Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Milānas vietā varēs izpausties tiesas zālē

Strīds starp Ekonomikas ministriju (EM) un komandītsabiedrību Expo 2015 tik ātri vis nerimsies. Neilgi pēc tam, kad Ģenerālprokuratūra aprīļa beigās sāka kriminālprocesu pret Expo 2015 par iespējamu valsts līdzekļu izšķērdēšanu, arī pati komandītsabiedrība nesēdēja rokas klēpī salikusi. Tā paziņoja, ka ir gatava vērsties tiesā pret EM, kas nav samaksājusi vairāk kā 185 000 eiro par jau paveiktajiem darbiem, tāpēc nav līdzekļu, par ko norēķināties ar radošo komandu, trešdien vēsta laikraksts Diena.

Pagaidām gan detaļas ir miglā tītas. Expo pārstāvji pārmet ministrijai nevēlēšanos tikties, savukārt ministrijā pauž sašutumu par to, ka komandītsabiedrība nespēj iesniegt vajadzīgos dokumentus, lai apliecinātu tēriņus. Izskanējušas runas, ka, piemēram, par to, lai noskaidrotu, cik maksā audiovizuālā aparatūra, bija paredzēts tērēt 181 tūkstoti eiro. Expo pārstāve Dagnija Lejiņa uzreiz gan uzsver, ka informācija par izmantotajām summām ir nepatiesa: "Saskaņā ar pasūtītāja parakstīto pieņemšanas nodošanas aktu saņemtajā summā  32 000 eiro ietilpst komandējuma izdevumi dzīvesvietu atlasei, Itālijas nekustamā īpašuma aģentūras pakalpojumi un pirmie avansa maksājumi par dzīvesvietu īri. Dzīvesvietas plānotas, lai nodrošinātu vismaz 20 darbiniekiem naktsmītnes sasniedzamā attālumā no izstādes teritorijas sešus mēnešus." 

Neko sīkāk par atklāto nestāsta tiesībsargājošās iestādes. Iepazīstoties ar EM veiktās dienesta pārbaudes materiāliem, Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta prokurors sāka kriminālprocesu. "Prokurors bija vadījies pēc visiem kriminālprocesa likumiem. Viens teikums, kas to visu raksturo, – ir skaidri redzams, ka iztērēts vairāk nekā miljons eiro nodokļu maksātāju naudas un rezultāta nav nekāda," stāsta Ģenerālprokuratūras pārstāve Aiga Eiduka. Lietas materiāli nodoti Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldei tālākai procesa virzīšanai. Materiālu policija saņēmusi tikai nesen, un speciālisti vēl nav paspējuši ar tiem iepazīties. To, cik ilgs laiks tam būs nepieciešams, VP neatklāj. "Šādas lietas nav prognozējamas. Katrs gadījums ir vērtējams individuāli,"  sacīja policijas pārstāvis Toms Sadovskis. Tiesa gan, konkrētas personas procesā netiek vērtētas. Kriminālprocess sākts par faktu, nevis pret personu. 

Lejiņa uzsver, ka EM jau vairāk nekā piecus mēnešus nav norēķinājusies par padarītajiem darbiem. Kaut gan tiek draudēts ar tiesvedību, nekādi tālāki soļi pagaidām sperti netiek. "Prasības pieteikuma gatavošana šobrīd ir procesā," viņa atklāj.

EM trauksmi par komandītsabiedrības ieceri tiesāties vēl neceļ. Patlaban ministrija vērtē tās iesniegtās materiālās un nemateriālās vērtības, lai sagatavotu pieņemšanas nodošanas aktu, pēc kā attiecīgi varēs norēķināties. "viņi prasa naudu, bet tajā pašā laikā nespēj pamatot to, cik adekvātas ir šīs izmaksas," skaidro ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS). Arī Dienas rīcībā nonākušais inventarizācijas komisijas materiāls atklāj visai neizprotamu ainu. Piemēram, "augstas kvalitātes kultūras pasākuma koncepta izstrāde, vienošanās par vietu un laiku" valstij izmaksāja 9680 eiro. Komisija norāda, ka Expo 2015 nav iesniegusi pamatojošos dokumentus un nodevumu, aktivitāte neesot pabeigta un summa izmaksāta nepamatoti. Tāpat Latvijas nacionālās dienas satura sagatavošana kopā ar honorāriem izmaksāja teju 29 000 eiro, bet komisija savā vērtējumā pauž šaubas par izmaksu atbilstību godīgai komercpraksei.  

Visu Aļonas Zanderes rakstu Milānas vietā varēs izpausties tiesas zālē lasiet trešdienas, 6. maija laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas