Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

NEPLP vērtēs, iespējams, cinisku attieksmi pret Latvijas vēsturi raidījumā Bez cenzūras

Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) uzmanības lokā nonācis žurnālista Andreja Mamikina vadītā TV5 raidījuma Bez cenzūras ceturtdienas izlaidums, kurā viesojās Krievijas politiķis, vēstures un politikas zinātņu doktors, bijušais Krievijas Federācijas Valsts domes deputāts un grāmatu sērijas Mīti par Krieviju autors Vladimirs Medinskis.

NEPLP locekle Aija Cālīte-Dulevska norāda, ka, viņasprāt, raidījums izcēlies ar cinisku attieksmi pret izsūtītajiem, okupāciju, Latvijas vēsturi kopumā. Viņa atzina, ka par viedokļiem var diskutēt, taču vērot raidījumā jūtamo ironisko un sarkastisko attieksmi bijis nepatīkami.

"Protams, ja vēsturnieks nāk no citas valsts, viņam ir citi dokumenti un pamatojums, viņam ir cits viedoklis. Jautājums, kas ir ap viedokli," teica Cālīte-Dulevska. Viņa vērsa uzmanību uz skatītāju aptauju, kurā tika jautāts, ko darīt ar tiem, kuri neatzīst "Padomju okupāciju" Latvijā. Kā viens no atbilžu variantiem bija "Piešķirt Trīszvaigžņu ordeni kā patiesības cīnītājam".

Viņai esot grūti norobežoties no personīgām izjūtām, tāpēc, lai gūtu objektīvu vērtējumu, viņasprāt, nepieciešams skats no malas. NEPLP locekle domā, ka jāiesaista vēsturnieki, kuri varētu pateikt, vai šis ir konsekvents Krievijas vēsturnieku viedoklis vai arī tas ir speciāli sakāpināts. "TV5" lūgts raidījuma ieraksts.

Savukārt jautājums par 4.aprīļa Bez cenzūras izlaidumu, kurā piedalījās Uldis Freimanis un Jurijs Smirnovs, tiks virzīts uz padomes sēdi. Par to saņemta telefoniska sūdzība, un to tikšanās laikā ar NEPLP vadītāju Aināru Dimantu minējis arī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (ZRP). Kā teica padomes pārstāve, izskanējis viedoklis, ka šajā raidījumā tika abpusēji veicināta savstarpēja konfrontācija.

NEPLP, pēc viņas stāstītā, pievērsīs vairāk uzmanības raidījuma kontekstam kopumā, motivācijai, brīdim, kad tiek aplūkotas noteiktas tēmas. "Kāpēc ne no šā, ne no tā aprīļa sākumā sāk runāt par Uzvaras pieminekļa nojaukšanu, lai gan tā nav nekāda aktualitāte. Kāpēc pēkšņi tiek runāts par okupāciju? Vai tas nozīmē, ka tiek uzsildīta atmosfēra pirms 9.maija? Vai tas tāpēc, ka doktors ir te. Tas nav īsti skaidrs. Gribam pasekot līdzi, lai nav spriedums, tikai balstoties uz pāris teikumiem vai vienu raidījumu," teica Cālīte-Dulevska.

"Lai cik būtu kvalitatīvi raidījumi Mamikinam ir par saimnieciskajiem jautājumiem, Rīgas domi, ir lietas, kur sarkanā līnija ir pārkāpta, un pat liekas, ka apzināti," piebilda NEPLP pārstāve.

Viņa arī teica, ka NEPLP nolēmusi pievērst lielāku uzmanību kopumā informatīvajai telpai krievu valodā, Latvijā ražotajam saturam. Padomes Monitoringa centrs seko līdzi "Pirmā Baltijas kanāla", LTV7 un "TV5" raidījumiem, lai saprastu, kā kopumā tie iekļaujas Latvijas informatīvajā telpā un izskatās kopskatā. Tas gan nenozīmējot, ka mērķis ir meklēt iespēju sodīt raidījumu veidotājus. Mērķis esot saprast kopējo situāciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas