Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Neiesniedzot deklarācijas, iedzīvotāji valstij var zaudēt līdz astoņiem miljoniem eiro par neapliekamā minimuma pārmaksu

Iedzīvotājiem neiesniedzot gada ienākumu deklarācijas, lai atgūtu pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), kas izveidojies, piemērojot gada diferencēto neapliekamo minimumu, viņi var zaudēt līdz pat kopumā astoņiem miljoniem eiro, vēsta telekompānijas LNT raidījums Ziņu TOP 10.

Pērn Latvijā tika ieviests diferencētais neapliekamais minimums, lai atbalstītu mazāk turīgos iedzīvotājus. Tomēr iedzīvotājiem pašiem Valsts ieņēmumu dienestā (VID) jāiesniedz gada deklarācijas un jālūdz atmaksāt pārmaksāto IIN. Deklarācijas būtu jāiesniedz katram, kura bruto alga pagājušā gadā nepārsniedz 1000 eiro mēnesī jeb aptuveni pusmiljonam Latvijas iedzīvotāju. Jo īpaši svarīgi tas būtu mazo algu saņēmējiem - ja alga ir līdz 380 eiro mēnesī, no valsts pienākas 69 eiro.

Tomēr vairāki raidījuma uzrunātie strādājošie - gan ar minimālo algu, gan 700 eiro algu - neko nav zinājuši par diferencēto neapliekamo minimumu.

Deklarācijas par pagājušo gadu var iesniegt jau vairākus mēnešus, tomēr kopumā joprojām to nav izdarījuši aptuveni 120 000 iedzīvotāju, kuriem no valsts pienāktos vismaz 10 eiro katram, norāda raidījums. Tādēļ VID aicina ikvienu ieskatīties elektroniskās deklarēšanas sistēmā jeb EDS.

"Šobrīd mēs varētu cilvēkiem tikai ieteikt varbūt apsvērt apskatīties, kādi ir viņu ienākumi, un, ja viņi tiešām ir šajās robežās, līdz 12 000 eiro [gadā], tad izmantojot VID EDS varbūt arī aizpildīt šo gada ienākuma deklarāciju, jo tur visa informācija tiek ielasīta automātiski un cilvēki varēs redzēt, kādu nodokļu summu viņiem iespējams atgūt," raidījumam skaidroja VID Nodokļu pārvaldes pārstāve Dace Ķirse-Ķirša.

Tikmēr Swedbank speciāli izveidotajā kalkulatorā jebkurš var parēķināt atmaksas apmēru, arī atkarībā no apgādājamo skaita. Piemēram, ja bruto alga bijusi 500 eiro, no valsts pienākas gandrīz 56 eiro, ja mēnesī pelnīti 650 eiro - atmaksa būs 39 eiro.

VID plāno EDS nosūtīt nodokļu maksātājiem informāciju par iespēju atgūt nodokli, bet tiem, kas nav šīs sistēmas lietotāji, nosūtīt informāciju pa pastu.

Tomēr pagaidām piepildījušās sākotnējās bažas par to, ka daļa iedzīvotāju, uz kuriem politiķi attiecināja diferencēto neapliekamo minimumu, nepārvarēs administratīvās barjeras un sev pienākošos pārmaksāto nodokļa daļu tā arī neatgūs, secina Swedbank finanšu institūta pārstāve Evija Kropa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas