Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Medmāsu darba augstā cena - par transportu izdod pat pusi algas

Dzīvi pagastā vai mazpilsētā būtiski sadārdzina augstās izmaksas par transportu, kas nepieciešams, lai nokļūtu darbavietā reģiona centrā. Izmaksas var veidot pat pusi no darba algas, tādējādi samazinot motivāciju strādāt. Savukārt pārcelšanos tuvāk darbavietai apgrūtina mājokļu sliktā pieejamība: vai nu mājokļu trūkst, vai to īres maksa ir visai augsta.

Šo problēmu izjūt arī daudzu veselības aprūpes iestāžu medmāsas.Vidzemes slimnīcas medmāsa Zane (vārds mainīts) stāsta, ka dzīvo Zilākalnā un katru dienu mēro 15 kilometrus uz darbu slimnīcā Valmierā. "Es uz rokas saņemu 250 latus, uz darbu braucu ar savu mašīnu, kas man vidēji izmaksā ap 50 latiem mēnesī, un tas ir 20% no manas algas. Ja brauktu ar autobusu, tas mēnesī izmaksātu 36 latus, taču autobusa kustības grafika dēļ es nevarētu rītos paspēt aizvest bērnus uz bērnudārzu un vakaros atkal bērnus no bērnudārza paņemt. Ar šausmām gaidu nākamā gada 1.septembri, kad skolā Valmierā sāks iet dēls. Atšķirībā no Rīgas, kur skolēni transportā brauc par brīvu, pie mums nekādu atlaižu nav. Tātad izdevumiem pieplusosies vēl 36 lati par autobusu uz pilsētu." Zane stāsta, ka dzīvo privatizētā dzīvoklī, tāpēc jāmaksā tikai par komunālajiem pakalpojumiem, kas ziemas mēnešos gan sasniedz 100 latu. Tieši sava dzīvokļa dēļ Zane arī neapsver iespēju pārcelties uz Valmieru, kur dzīvoklis būtu jāīrē.Transporta izmaksas ir būtiski mazākas galvaspilsētā dzīvojošajai Rīgas Austrumu slimnīcas medmāsai Agnijai (vārds mainīts), kura ir divu bērnu māmiņa. "Mana alga uz rokas ir 220 latu. Tā kā man uz darbu jābrauc ar diviem transportiem, tad mēnešbiļete izmaksā 26 latus un 40 santīmus. Es esmu no Ventspils, līdz ar to dzīvokli īrēju un maksāju par to 100 latu mēnesī bez komunālajiem maksājumiem. Faktiski varu izdzīvot, tikai pateicoties vīra algai, taču kopumā mūsu - piecu cilvēku - ģimenē uz vienu cilvēku ienākumi ir 100 latu."Ja salīdzina māsu algas reģionālā griezumā un transporta izdevumus, tad vissliktākajā situācijā ir medmāsas Vidzemes slimnīcā, kuras dzīvo ārpus Valmieras. Tur vidējā bruto darba alga ir zemāka nekā citās reģionālajās slimnīcās - 312 latu, taču sabiedriskā transporta izmaksas dienā turp un atpakaļ par nobrauktiem 15 kilometriem ir vienas no augstākajām - viens lats un 80 santīmu. Labākā situācijā ir Pierīgā dzīvojošas medmāsas, kuras strādā Austrumu slimnīcā. Tajā vidējā bruto alga ir 423 lati, bet 20 kilometru ceļš, piemēram, no Ķekavas turp un atpakaļ ir tikai viens lats un 40 santīmu.Nākamā gada budžetā gan paredzēts medmāsu darba samaksas pieaugums par 42 latiem, līdz ar to vidējā māsu darba alga pieaugs līdz 356 latiem mēnesī.Sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis Dienai norāda, ka daudziem strādājošajiem, kas ceļā uz darbu mēro 50 km, transporta izdevumi var veidot līdz pat 50% no darba algas. "Ja transporta izdevumi pārsniedz 20% no algas (uz rokas), cilvēkiem zūd motivācija strādāt. Darba vietas neradīsies katrā pagastā un ciemā, bet gan reģionālajos attīstības centros, taču valstij būtu jādomā par noteiktu kompensācijas mehānismu tiem cilvēkiem, kuriem transporta izdevumi ir 20% un vairāk no darba algas."  Vairāk lasiet Rūtas Kesneres rakstā _Medmāsu darba augstā cena laikrakstā Diena_ otrdien, 12,novembrī!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai karsējamā tabaka izspiedīs cigaretes?

Tabakas lietošanai ir tūkstošiem gadu sena vēsture. Neskatoties uz to, ka smēķēšanas kaitīgā ietekme ir vispārzināma, daudzi joprojām turpina smēķēt – pasaulē ir vairāk nekā miljards dažādu tabak...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas