Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Ģeopolitiskie riski kāpina gan ražošanu, gan arī akciju cenas

No kannām līdz augsta līmeņa IT: Plaukst drošības industrija

Bruņošanās sacensība, kuras mērķis ne vienmēr ir gatavoties karam, bet gan potenciālā pretinieka atturēšana, atstāj pozitīvu ietekmi arī uz ekonomiskajiem procesiem – veicina ražošanu un pakalpojumu sfēru, palielina pieprasījumu pēc darbarokām un vairo korporatīvo peļņu, kas savukārt ļauj labi pelnīt tiem, kuri iegulda ar aizsardzības sektoru saistīto uzņēmumu vērtspapīros. Šajos finanšu instrumentos, izmantojot plašo banku un brokeru sabiedrību klāstu, finanšu resursus var ieguldīt arī Latvijas iedzīvotāji, ceturtdien vēsta laikraksts Diena.

Rietumu Asset Management (RAM) valdes loceklis Jurijs Moskaļuks, runājot globālā kontekstā, uzsver, ka aizsardzības sektors ir tieši atkarīgs no līdzekļiem, kas aizsardzībai tiks iedalīti ASV federālajā budžetā, jo katrs trešais dolārs, ko pasaulē tērē militārajām vajadzībām, nāk no ASV. 

Runājot par militāro vajadzību apmierināšanas iespējām mūsu valstī, Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas valdes priekšsēdētāja Elīna Egle atsaucas uz tradīcijām, kas tika veidotas jau pirmajā Latvijas neatkarības laikā – 1918.–1940. gadā –, kā arī bijušās PSRS periodu, kad ekonomika pārsvarā – ap 70% no tautsaimniecības – tika pakļauta militārā sektora vajadzībām. Līdz ar to, pēc Egles teiktā, iestrādes šajā jomā un arī uzņēmumu produkcijas spektrs ir visai plašs, turklāt tas attiecas ne tikai uz rūpniecības nozari, bet arī pakalpojumiem. Latvijā ir iespējas gan kuģu būvniecībā, gan drošības industrijas IT pakalpojumos. Turklāt aizsardzības industrija ir tā, kurai izdodas piesaistīt ārvalstu investīcijas. 

Egle īpaši akcentē faktu, ka ap 80% no šiem pakalpojumiem tiek eksportēti, jo vietējās aizsardzības industrijas pieprasījums nav tik liels. Ap 60% no šī eksporta notiek uz Eiropas Savienības valstīm, savukārt atlikušie 40% uz tādām valstīm kā Austrālija, Dienvidāfrikas Republika un ASV. Tāpat Latvijas iespējas ļauj veikt militārās tehnikas, piemēram, to dzinēju un transmisiju, apkopi. 

"Es nedomāju, ka Latvijā jebkad lielā apjomā ražos šaujamieročus, raķetes, bruņutehniku, kara lidmašīnas vai kuģus, kuri ir piemēroti, tā teikt, nopietnai karošanai. Citās valstīs to ražošana sasniegusi ļoti augstu līmeni, tās uzsākšanai nepieciešami lieli ieguldījumi, to uzsākt ir praktiski neiespējami bez spēcīga vietējā pieprasījuma jeb lielas armijas. Taču iespējas sadarbībai ar armiju apgādes "kantoriem" var atrast vairāki Latvijas uzņēmumi," spriež Luminor eksperts Pēteris Strautiņš. Kā piemēru sadarbībā ar dažādu valstu bruņotajiem spēkiem viņš min Valmieras uzņēmumu Valpro, kas jau ilgstoši ražo tieši armijas vajadzībām piemērotas degvielas kannas.  

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena ceturtdienas, 2. novembra, numurā!

 

Top komentāri

Trollis JT
T
Lūk, tagad viss ir nosaukts īstajos vārdos - militārais saspīlējums identificēts kā lielas peļņas avots. Patiesi, precīzi , bez visādas pļāpāšanas par demokrātiju.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas