Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis
Rīgas dzemdību namā uzsvērts, ka parasti K vitamīnu mazulis saņem ar pilieniņiem pirmās apskates laikā

Mirušā zīdaiņa tēvs norāda, ka ģimene nebija informēta par K vitamīna nepieciešamību

Tēvs, kura jaundzimušais nebija saņēmis obligāto K vitamīna devu, kā rezultātā bērns nomira, ceturtdien vakarā LTV raidījumam Panorāma sacīja, ka nedz ģimenes ārste, nedz dzemdību nams nebija pietiekoši informējuši ģimeni par vitamīnu nepieciešamību.

Portāls Diena.lv jau vakar vēstīja, ka neskatoties uz reanimatologu centieniem, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā (BKUS) mēneša laikā miruši divi bērni, kuri nebija saņēmuši nepieciešamās vakcīnas.

LTV žurnālisti centās sazvanīt ģimenes ārsti, bet tas neizdevās. Ģimenes ārste nosūtījusi bērnu uz tuberkolozes poti, bet par K vitamīnu norādījusi, ka, ja nav dots pēc dzemdībām, tad vairs nav vajadzības. Bērna tēvs uzskata, ka par vitamīnu nepieciešamību būtu jāskaidro jau pirmsdzemdību kursos. 

Bērniņš dzima radību mājā Harmonija, kuras mājaslapā, kā apgalvo LTV, līdz pat trešdienai, kad medijos parādījās ziņas par mirušajiem bērniem, bija informācija, ka pēc dzemdībām nepieciešams izvairīties no K vitamīna potes. 

Tēvs skaidro - jaunie vecāki nebija informēti, ka  K vitamīna trūkums var būt iemesls asinsizplūdumam. Par to ģimene uzzinājusi tikai Bērnu slimnīcas reanimācijā. Piedzimstot mazulis K vitamīnu ne ar poti, ne pilienu veidā nesaņēma.

"Par K vitamīnu nebija runas. Reanimatologs bērnu slimnīcā teica, ka tā pote būtu glābusi. Nevajag koncentrēties uz to, ka netika dots uzreiz, pēc dzemdībām. Arī vēlāk var. To es gribu izcelt," saka bērnu zaudējušais vecāks. 

Rīgas dzemdību namā uzsvērts, ka parasti K vitamīnu mazulis saņem ar pilieniņiem pirmās apskates laikā.

BKUS ārsti trešdien vēršot uzmanību uz traģiskajiem notikumiem uzsvēra, ka vakcīnas un K vitamīna ievade ir ārkārtīgi būtiski profilakses pasākumi, kuru galvenais mērķis ir bērnu mirstības samazināšana. Šie pasākumi tiek veikti pēc noteikta kalendāra, kura precīza ievērošana ir ļoti nozīmīga, lai pasargātu bērnus kritiskos attīstības posmos, kad risks ir pats augstākais.

Speciālisti aicina apzināties, ka slimību profilakse ir bērnu tiesības, par kuru ievērošanu ir līdzatbildīgi gan vecāki, gan medicīnas profesionāļi.

Mediķi atgādina, ka ir slimības, kuras nav iespējams izārstēt, bet ir arī tādas, kuras 21.gadsimtā ir iespēja ne tikai izārstēt, bet arī novērst risku ar tām saslimt.

 

Top komentāri

solon
s
Patiesībā tā ir visai raksturīga situācija - mediķi, parasti, nesaka neko. Uzvedas tā, it kā pacientiem pašiem viss būtu jāzin un vēl dusmojas, ja, izrādās, pacients nezin ārstam pašsaprotamas lietas.
ee
e
Ja tā Harmonijas mājaslapā bija informācija, ka no K vitamīna potes jāizvairās, tad kur visu laiku bija Veselības inspekcija? Kāpēc cilvēki uzticas tādām savādām vietām?
melnais humors
m
Cilvēki ir dīvaini - dzīvo tā, it kā dabas un dabīgās atlases likumi uz mūsu sugu vairs neattiektos. Mediķi cīnās par katru no dzemdes izstumto zīdaini. Nevienam nez kāpēc neienāk prātā, ka, neļaujot vienkārši nomirt visiem priekšlaicīgi un ar pataloģijām dzimušajiem, tiek grauts Homo Sapiens Sapiens genoms. Sievietes atsakās saprast, ka tad, ja viņas auglis ir piedzimis neattīstīts un ar patoloģijām, tad labāk ir ļaut tam nomirt un mēģināt vēlreiz cerībā dzemdēt veselu bērnu, nekā tērēt milzīgi daudz spēku, enerģijas un līdzekļu defektīva īpatņa audzēšanai. Cilvēce par šo pārprasto humānismu jau maksā drausmīgu cenu - defektīvu īpatņu kļūst aizvien vairāk, veselu - aizvien mazāk, un samazinās sugas izdzīvošanas spējas. Un viss tikai tāpēc, ka sievietes nespēj racionāli domāt un saprast elementāras lietas. Bet medicīnas un farmācijas biznesam šāda sieviešu apmātība ir medusmaize, jo naudu uz apmāto un spriest nespējīgo sieviešu rēķina var grābt vagoniem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai ticēt skaļiem virsrakstiem par slavenībām?

Ziņa par slavenības nāvi, aicinājums izlasīt rakstu par nepatikšanām, kas skārušas vienu vai otru sabiedrībā pazīstamu cilvēku, jau ilgstošu laiku ir neatņemama krāpniecisku kampaņu sastāvdaļa. Iemes...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas