Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Neatbalsta strauju kadastrālās vērtības kāpumu lauku zemēm

Ministru kabinets otrdien neatbalstīja Tieslietu ministrijas (TM) sagatavoto noteikumu projektu, kas paredzēja nākamgad par 29% palielināt kadastrālo vērtību lauku zemēm.

"Man te ir tik daudz iebildumu, ka, ak Dievs," valdības sēdē sacīja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (Zaļo un zemnieku savienība). Ministrs brīdināja, ka šis jautājums ekonomiski ir ārkārtīgi jutīgs un nozīmīgē arī lielākus nekustamā īpašuma nodokļa maksājumus. Ministrs lūdza pie šī jautājuma atgriezties kādā darba grupā vai koalīcijā.

Arī tieslietu ministre Baiba Broka (VL!-TB/LNNK) bilda, ka par šo jautājumu nepieciešams meklēt politisko kompromisu. "Tā ir tā matemātika, tā tā izskatās. Patīk vai nepatīk," pašreizējo piedāvājumu raksturoja ministre. Kadastrālo vērtību bāze 2015.gadam izstrādāta, pamatojoties uz 2012. un 2013.gada nekustamā īpašuma tirgus informāciju.  Šāds kadastrālās vērtības pieaugums tuvinātu lauku zemes kadastrālo vērtību pietuvinātu vidējai tirgus cenai. Valsts zemes dienesta Vērtēšanas departamenta direktors Gatis Kalniņš brīdināja, ka, neceļot kadastrālo vērtību lauku zemēm tagad, vēlāk to var nākties celt uzreiz trīskārtīgi.

Rezultātā valdība vienojās, ka TM pēc divām nedēļām vērsīsies Ministru kabinetā ar informatīvo ziņojumu par risinājumiem šajā situācijā. 

TM norāda, ka kopumā darījumu apjoms 2012. un 2013. gadā nekustamā īpašuma tirgū kopumā pieaudzis. Pamatā pieaugumu veido dzīvojamo īpašumu segments - gan darījumi ar jauniem objektiem, gan darījumi otrreizējā tirgū, kā arī darījumi ar neapbūvētu zemi mājokļu celtniecībai. Lauku zemēm darījumu skaits saglabājies iepriekšējo gadu līmenī.

Apbūves īpašumu grupā līdzīgi kā iepriekšējā periodā cenas nedaudz pieaugušas dārgajiem dzīvojamās apbūves nekustamajiem īpašumiem Jūrmalā, Rīgā un Pierīgā. Pārējā teritorijā, lai arī tirgus aktivitāte ir palielinājusies, cenu pieaugums nav izteikts, tāpēc kadastrālo vērtību bāze, apbūves īpašumu grupās uz 2015.gadu netika rosināts pārskatīt. Attiecībā uz jauno, dārgo dzīvojamās apbūves nekustamo īpašumu segmentu – vērtību aktualizācija bija saistāma vienlaikus ar vērtības aprēķina modelī nepieciešamajām izmaiņām.

Atšķirīga situācija ir ar lauku zemēm, kur jau kārtējo gadu pēc kārtas ir izteikts un teritoriāli plašs cenu kāpums - pieprasījums un cenas aug praktiski visā valsts teritorijā, pat teritorijās, kurās iepriekš nekustamā īpašuma tirgus šajā segmentā bija salīdzinoši neaktīvs. Lauku grupā uz 2015.gadu gaidāmas izmaiņas praktiski visās lauku teritorijās - paaugstinātas tiks gan lauksaimniecībā izmantojamās zemes, gan meža zemes bāzes vērtības.

Neskatoties uz to, ka lauksaimniecībā izmantojamās zemes bāzes vērtības tika paaugstinātas jau uz 2014.gadu, kadastrālo vērtību un darījumu cenu analīze uzrāda, ka lauksaimniecībā izmantojamo zemju 2014.gada kadastrālās vērtības atkal ir aptuveni 50 % zemākas nekā 2012., 2013.gada nekustamā īpašuma tirgus darījuma cenas. Turklāt ir izteikta tendence vērtību atbilstībai pazemināties. Lai arī 2012.gada 3.oktobrī ar Ministru kabineta rīkojumu nākotnē paredz noteikt kadastrālo vērtību vidējā līmeņa atbilstību tirgus līmenim 15 % robežās (kadastrālās vērtības vidēji par 15 % zemākas nekā nekustamā īpašuma tirgus vērtību līmenis) – lauksaimniecībā izmantojamo zemju bāzes vērtības nav paaugstinātas tādā apmērā. Pēc piedāvātās bāzes vērtību pārskatīšanas kadastrālās vērtības 2015.gadam joprojām būtu vidēji par aptuveni 30 % zemākas nekā 2012., 2013.gada nekustamā īpašuma tirgus darījuma cenas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas