Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Nevarēs piemērot atšķirīgas apdrošināšanas summas atkarībā no dzimuma

Latvijas valdība atbalstījusi grozījumus Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumā, paredzot aizliegt noteikt atšķirīgu apdrošināšanas prēmiju un apdrošināšanas atlīdzību lielumu atkarībā no personas dzimuma. Šādas prasības nosaka Eiropas Savienības direktīva, un grozījumi Latvijā stāsies spēkā šā gada 21.decembrī, vēsta portāls db.lv.

Pašreiz, izvērtējot mirstības risku, tiek ņemta vērā statistika, ka vidējais vīriešu mūža ilgums ir īsāks nekā sieviešu, skaidro ERGO valdes loceklis Baltijā Deniss Sazonovs. Šī iemesla dēļ nāves riska apdrošināšana vīriešiem nereti maksā dārgāk nekā sievietēm. Savukārt attiecībā uz ilgmūžības risku, veicot pensiju uzkrājumus ar mērķi saņemt pensiju līdz mūža beigām, vīriešiem jāmaksā mazāk, jo viņu vidējais mūžs ir īsāks.

Līdz ar jaunās ES prasības ieviešanu dzīvības apdrošināšanas cenas tiks aprēķinātas pēc vidējiem risku izvērtēšanas rādītājiem, nediferencējot dzimumus. Līdz ar to gan Latvijā, gan citviet Eiropā iespējama ir dzīvības apdrošināšanas cenu izlīdzināšanās dažādiem dzimumu pārstāvjiem.

Jāņem vērā, ka dzīvības apdrošināšanas polises cenu jeb riska maksu ietekmē daudzi faktori, skaidro ERGO pārstāvis. Lielākā daļa apdrošinātāju pasaulē šobrīd izmanto tarifus, kas ir atkarīgi no katras apdrošināmās personas vecuma, dzimuma, termiņa, uz cik ilgu laiku tiek slēgts līgums, un citiem būtiskiem parametriem.

Ņemot vērā šos faktorus, apdrošinātāji var precīzāk izvērtēt apdrošināmā riska iestāšanās varbūtību un piemērot katram klientam atbilstošu cenu. Respektīvi, personām ar mazāku risku – zemāku tarifu, savukārt personām ar lielāku risku – augstāku tarifu. Piemēram, daudzviet pasaulē, iegādājoties dzīvības apdrošināšanu, viens no būtiskākajiem polises cenu indikatoriem ir tas, vai apdrošināšatā persona ir smēķētājs vai nav.

Vairākās ES valstīs, kur dzimumu vienlīdzības prasība nav ieviesta, līdz šim, piemēram, arī transportlīdzekļu apdrošināšanā (OCTA, KASKO) ir pieļaujama dažādu noteikumu piemērošana atkarībā no klienta dzimuma. Līdz ar to tieši šīs valstis izjutīs vislielāko ietekmi, stājoties spēkā jaunajām izmaiņām. Latvijā direktīvas ieviešana transportlīdzekļu apdrošināšanas cenas neietekmēs, jo tās tiek veidotas, balstoties uz Bonus Malus sistēmu, nevis pēc dzimuma vienlīdzības principiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas