Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis
Cilvēku un preču kustība starp Latviju un Lielbritāniju turpmāk būs daudz ierobežotāka

No 1. janvāra sarežģītāk un dārgāk

No nākamā gada 1. janvāra vairs nebūs brīvas cilvēku, preču un pakalpojumu kustības starp Lielbritāniju un Eiropas Savienību, tostarp Latviju. Šā gada 31. decembrī beidzas Brexit pārejas posms, kas nozīmē, ka Lielbritānija tiek pielīdzināta trešajām valstīm un vairs nedarbojas kopējais Eiropas Savienības regulējums.

Praksē tas nozīmē lielāku administratīvo slogu gan komersantiem, gan ceļotājiem, īpaši saistībā ar muitas procedūrām. Zināmas pārmaiņas būs arī tūristiem un cilvēkiem, kas dodas uz Lielbritāniju īslaicīgos braucienos. 


Aicina reģistrēties

Latvijas valstspiederīgajiem, kas dzīvo Lielbritānijā, pastāvīgā vai pagaidu iedzīvotāja statusa iegūšanai ir jāreģistrējas Lielbritānijas Home Office vietnē, un to var izdarīt arī lietotnē viedtālrunī. Jāatceras, ka jāreģistrē arī nepilngadīgie bērni. 

Reģistrēties iespējams līdz nākamā gada 30. jūnijam, taču to var izdarīt tikai tie Latvijas iedzīvotāji, kuri Lielbritānijā ieradušies līdz šā gada 31. decembrim. Pastāvīgā iedzīvotāja statusu var iegūt, ja Lielbritānijā nodzīvoti vismaz pieci gadi, pārējie var pretendēt uz pagaidu iedzīvotāja statusu.

Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta direktore Guna Japiņa uzsver: reģistrēties var tikai ar derīgu pasi vai eID karti. Ja pasei beidzies derīguma termiņš, to var atjaunot caur Latvijas vēstniecību, taču jārēķinās, ka tas aizņem piecas nedēļas parastā un trīs nedēļas paātrinātā kārtībā. Tiem Latvijas valstspiederīgajiem, kas dzīvo Lielbritānijā un ir jau reģistrējušies, jāņem vērā, ja tiek mainīta personīgā informācija, piemēram, ir saņemta jauna pase, dati ir jāatjauno arī attiecīgajā datu reģistrā. Lai ievadītu jaunos pases datus, noteikti ir jāievada arī vecās pases numurs. Pašlaik pastāvīgā vai pagaidu iedzīvotāja statusa reģistrācijai ir pieteikušies 108 000 Latvijas valstspiederīgo, statusu ieguvuši 103 000. 


Prasības reemigrantiem

Arī pēc nākamā gada 1. janvāra ceļotājiem uz Lielbritāniju, kas tur negrasās pavadīt ilgāk par sešiem mēnešiem, vīza nebūs nepieciešama. Taču vairs nedarbosies bezmaksas veselības apdrošināšanas kartes EVAK, līdz ar to veselības un dzīvības apdrošināšana būs iespējama tikai par maksu. Pēc 1. janvāra gan studentiem,  gan strādājošajiem, kuri vēlēsies doties uz Lielbritāniju, būs nepieciešamas vīzas, kuras būs iespējams iegūt par samaksu. Lai saņemtu darba vīzu, būs jāiegūst noteikts punktu skaits. Punkti tiks piešķirti, piemēram, par darba devēja apliecinājumu, ka konkrētajam cilvēkam būs darbvieta, gan par algas lielumu, gan angļu valodas prasmēm utt. 

Reemigrantiem jāatceras, ka atbrīvojums no maksājumiem personiskajai mantai, kuru ieved Latvijā, attiecas tikai uz personām, kuru pastāvīgā dzīvesvieta Lielbritānijā bijusi vismaz 12 mēnešu bez pārtraukuma un konkrētā manta tur tikusi izmantota vismaz sešus mēnešus. Valsts ieņēmumu dienestā (VID) gan norāda, ka nepārbaudīs katru dakšiņu un karotīti, taču, ja būs daudz jaunu mantu oriģināliepakojumā, muita tam pievērsīs uzmanību. Bez maksas ievesto personīgo mantu nedrīkst 12 mēnešu pārdot vai izīrēt. Nepārbaudīs galda piederumus, bet mašīnas gan. Turklāt jāatceras, ka transportlīdzekļi jādeklarē atsevišķi. 


Muitas līkločos

VID Muitas pārvaldes Muitošanas metodikas daļas vadītāja Irēna Knoka skaidro, ka ceļotājiem jāatceras: no Lielbritānijas Eiropas Savienībā ir aizliegts ievest gaļas un piena produktus. Tātad, Knokas vārdiem runājot, jāaizmirst par Čedaras sieru ciemakukulim. Taču drīkst ievest pārstrādātus produktus, piemēram, tēju, kafiju, šokolādi, cepumus. Drīkst ievest arī alkoholu un cigaretes, taču ar ierobežojumiem. Piemēram, no Lielbritānijas Latvijā var ievest ne vairāk kā vienu litru stiprā alkohola, četrus litrus vīna un 16 litru alus. Ja ir vēlme ievest 10 000 un vairāk eiro skaidrā naudā, to var darīt, taču naudas summa obligāti ir jādeklarē. Tāpat ceļotāji Latvijā bez aplikšanas ar nodokli var ievest personīgajā bagāžā preces 450 eiro vērtībā, bērni līdz 15 gadiem – 285 eiro vērtībā. Ceļojot pa sauszemi, bez nodokļiem ievedamā preču vērtība ir 300 eiro. 

Runājot par pasta sūtījumiem, izšķir dāvanas (tikai starp fiziskām personām) un komerciālos sūtījumus (piemēram, visi interneta veikalu sūtījumi). Dāvanām PVN netiek piemērots līdz 45 eiro. Turklāt ir arī ierobežojumi, piemēram, ne vairāk kā 50 g smaržu vai 250 ml smaržūdens. Ja nekomerciālais sūtījums pārsniedz 45 eiro, piemēro gan muitas nodokli, gan PVN un akcīzes preču gadījumā – arī akcīzes nodokli. 

Savukārt komerciālajiem sūtījumiem, sākot no 22 eiro vērtības, piemēro PVN, bet no 150 eiro – gan PVN, gan muitas nodokli. Turklāt visi pasta sūtījumi no trešajām valstīm ir jādeklarē, to bez maksas var izdarīt VID mājaslapā EDS sistēmā. Deklarējot pasta sūtījumus, tiek aprēķināti nodokļi, un tos uzreiz EDS var samaksāt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas