Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis
Bažas par iespējām noteiktajā laikā realizēt Okupācijas muzeja pārbūvi

Nākotnes nams var likt gaidīt

Lai gan Latvijas Okupācijas muzeja likumā ierakstīts, ka memoriāla kompleksa būvniecības projekts Nākotnes nams jāīsteno līdz nākamā gada 1. oktobrim, Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) brīdina par iespēju, ka projekta realizācija varētu kavēties. Arhitekts un Kultūras ministrijas (KM) eksperts Jānis Dripe gan Dienai uzsver, ka kavēšanos nevajadzētu pieļaut, to saistot ar valsts simtgadi.

"18. novembris ir zināma robežlīnija, kad šim projektam ir jābūt īstenotam," viņš ir pārliecināts. Taču VNĪ māc bažas, ka aizķeršanos radīs paša Dripes aicinājums veikt vairākas izmaiņas projektā. Pēc visu iesaistīto pušu tikšanās VNĪ ceturtdien ziņoja, ka darīs visu, lai iekļautos termiņā. Tomēr, lai arī iepriekš iestādes publiskie izteikumi bija asāki, kavēšanās joprojām netiek izslēgta.

Dripe skaidro, ka ir bijušas "plašas publiskas un profesionālas diskusijas par šo projektu un projekta virzītājam bija iespējas tās būtiski izvērtēt". Arhitekts uzskata, ka VNĪ turpretim sabiedrības iepriekš paustos ierosinājumus nav ņēmuši vērā. Pēdējā projekta redakcijā tie neesot redzami, kas "nav īsti korekti". Savukārt KM vēlas virzīt projektu, kas atbilst sabiedrības interesēm, tāpēc viņš lūdzis to papildināt. Tajā pašā laikā, pēc arhitekta domām, "šie risinājumi, par ko mēs runājam, neprasa nekādu papildu finansējumu un nerada sarežģījumus projekta virzībai".

Citādas domas gan pēdējās dienās pauda VNĪ. Dripe par vēlamajām pārmaiņām esot paziņojis sanāksmē 29. martā. Visi darbi, kas iepriekš nebija plānoti, prasa papildu laiku, Dienai teica VNĪ pārstāvis Arnis Blodons. Lai domstarpības pārrunātu, ceturtdien tikās projektā iesaistītie. Tiesa, pēc tikšanās VNĪ pārstāvji jau izteicās piesardzīgāk. Iestāde ziņoja, ka sadārdzinājums neradīsies un iesaistītie apzinās projekta nozīmību, tāpēc darīs visu iespējamo, lai riski pārkāpt termiņus būtu minimāli. Vienlaikus būvdarbu aizkavēšanos VNĪ joprojām neizslēdz.

Jāatgādina, ka ēkas autors arhitekts Gunārs Birkets Nākotnes nama projekta skices kā vīziju muzeja attīstībai dāvinājis 2001. gadā. Desmit gadu vēlāk valdība lēma, ka pārbūve būtu jāpabeidz līdz 2013. gadam. Pats arhitekts celtniecības gaitu publiski kritizējis jau pirms vairākiem gadiem, paužot skumjas par lēno, birokrātijas šķēršļiem pilno darbu.

Visu rakstu lasiet piektdienas, 7. aprīļa, avīzē Diena!

Top komentāri

jautājums
j
Ja mums paveiksies- kavēšanās būs mūžīga
Komentārs
K
A. Liepiņa foto - izteiksmīgs kopskats. Ir labi tā kā ir. Kādēļ viss ir maksimāli jāpiebāž, jāsabojā?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas