Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

No Latvijas uz astoņām EP deputātu vietām būs 246 pretendenti

Ceturtdien noslēdzies termiņš, kurā politiskās organizācijas var iesniegt savus kandidātu sarakstus Eiropas Parlamenta (EP ) vēlēšanās.

Iesniegti kopumā 16 kandidātu saraksti un pieteikti 246 kandidāti, kuri pretendēs uz astoņām deputātu vietām, kas Latvijai pienākas EP. 

Salīdzinājumam 2014. gada EP vēlēšanām tika pieteikti 14 deputātu kandidātu saraksti un 170 deputātu kandidāti.

13 kandidātu sarakstos iekļauts lielākais iespējamais deputātu kandidātu skaits – 16 kandidāti, divos kandidātu sarakstos ir 15 kandidāti, bet vienā sarakstā – astoņi deputātu kandidāti.

CVK apkopotā informācija liecina, ka divas trešdaļas jeb 69,5 procenti deputātu kandidātu ir vīrieši, bet 30,5 procenti - sievietes. Deputātu kandidātu vidējais vecums ir 48,8 gadi. Vecākajam deputātu kandidātam ir 80 gadi, bet jaunākajam – 22 gadi. Visvairāk EP parlamenta deputātu  kandidātu ir vecumā no 51 līdz 60 gadiem – 27,6 procenti.

88,6 procentiem EP deputātu kandidātu ir augstākā izglītība, bet 11,4 procentiem – vidējā izglītība.

Puse deputātu kandidātu jeb 52,8 procenti kā savu dzīvesvietu norādījuši Rīgu. Savukārt pieciem kandidātiem ir citu valstu pilsonība. Divi kandidāti ir arī Amerikas Savienoto Valstu pilsoņi, vienam kandidātam ir Kanādas pilsonība un vēl diviem kandidātiem - Spānijas un Vācijas pilsonība. 

Ar visiem EP vēlēšanām iesniegtajiem deputātu kandidātu sarakstiem, priekšvēlēšanu programmām, ziņām par kandidātiem un statistiku iespējams iepazīties CVK EP vēlēšanu vietnē https://epv2019.cvk.lv. No 20. maija ar kandidātu sarakstiem, priekšvēlēšanu programmām un ziņām par kandidātiem vēlētāji varēs iepazīties arī vēlēšanu iecirkņos.

Ceturtdienas rītā kandidātu sarakstu iesniedza partija KPV LV ar saraksta līderi Saeimas deputātu Kasparu Ģirģenu.

Kā beidzamie savu kandidātu sarakstu iesnieguši partiju apvienība Jaunā Saskaņa, kura līderi ir AS Marika valdes priekšsēdētājs Juris Žuravļovs un šīs partijas līderis Jānis Kuzins, kurš par savām aktivitātēm savulaik iztaujāts Valsts drošības dienestā.

Partija Saskaņa norādījusi uz tās nosaukuma līdzību ar šo sarakstu un par to ir uzrakstījusi vēstuli gan CVK, gan Uzņēmumu reģistram (UR), kurā skaidro, kādas likuma normas šādi tiek pārkāptas.

CVK priekšsēdētāja amatā šodien ievēlētā Kristīne Bērziņa, kura šos pienākumus sāks pildīt no 22.marta, aģentūrai LETA norādīja, ka vēlēšanu komisija paļaujas uz UR sniegto informāciju, ka Jaunā Saskaņa ir oficiāla partija, tāpēc CVK nav pamata tās sarakstu nereģistrēt vēlēšanām.

EP vēlēšanas notiks maija otrajā pusē.

Papildināta visa ziņa

Top komentāri

vispār
v
komiski izskatās tie ''gribošie'' proporcināli vietu skaitam
Tur ir tādas aldziņas
T
ka pat man sagribējās. Vienīgi mani neviena partija nepaņēma sarakstā. Citādi...
Karlsons no jumta
K
gribas ta ne tikai Nilam uz Briseli. Vai Kuzja un Muris jau ir pieteikti? Vai abiem ir Latvijas pases ?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas