Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Mammam.lv: politiķu priekšlikumi izklausās pēc sapņainiem izteikumiem

Aizvien ir sajūta, ka politiķi pārāk maz zina, kādas problēmas pastāv Latvijas ģimenēs un kā tās būtu jārisina, vērtējot partiju līderi ierosinājumus, kā veicināt dzimstību, atzina ģimenes portāla mammam.lv radītāja Inga Akmentiņa Smildziņa.
Portāla mammam.lv pārstāvi izvērtēja partiju līderu ieteikumus kā veicināt dzimstību Latvijā.

"No sirds priecājos, ka teju visi politiķi beidzot runā par pirmsskolas izglītības iestāžu pieejamību no pusotra gada vecuma – es ceru, ka to patiesi izdosies izpildīt,"  atzina I.Akmentiņa-Smildziņa. 

Tāpat mammam.lv atzinīgi novērtēja piedāvājumu samazināt iedzīvotāju ienākuma nodoki par katru nākamo bērnu (ŠRP-LPP/LC), ģimenes stimulēšanu izvēlēties par labu otrajam un trešajam bērnam (ZRP) un piedāvājumu uzņēmējiem radīt ieinteresētību nodarbināt vecākus (VL-TB/LNNK).

Tomēr I.Akmentiņa-Smildziņa norāda, ka atsevišķi pasākumi neko nespēs atrisināt, ir jāveic pasākumu komplekss.

"Lasot partiju izvirzītās prioritātes dzimstības veicināšanai, arī šoreiz, tāpat kā citus gadus, partiju solījumos pietrūkst konkrētības. Attiecīgi – kur viņi (politiķi) plāno dabūt naudu piesauktajiem plāniem?"  jautā mammam.lv pārstāve

"Mēs redakcijā ar citām mammām esam sapņojušas par to, ka māmiņalgu varētu maksāt pusotru gadu, un no pusotra gada bērniņam ir nodrošināta vieta dārziņā. ŠRP-LPP/LC ir vienīgie, kas to piemin savā programmā, bet ir lielais BET – vai kaut kur ir iekrājusies tāda čupa naudas? Kuram tieši plānots to nogriezt?  Un otrs – kas viņiem liedza šo patiešām vērtīgo plānu realizēt iepriekšējos gados, kad nauda pat būtu bijusi atrodama? Tādu cilvēku solījumiem es vienkārši nespēju noticēt, lai gan priecājos, ka beidzot šī doma par māmiņalgas pagarināšanu kādam ir ienākusi prātā un izskanējusi skaļi – tātad ir cerībiņa, ka kādreiz kaut kad kaut kādā veidā,"  atzīst I.Akmentiņa-Smildziņa.

"Pie SC primārā priekšlikuma nolaižas rokas. Jā, bērnam un ģimenei ir jābūt kā vērtībai. Bet nu mūsu valsts ir tādā ekonomiskajā situācijā, ka likt priekšā tikai šādus filozofiskus izteicienus izklausās ironiski,"  secina mammam.lv radītāja. 

Vecāki pamanījuši, ka  neviena partija nerunā par to, kur vasarās likt skolēnus.
"Nākamvasar mans puika būs pirmklasnieks, kur es viņu likšu visus trīs garos mēnešus? Vienu mēnesi atvaļinājumu ņemt mammai, otru tētim un trešo mēnesi aizfīrēt pie vecvecākiem uz laukiem? Vai atvaļinājumi gadījumā nav paredzēti ģimenes stiprināšanai un kopīgai atpūtai?"  jautā I.Akmentiņa-Smildziņa. 

Par nākamo vasaru un saviem skolasbērniem vecāki jau tagad domā ar šausmām. 
"Statistikas dati  ir baisi – tieši vasarās, kad bērni paliek savā vaļā, pieaug bērnu traumu skaits, kas Latvijā tāpat jau ir vairāk nekā briesmīgs,"  atzīst mammam.lv pārstāve.

Šovasar trīs mēnešos dažādas traumas guvuši par 600 bērniem vairāk nekā pērn šajā pašā periodā – un tie ir tikai Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļas rādītāji!

"ŠRP-LPP/LC es ieteiktu abortu apkarošanas vietā pievērsties bērnu drošībai. Kamēr Latvijā cilvēkiem būs sajūta, ka bērnam nebūs, ko dot ēst, aborti nemazināsies. Tāpēc viņiem kā trešo punktu iesaku likt jau esošo bērnu dzīvību saglabāšanu,"  atzīst I.Akmentiņa-Smildziņa. 

Tāpat vecāki novērojuši, ka neviena no partijām nepiemin bērnu drošību.


"Paaugstināt bērnu piedzimšanas ciparu ir viens. Izauklēt šos bērnus līdz darbaspējīgam vecumam – kas cits. Latvijā bērni mirst un smagi cieš no parastām sadzīves traumām daudz vairāk, nekā citviet Eiropā. Vai lielie vīri aizdomājas, ka šādi mēs zaudējam nākotnes darbaspēku un ka lieki tērējam naudu ārstēšanai, kuru taču vērtīgāk būtu ieguldīt bērnu sargāšanai? Atsevišķi pasākumi dzimstību nespēs tā vienkārši paaugstināt. Varbūt ģimenes pirmais bērns dzimst zināmā romantikas gaisotnē. Bet tad, kad jaunā mamma un tētis saprot, ko nozīmē izaudzināt bērnu, ar vienas jomas uzlabošanu (piemēram, bērnudārzu nodrošināšanu) nepietiek, lai pieņemtu lēmumu par labu nākamajiem bērniem,"  atzīst mammam.lv radītāja.

Partijas runā arī par daudzbērnu ģimeņu atbalstu, bet arī šajā jautājumā pietrūkst konkrētības.

" No sirds politiķiem iesaku iedziļināties Latvijas dzemdniecības jomā. Kāpēc Latvijā ir tik augsti ķeizargriezienu rādītāji? Mūsu mammam.lv/tetiem.lv forumā lasu, ka ne vienai vien mammai jau pēc otrā ķeizargrieziena piedāvāta olvadu nosiešana, sak, nākamais bērns var izrādīties jūsu dzīvībai bīstams. Dabiskas dzemdības pēc ķeizargrieziena vispār Latvijā palikušas kā retums. Tai pat laikā šobrīd pasaulē ļoti, ļoti daudz runā par ķeizargriezienu skaita samazināšanu, kas nu jau kļuvusi par rutīnas praksi. Ļoti ceram, ka mums, mammam.lv/tetiem.lv, izdosies iedzīvināt Latvijā Māmiņai draudzīgas klīnikas jēdzienu. Jo partijas var solīt nezinko par trešo un ceturto bērnu radīšanu, bet, ja pirmās dzemdības būs bijušas sūras, ja pēc otrā ķeizargrieziena būs nosieti olvadi, tad nekādi pabalsti nespēs palīdzēt,"  norāda I.Akmentiņa-Smildziņa. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas