Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 9. jūlijs
Asna, Asne, Zaiga
Ilustratīvs attēls

Mediķi svētkos aicina iedzīvotājus saudzēt veselību un izvairīties no traumām

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi aicina iedzīvotājus saudzēt veselību un izvairīties no traumām, kā arī atgādina par piesardzību svētku laikā, aģentūru LETA informēja dienesta pārstāve Inga Vītola.

NMPD aicina cilvēkus sargāt savus bērnus, tostarp neturēt bērnu klēpī, kad tiek dzerts karsts dzēriens, jo bērns trauka saturu var sev uzraukt virsū un gūt apdegumus. Tāpat mediķi aicina pārliecināties, lai kafijas kanna vai krūze nav uz galda vai plaukta malas, kā arī nepieļaut bērnu rotaļas virtuvē pie karstiem katliem un plīts.

Vienlaikus mediķi aicina dāvanās pasniegt bērnu vecumam atbilstošas rotaļlietas. "Atceries, ka maziem bērniem nav piemērotas rotaļlietas, kas veidotas no daudzām sīkām detaļām, jo tās mazulim var nonākt elpceļos, tos nosprostojot," atgādina Vītola.

Tāpat mediķi mudina atcerēties par ugunsdrošību - neatstāt bez uzmanības aizdegtas sveces, kā arī nepieļaut, ka bērni paliek vieni telpās, kur ir iedegtas svecītes, elektrisko lampiņu virtenes vai stikla eglīšu rotājumi.

Vienlaikus NMPD svētku laikā aicina iedzīvotājus, lietojot alkoholiskos dzērienus, ievērot mērenību, jo lielākā daļa traumu notiek tiešo alkohola reibumā. Mediķi uzsver, ka alkohola vai citu apreibinošo vielu ietekmē nedrīkst sēsties pie transporta līdzekļa stūres, turklāt, pārvietojoties kājām, jālieto atstarojošus elementus, lai cilvēku būtu iespējams pamanīt, bet ārpus apdzīvotām vietām - atstarojošās vestes.

Savukārt cilvēkus, kuri sirgst ar hronisku slimību, mediķi mudina medikamentus iegadāties laikus, kā arī pārliecināties, vai izrakstītie medikamenti iegādāti pietiekamā daudzumā, lai svētkos tie nebeigtos un nepasliktinātos veselības stāvoklis.

NMPD cilvēkus aicina būt sociāli atbildīgiem. Piemēram, ieraugot uz ielas cilvēku, kuram ir slikti, nebūt vienaldzīgiem, jo nav nepieciešama nulles grādu temperatūra, lai varētu sāktos ķermeņa atdzišana. "Ja redzi uz ielas vai vēsās telpās kādu guļam vai nekustoties, jautā, vai viss kārtībā. Iespējams, sliktas pašsajūtas, traumas vai pēkšņas saslimšanas dēļ cilvēks pats nevar izsaukt palīdzību. Cilvēks var aiziet bojā, ja ilgstoši nesaņem palīdzību," uzsver dienesta pārstāve, mudinot iedzīvotājus arī piezvanīt vai apciemot gados vecākos vientuļos kaimiņus, tuviniekus un paziņas.

Tāpat, svētkos izbraucot ārpus mājām, svarīgi pārdomāt, kā izskaidrot savu atrašanās vietu glābējiem, turklāt, izbraucot tālākā ceļā, piemēram, ciemos pie radiem vai aktīvā atpūtā, jāpārliecinās, vai ir uzlādēts mobilais telefons. Dodoties uz mazāk zināmu vietu, būtiski noskaidrot vietas adresi un orientierus. Tāpat mediķi drošībai aicina savā tālrunī lejupielādēt mobilo lietotni "eVeselībasPunkts", kas dod iespēju zvana laikā mediķiem nosūtīt atrašanās vietas (GPS) datus.

Neatliekamos gadījumos, kad veselības dēļ apdraudēta dzīvība, mediķi iedzīvotājus aicina zvanīt 113, savukārt citos gadījumos - vērsies tuvākajā ārstniecības iestādē vai mediķu padomu saņemt, zvanot uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001, kas brīvdienās un svētku dienās strādā visu diennakti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas