Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Miruši divi vakcīnas nesaņēmuši bērni; mediķi mudina vecākus apdomāties

Neskatoties uz reanimatologu centieniem, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā (BKUS) mēneša laikā miruši divi bērni, kuri nebija saņēmuši nepieciešamās vakcīnas, aģentūru LETA informēja slimnīcā.

Viens no bērniem bija saslimis ar garo klepu un nomira smagu komplikāciju dēļ, jo nebija vakcinēts.

Otrs bērns pēc mājdzemdībām nebija saņēmis obligāto K vitamīna devu, kā rezultātā radās asinsreces traucējumi un asinsizplūdums smadzenēs, kura dēļ bērns nomira.

"Abi nelaimes gadījumi varēja nenotikt, ja medicīnas jomā strādājošie un vecāki, rūpējoties par bērnu, ņemtu vērā mūsdienīgu, uz pierādījumiem balstītu, pārbaudītu medicīnisko informāciju un praksi," uzsver BKUS speciālisti.

Slimnīcas mediķi izplatījuši atklāto vēstuli, uzrunājot vecākus, veselības nozares speciālistus un ikvienu, kuram rūp bērnu dzīvība un veselība Latvijā.

BKUS ārsti uzsver, ka vakcīnas un K vitamīna ievade ir ārkārtīgi būtiski profilakses pasākumi, kuru galvenais mērķis ir bērnu mirstības samazināšana. Šie pasākumi tiek veikti pēc noteikta kalendāra, kura precīza ievērošana ir ļoti nozīmīga, lai pasargātu bērnus kritiskos attīstības posmos, kad risks ir pats augstākais.

Speciālisti aicina apzināties, ka slimību profilakse ir bērnu tiesības, par kuru ievērošanu ir līdzatbildīgi gan vecāki, gan medicīnas profesionāļi.

Mediķi atgādina, ka ir slimības, kuras nav iespējams izārstēt, bet ir arī tādas, kuras 21.gadsimtā ir iespēja ne tikai izārstēt, bet arī novērst risku ar tām saslimt.

"Atsakoties no vakcinācijas, atkāpjoties no drošām, pārbaudītām un efektīvām ārstnieciskajām vadlīnijām, tieši mēs, pieaugušie un profesionāļi, apdraudam bērna dzīvību un bērna tiesības uz veselīgu dzīvi," norāda BKUS ārsti.

Slimību profilakses un kontroles centra dati liecina, ka kopš 2010.gada no vakcīnregulējamām slimībām Latvijā ir miruši 15 bērni, tai skaitā no garā klepus, gripas, tuberkulozes, B hepatīta un b tipa Haemophilus influenzae (Hib) infekcijas.

Astoņi mirušie bērni vēl nebija sasnieguši gada vecumu, seši bija 13 mēnešus līdz septiņus gadus veci, bet viens - 17 gadus vecs.

Portāls Diena.lv jau vēstīja, ka neskatoties uz ar masalām saistīto nāves gadījumu skaita pieaugumu, nule publicētā Eiropas Savienības (ES) pētījumā secināts, ka Latvijas iedzīvotāji par vakcinēšanās drošību ir otrie skeptiskākie, piekāpjoties tikai Bulgārijai.

Top komentāri

Zelda
Z
Absolūti nekorekts virsraksts. K vitamīns nav nekāda vakcīna.
fake_news
f
Šajā ziņā ir tikai daļa patiesības. Mazulītis, kurš aizgāja ar garo klepu bija no ģimenes, kurā vecāki vakcinē bērnus un diemžēl nebija paspējis saņemt šo vakcīnu. Tostarp slimnīcā atradās arī mazulis ap to pašu vecumu, kuru vecāki nevakcinē bērnus un viņš izdzīvoja.. Publisks FUI raksta autoram! Pazemot vecākus, kuri ievēro ārsta norādījumus, bet notiek nelaime! Lai dvēselīte dus mierā!!
ļuļa
ļ
ir vakcīnas, kas jāpotē obligāti (piem. stinguma krampji, garais klepus, TB, difterija u.tml) un ir vakcīnas bez kurām var labi iztikt, kā gripa vai dzemdes kakla vēža vakcīna. beigu galā ir virkne slimību, kuras pasaulē ir izdevies izskaust tikai un vienīgi pateicoties visas sabiedrības 100% vakcinēšanai, minot par piemēru kaut bakas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas