Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Nākamgad Rīgā brīvpusdienas par 253 000 eiro varētu apmaksāt ap 1100 mazturīgiem skolēniem

Nākamgad no 1.janvāra brīvpusdienas varētu tikt apmaksātas ap 1112 izglītojamiem, kuri apgūst vispārējās pamatizglītības vai vispārējās vidējās izglītības programmu pašvaldības vispārējās izglītības iestādē un kuru ģimenes pašvaldībā atzītas par trūcīgām vai maznodrošinātām, šim mērķim izlietojot 253 000 eiro no nākamā gada budžeta, aģentūra LETA uzzināja Rīgas domē.

Rīgas dome šodien pieņēma saistošos noteikumus, kas paredz šāda pabalsta ieviešanu un nosaka kārtību, kādā Rīgas pilsētas pašvaldība piešķir apmaksātas pusdienas izglītojamiem. Minētie saistošie noteikumi nosaka personu kategoriju, kurām ir tiesības saņemt brīvpusdienas, to pieprasīšanas un piešķiršanas kārtību.

Rīgas domes opozīcijas deputāts Olafs Pulks (Vienotība) iesniedza priekšlikumu piešķirt brīvpusdienas arī trūcīgajiem pašvaldības bērnudārzu audzēkņiem, taču tas tika noraidīts.

No šā gada 1.septembra no valsts budžeta līdzekļiem tiek nodrošinātas brīvpusdienas 1.-4.klases izglītojamiem. Saistošie noteikumi tiek sagatavoti ar mērķi sniegt atbalstu brīvpusdienu apmaksai Rīgas pilsētas pašvaldības izglītojamiem, kuri apgūst vispārējās pamatizglītības vai vispārējās vidējās izglītības programmu pašvaldības vispārējās izglītības iestādē un kuru ģimenes Rīgas pašvaldībā atzītas par trūcīgām vai maznodrošinātām ģimenēm, tādējādi sekmējot bērnu veselīga un līdzsvarota uztura lietošanu, skaidro domē.

Noteikumi nosaka, ka tiesības saņemt brīvpusdienas ir izglītojamam, kura pamata dzīvesvieta ir deklarēta Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā un kura ģimene normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā atzīta par trūcīgu vai maznodrošinātu. Savukārt brīvpusdienas netiek piešķirtas, ja izglītojamam ir nodrošinātas brīvpusdienas izglītības iestādē no citiem finanšu avotiem.

Izglītojamā brīvpusdienu uzskaites nodrošināšanai izglītības iestādē tiek izmantota Skolēna e-karte, kuru izglītojamais pirms brīvpusdienu saņemšanas validē izglītības iestādes ēdināšanas telpā izvietotajā e-kartes reģistrēšanas terminālī.

Pēc Rīgas domes Labklājības departamenta rīcībā esošās informācijas, brīvpusdienas varētu tikt apmaksātas ap 1112 izglītojamiem, izlietojot šim mērķim 253 000 eiro. Pabalsta izmaksas nodrošināšanai paredzētie finanšu līdzekļi tiek plānoti budžeta programmas Sociālie pabalsti Rīgas pilsētas iedzīvotājiem 2016.gada budžeta projektā.

Noteikumi stāsies spēkā 2016.gada 1.janvārī.

Kā ziņots, no nākamā gada 1.janvāra ar Rīgas satiksmes Skolēna e-karti varēs norēķināties par pusdienām Rīgas skolās, savukārt bērniem no trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm nodrošinās bezmaksas ēdināšanu. Jau tagad 1.-4.klases skolēni visā Latvijā saņem brīvpusdienas, bet no nākamā gada 1.septembra Rīgas dome nodrošinās brīvpusdienas arī 5.-9.klases skolēniem, iepriekš solīja Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (Saskaņa).

Kā sociālajā tīklā Facebook skaidroja Ušakovs, bezmaksas pusdienas pienāksies visiem Rīgas skolu audzēkņiem neatkarīgi no viņu deklarētās dzīvesvietas - gan rīdziniekiem, gan tiem, kas uz Rīgu brauc no citām pašvaldībām. "Gluži tāpat kā sabiedriskais transports bez maksas ir nodrošināts visiem galvaspilsētas skolēniem," rakstīja mērs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas