Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Mārupe var atkārtoties

Ieklausīsimies ugunsdzēsības dienesta oficiālajā paziņojumā, lai saprastu, ka Mārupes vides katastrofa mūsu valstī var atkārtoties jebkurā vietā un laikā. Tātad: «Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) 3. jūnijā plkst. 0.14 saņēma informāciju, ka Mārupē deg ēka, tikai ierodoties jau notikuma vietā, tika konstatēts, ka tā ir noliktava, kas jau ir liesmās, un tādēļ uzreiz tas tika izsludināts kā paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks. Tikai vēlāk noskaidrojās, ka šajā noliktavā atrodas sadzīves ķīmija.»

Tātad, tikai ierodoties notikuma vietā, Latvijas ugunsdzēsēji ierauga, ka tur atrodas noliktava, bet arī tad viņi vēl nezina, kas tur iekšā. Acīmredzot, tikai iekļūstot degošajā ēkā, ugunsdzēsēji konstatē, ka tur ir ķīmiskas vielas.

VUGD preses dienestā Diena noskaidroja - ja noliktavā tiek glabāta sadzīves ķīmija, tas neskaitās paaugstinātas bīstamības objekts un nekādas informācijas par to, kas atrodas tajā, VUGD nav. Nav tādas datubāzes, kurā ugunsdzēsēji varētu operatīvi ielūkoties, lai zinātu, kas objektā sagaida. Ugunsdzēsējiem nav iespējas iepriekš plānot efektīvākās darbības, tiek apdraudēta ugunsdzēsēju dzīvība, ja sadzīves ķīmija izrādās sprādzienbīstama vai tās ir indes.

Mārupes vides katastrofa liks izdarīt smagus secinājumus. Ir kļuvis acīmredzams, cik bīstams var būt ugunsgrēks objektā, kurā glabājas sadzīves ķīmija. Mārupes noliktavā atradās līdz 50 tonnām profesionālu mazgāšanas un dezinfekcijas līdzekļu koncentrātu, kas ideāli šķīst ūdenī. Patiesais videi un cilvēku veselībai nodarīto zaudējumu apjoms vēl tikai kļūs zināms.

Valsts vides dienesta un citu atbildīgo dienestu amatpersonas mēģina mazināt notikušā nozīmi, vainu noveļot uz dedzinātāja ļaunprātību. Tā vietā, lai izdarītu pareizus secinājumus, būtībā piesedz iespējamās nepilnības normatīvajā bāzē un atbildīgo dienestu rīcības instrukcijās, kuru dēļ šāds negadījums varēja notikt.

Ja arī Mārupes noliktavā ir notikusi ļaunprātīga dedzināšana, tas vēl jo vairāk izvirza jautājumu par drošības prasībām noliktavām, kurās sadzīves ķīmija glabājas lielos apjomos. Ja objektā atrodas ķīmija tādā daudzumā, ka tā var būt nopietni bīstama, drošības un vides drošības pasākumu kompleksam jābūt tādam, lai maksimāli novērstu arī tīša ļaunprātīga uzbrukuma iespēju.

Par visiem šādiem objektiem vajadzētu būt informācijai VUGD. Uz vietas šādos objektos jābūt apmācītai apsardzei. Mārupes piemērs rāda, cik bīstamas ir visas noliktavas un pat saimniecības preču lielveikali, kuros sadzīves ķīmija atrodas lielos apjomos. VUGD rīcībā ir jābūt pietiekamai informācijai gan par ķīmisku vielu noliktavām, gan to iespējamo saturu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas