēja, ka neauglības ārstēšana kļuvusi politiķiem par jājamzirdziņu, un bažījās, vai pasākumi demogrāfijas uzlabošanai ar to arī nebeigsies.

"Veselības ministrija ir solījusi cīnīties par neauglības ārstēšanas programmu, kas dod vienu procentu vai vairāk. Tas ir ļoti labi, bet, no otras puses, es jūtu, ka tas ir tāds jājamzirdziņš. Mēs tagad apmaksāsim neauglību, vismaz mēs kaut ko esam izdarījuši. Bet cik daudz un kādā veidā tiek stimulēti arī veselu vecāku bērni? Tas savā ziņā ir negodīgi. Esmu par neauglības ārstēšanu, bet tas ir ļoti dārgi. Nevar teikt, ka ar to būs darbiņš padarīts," valsts plānus komentēja Salaka.

Pērn dzimušo trīnīšu bumu Latvijā Salaka daļēji skaidroja ar neauglības ārstēšanas metodēm un prognozēja, ka arī šogad dzirdēsim par trīnīšiem. "Domāju, ka tendence saglabāsies," pieļāva Māmiņu kluba vadītāja.

Jau ziņots, ka no šā gada 1.jūlija plānots piešķirt finansējumu no valsts budžeta neauglības samazināšanas un ārstēšanas pasākumiem Latvijā.

Neauglības samazināšanai un ārstēšanai Latvijā plānots izveidot centralizētu reģistru, ar kura palīdzību tiks apzinātas personas, kam programma nepieciešama, un dzimumšūnu donori. Valsts apmaksātajos pakalpojumos tiks iekļauti neauglības izmeklējumi un apaugļošanas procedūras, savukārt kompensējamo medikamentu saraksts papildināts ar medikamentiem neauglības ārstēšanai.

Kopējais nepieciešamais finansējums no budžeta mātes un bērna veselības uzlabošanas programmai nākamajiem trim gadiem lēšams 6,9 miljonu latu apmērā. Premjers Valdis Dombrovskis devis mutvārdu solījumu veselības ministrei jau no 1.jūlija minētajai programmai piešķirt 1,8 miljonus latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas