Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Nepilngadīgo narkomānu rehabilitācija - starp lētumu un atkarības bezdibeni

Kamēr valstsvīri mēnešiem spriež, kā aizliegt tautā par legālajām dēvētās narkotikas, bet likumsargi rosina meklēt veidus, lai šim rūpalam liktu aiziet pagrīdē, atkarību slazdā nonākušajiem jauniešiem un viņu ģimenēm uzgriezta mugura, pirmdien raksta laikraksts Diena

Labklājības ministrija (LM) no valsts budžeta līdzekļiem apmaksātu rehabilitāciju piedāvā vien 45 nepilngadīgajiem gadā, turklāt tam tiek atvēlēta kvalitatīva pakalpojuma prasībām nesamērīgi maza summa - 28 eiro dienā vienai personai. Tas ir gandrīz tikpat, cik maksā ieslodzītā uzturēšana, kam - atšķirībā no narkotiku atkarīgajiem - nav nepieciešama nedz multidisciplināra speciālistu palīdzība un īpašas terapijas programmas, nedz daudzas citas valsts izvirzītas prasības - sākot no kvalitatīvas ēdināšanas un aktīvās atpūtas iespējām, beidzot ar dzīvojamajām telpām, sadzīves priekšmetiem un izvadāšanu uz skolu.

Februāra vidū LM izsludināja publisko iepirkumu par sociālās rehabilitācijas pakalpojumu sniegšanu no psihoaktīvām vielām atkarīgiem bērniem. Pieteikšanās termiņš noslēdzās pagājušajā nedēļā, un pakalpojuma sniegšanai varēja pieteikties gan valsts, gan privāti uzņēmumi, kuri atbilst kritērijiem un spēj jauniešus ievest atpakaļ normālā dzīvē par cenu, kas ir vēl zemāka par 28 eiro dienā. LM valsts sekretāre Ieva Jaunzeme skaidro, ka visiem bērniem apmaksāta ir tikai detoksikācija: "Tai sekojošajam rehabilitācijas procesam pēc visām trim fāzēm būtu jāilgst pusotru gadu, taču statistika rāda, ka to iziet ļoti maz jauniešu. Turklāt 45 bērni nekad nav uzņemti - vienmēr bijis mazāk."

Līdz šim daudzus gadus nepilngadīgos no narkotiku atkarības pēc LM pasūtījuma ārstēja Veselības ministrijas paspārnē esošais rehabilitācijas centrs Saulrīti, kas atrodas Straupes narkoloģiskās slimnīcas teritorijā, taču LM sadarbību ar iestādi izlēmusi pārtraukt. "Viņiem nav atbilstošas kvalitātes un vajadzīgās disciplīnas - bērni bēguļo, rezultātu nav. Iepriekš bijām sastādījuši administratīvo aktu, bet vēlāk nolēmām, ka jārīko jauns iepirkums," skaidro Jaunzeme, piebilstot, ka Saulrīti var piedalīties arī jaunajā iepirkumā.

"No kurienes nebēg? No bērnu namiem un pat no mājām bēg! Esam atvērta tipa iestāde, bet kvalitātes trūkumu mums nevar pārmest - strādājam jau 23 gadus un nejūtamies apdraudēti," norāda Saulrītu vadītājs Sergejs Parfenkovs. Viņš atklāj, ka līdz šim LM par viena bērna rehabilitāciju maksāja vēl mazāk - tikai 19,90 eiro dienā. "Šobrīd pie mums ārstējas 12 jauniešu, galvenokārt 13-16 gadu veci, vairākiem konstatēta atkarība no "spaisa". Daudzus atved pēdējā brīdī, piemēram, pēc četru gadu atkarības. Bet mēs faktiski nodarbojamies ar labdarību. Uzreiz nevaru pateikt, cik lielas ir viena jaunieša rehabilitācijas reālās izmaksas, jo tur vajadzīgi smalki aprēķini, bet bērnu nogādāšana līdz skolai Cēsīs un atpakaļ atsevišķā autobusā, kā to pieprasa LM, centram izmaksā 350 eiro dienā." Jautāts, kāds šādā gadījumā ir viņu biznesa modelis, Parfenkovs atzīst - pakalpojums tiek nodrošināts par slimnīcas kopējiem līdzekļiem, bet šādi rīkoties liekot vēlme palīdzēt bērniem izrauties no narkotiku gūsta. Saulrītu vadītājs gan pauž neizpratni, kāpēc LM minēto iepirkumu šogad izsludināja trīs mēnešus vēlāk nekā parasti: "Tas nozīmē, ka iekavētajā laika posmā netika uzņemti bērni, bet viņu rehabilitācijai paredzētā nauda budžeta pārdalē novirzīta kam citam. Tā ir shēma, un mēs neesam muļķi."

Plašāk lasiet Kristīnas Putincevas rakstā Starp lētumu un atkarības bezdibeni pirmdienas, 3.marta, laikraksta Diena 6.-7.lpp.! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas