Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Grozījumu iesniedzējs Imants Parādnieks pamatoja, ka nodokļu sistēmā cigarillām ir nepamatotas priekšrocības salīdzinājumā ar cigaretēm

Nākamgad palielināsies akcīzes nodoklis cigarillām

Nākamgad palielināsies akcīzes nodoklis cigarillām un citiem tabakas izstrādājumiem, paredz šodien Saeimā galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi likumā Par akcīzes nodokli.

Minētos grozījumus iesniedza Saeimas deputāts Imants Parādnieks (NA), paredzot noteikt augstāku nodokļa likmi cigarillām. Deputāts priekšlikumu pamatoja ar faktu, ka cigarillas ir līdzīgas "parastajām" cigaretēm - to filtrs, izskats, garums un iepakojums. Cigarillām un cigaretēm pielietojums ir vienāds - cigarillas ir "parasto" cigarešu aizstājējas.

Parādnieks atzina, ka nodokļu sistēmā cigarillām ir priekšrocības salīdzinājumā ar cigaretēm, kas nav pamatoti. Daudzās Eiropas Savienības valstīs cigarillu nodoklis ir vai nu augstāks, vai gandrīz vienāds ar cigaretēm noteikto akcīzes nodokli.

Parādnieka priekšlikums paredz no 2017.gada paaugstināt lētāko cigarillu paciņas, kurā ir 20 vienības, cenu par 20%, 2018.gadā - par 16,4%, bet 2019.gadā - par 14,1%. Šī priekšlikuma rezultātā valsts budžets akcīzes nodoklī un pievienotās vērtības nodoklī papildus iegūtu 600 000 eiro 2017.gadā, 2018.gadā - 900 000 eiro, bet 2019.gadā - 1,2 miljonus eiro.

Parādnieks priekšlikumā arī piebilst, ka vienlaicīgi ar cigarillu nodokļa celšanu ir nepieciešams straujāk kāpināt arī smēķējamās tabakas nodokli, lai samērīgāk salāgotu akcīzes nodokļa likmes. Patlaban akcīzes nodoklis smēķējamai tabakai ir aptuveni divas trešdaļas no cigarešu akcīzes nodokļa, tajā pašā laikā smēķējamās tabakas nodoklis šobrīd ir ievērojami augstāks - par 36% - nekā cigarillām - 58 eiro par kilogramu smēķējamai tabakai pret 42,69 eiro par 1000 cigarillām.

Iepriekš pret minētajiem likuma grozījumiem iebilda uzņēmēju organizācijas. Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera norādīja, ka priekšlikums vairos cigarešu nelegālo tirgu, kā arī veicinās ēnu ekonomiku.

Savukārt finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) Parādnieka priekšlikumam pauda atbalstu, jo šis bijis viens no retajiem priekšlikumiem, kas paredzējis budžeta ieņēmumus. LDDK pārstāve Inese Olafsone apšaubīja šādus ieņēmumus, norādot, ka cilvēki šos tabakas izstrādājumus pirks nelegālajā tirgū. "Pacelt akcīzes nodokli vēl nenozīmē, ka tas tiks iekasēts plānotajā apmērā," piebilda Olafsone.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas