Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Ministrija par akadēmisko darbu tirgošanu: Galvenais ir studentu zināšanas un ētika

Saskaņā ar normatīvo regulējumu Latvijā, uzņēmums var pētīt kādu jautājumu, saņemot par to samaksu, taču būtiskākais ir ņemt vērā mācību procesa kontroli (studentu zināšanu un akadēmisko darbu pārbaudi) un ievērot ētiskos apsvērumus.

To norādījusi Tieslietu ministrija, ņemot vērā diskusijas sociālajos tīklos un informāciju medijos saistībā ar akadēmisko darbu sagatavošanu par naudu - jau trīs nedēļas Latvijā darbojas portāls akademika.lv, kas, pēc pašu teiktā, nodrošina akadēmiskās konsultācijas un darbu paraugus. Tomēr pastāv aizdomas, ka šādi studentiem tiek piedāvāts rakstīt darbus viņu vietā, piektdien vēstīja laikraksts Diena.

Ministrija uzsvērusi, ka, vērtējot šo situāciju no civiltiesību viedokļa, darījumi, kas saistīti ar akadēmisko darbu pārdošanu (ja puses apzinās to tālāko izmantošanas mērķi), var tikt uzskatīti par spēkā neesošiem.

Atbilstoši Civillikumam darbības, kuras mērķis ir pretējs reliģijai, likumiem vai labiem tikumiem, nav spēkā. Tāpat arī pirkuma līguma priekšmets var būt tikai tādas lietas, ko ir atļauts un iespējams atsavināt (nav iespējams atsavināt autora personiskās tiesības).

Studentu mācību procesā tapušo akadēmisko vai studiju darbu izvērtēšana ir mācību procesa sastāvdaļa. Līdz ar to šo darbu izvērtējums ir mācībspēku pārziņā, jo tieši atbilstošu studentu zināšanu pārbaudes laikā - gan darba rakstīšanas procesā, gan to aizstāvēšanā, - svarīgi ir konstatēt plaģiātus, paudusi Tieslietu ministrija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas