Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Neievēl nevienu no pieteiktajiem ST kandidātiem; būs jārīko jaunas vēlēšanas

Saeima šodien Satversmes tiesas (ST) tiesneša vēlēšanās neievēlēja nevienu no pieteiktajiem kandidātiem.

Kā norādīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA), parlamentā nākotnē būs jārīko jaunas ST tiesneša vēlēšanas.

Saeimas Prezidija un Frakciju padomes sēdē būs jānosaka termiņš ST tiesneša amata kandidatūru izvirzīšanai jaunajām vēlēšanām, skaidroja Mūrniece.

Pārējiem pretendentiem "izkrītot" iepriekšējās balsošanas kārtās, septītajā, pēdējā balsošanas kārtā bija palikusi tikai Attīstībai/Par! virzītā kandidāte Inese Nikuļceva, kura pēdējā balsojumā saņēma 47 balsis un pret viņu arī balsoja 47 deputāti. Lai ST tiesnesis būtu ievēlēts, kandidātam ir jāsaņem vismaz 51 balss.

Iespējas tapt ievēlētai par Satversmes tiesas (ST) tiesnesi pirms izšķirošā balsojuma saglabāja partiju apvienības Attīstībai/Par! kandidāte Nikuļceva un partiju apvienības Jaunā vienotība virzītā pretendente Inese Lībiņa-Egenere (JV).Piektajā balsošanas kārtā no cīņas par vakanto ST tiesneša amatu izstājās Nacionālās apvienības virzītais kandidāts Ringolds Balodis.

Pirmā iespēju kļūt par ST tiesnesi balsojumā zaudēja partijas KPV LV virzītā Inese Druviete. Tad no cīņas izstājās Zaļo un zemnieku savienības virzītais Gunārs Kūtris, kam sekoja Baloža izstāšanās.

Tā kā piecās pirmajās kārtās neviens no kandidātiem nesaņēma nepieciešamo 51 balsi, balsošana turpinājās. Visvairāk balsu bija Attīstībai/Par! virzītajai kandidātei Inesei Nikuļcevai. Piektajā kārtā viņa saņēma 41 deputāta balsi.

Iegūstot 28 balsis, piektajā kārtā Lībiņa-Egenere apsteidza Balodi, kurš viņu bija apsteidzis kārtu iepriekš, taču pēcāk zaudēja vietu cīņā par ST tiesneša amatu.

Kā aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā, ST tiesnesi apstiprina parlaments ar ne mazāk kā 51 Saeimas locekļa balsu vairākumu, kā to nosaka Satversme. ST tiesneša pilnvaru termiņš ir desmit gadi.

Ievēlot ST tiesnesi, iespējamas vairākas vēlēšanu kārtas. Ja pirmajā vēlēšanu kārtā neviens kandidāts nav ieguvis ievēlēšanai nepieciešamo balsu skaitu, tad par visiem kandidātiem balso otrreiz. Ja arī tad neviens kandidāts netiek ievēlēts, vēlēšanas turpina, izslēdzot ikvienā turpmākajā vēlēšanu kārtā to kandidātu, kas iepriekšējā kārtā ieguvis vismazāk balsu. Vēlēšanas turpina, līdz viens no kandidātiem iegūst ievēlēšanai nepieciešamo balsu skaitu. Ja vēlēšanu pēdējā kārtā neviens nav ieguvis ievēlēšanai nepieciešamo balsu skaitu, rīko jaunas vēlēšanas.

Jau vēstīts, ka jauns ST tiesnesis jāapstiprina, jo iepriekšējā tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele ir iecelta Eiropas Savienības Tiesas tiesneses amatā.

papildināta visa ziņa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas