Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

No šodienas Latvija tranzītā būs jāšķērso 12 stundu laikā

No šodienas personām, kuras šķērsos Latviju tranzītā, tas būs jāizdara 12 stundu laikā pēc reģistrēšanās sistēmā covidpass.lv, informēja Iekšlietu ministrija (IeM).

Ņemot vērā pašreizējo epidemioloģisko situāciju valstī un jaunā Covid-19 paveida izplatību, ārkārtējās situācijas laikā ir būtiski samazināt tranzīta nolūkā robežu šķērsojošu personu uzturēšanās laiku Latvijas teritorijā.

Personām, sākot no šodienas, ir pienākums Latvijas teritoriju šķērsot tranzītā 12 stundu laikā no apliecinājuma anketas iesniegšanas personu uzraudzības sistēmas tīmekļvietnē covidpass.lv.

Pastāv arī izņēmumi. Transporta pārvadājumu pakalpojumu sniedzēja darbiniekam, kravas vai tehnisko reisu apkalpes loceklim Latvijas teritorija tranzītā jāšķērso 72 stundu laikā. Tāpat izņēmums attiecas uz starptautisko pasažieru pārvadājumu pasažieriem, kuriem Latvijas teritorija tranzītā jāšķērso 48 stundu laikā.

Izņēmums arī attiecas uz gaisa kuģa pasažieriem, kurš šķērso Latvijas teritoriju tranzītā, nepametot lidlauka kontrolējamo zonu un uzturoties tajā ne ilgāk par 24 stundām.

Izņēmums attiecas uz kuģa un gaisa kuģa apkalpes locekļiem, kā arī jūrniekiem, kuriem jānokļūst savā darbavietā uz kuģa, gaisa kuģa vai nepieciešams atgriezties no tā. Viņiem nav noteikts stundu limits.

IeM atgādinām, ka visos pārējos gadījumos elektroniskais apliecinājums ir jāaizpilda 48 stundu laikā pirms ieceļošanas Latvijas un ieceļot var tikai iepriekš uzrādot negatīvu Covid-19 testa rezultātu.

Savukārt Satiksmes ministrija uzsver, ka izmaiņas skars profesionālos kravas transportlīdzekļu vadītājus.

Saskaņā ar spēkā esošo regulējumu, transporta un pasažieru pārvadājumu pakalpojumu sniedzēja darbiniekiem un pasažieru, kravas vai tehnisko reisu apkalpes locekļiem, tai skaitā, ja tie dodas uz darba pienākumu veikšanas vietu vai atgriežas no tās, Covid-19 tests nav jāveic. Savukārt jaunais regulējums nosaka, ka profesionālajiem kravas transportlīdzekļu vadītājiem Covid-19 tests nav jāveic tikai tad, ja Latvijā plānots uzturēties ne ilgāk kā 72 stundas vai valstī ar augstu saslimstības risku pēdējo 14 dienu laikā kopumā pavadīts mazāk par 72 stundām.

Piemēram, ja vadītājs, pildot darba pienākumus, Latvijā uzturas ilgāku laiku, bet no Latvijas izbrauc 71 stundu pēc iebraukšanas Latvijā, Covid-19 tests nav jāveic. Savukārt, ja vadītājs Latvijā plāno uzturēties ilgāk par 72 stundām vai valstī ar augstu saslimstības rādītāju pēdējo 14 dienu laikā kopumā pavadīts vairāk par 72 stundām, nepieciešams veikt Covid-19 testu. Piemēram, ja vadītājs, pildot darba pienākumus, Latvijā uzturas vairāk nekā 72 stundas, tad nepieciešams veikt Covid-19 testu Latvijā. Savukārt, ja vadītājs, piemēram, Nīderlandē ir uzturējies vairāk nekā 72 stundas, tad tests jāveic pirms ieceļošanas Latvijā.

Spēkā paliek spēkā līdzšinējā prasība, iebraucot Latvijā, pēc kontrolējošo institūciju pieprasījuma uzrādīt atbilstošās kategorijas vadītāja apliecību un digitālā tahogrāfa vadītāja karti vai pēdējās darbdienas tahogrammu, kā arī Starptautiskā transporta darbinieka sertifikātu.

Vienlaikus būs jāievēro vairāki drošības pasākumi - uzturoties sabiedriskās vietās, jālieto mutes un deguna aizsegs, darba laikā jāievēro noteiktie piesardzības pasākumus, kā arī nepakļaut citas personas inficēšanās riskam un ierobežot kontaktus ar citiem cilvēkiem, piemēram, nedoties ciemos. Parādoties kādām elpceļu infekcijas pazīmēm, jādodas pašizolācijā un jāsazinās ar ārstu.

Ministrija atzīmē, ka noteikumos minētās prasības par Covid-19 testu veikšanu neattiecas uz Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem un pastāvīgajiem iedzīvotājiem, kuri ikdienā šķērso Latvijas Republikas sauszemes robežu ar citām Eiropas Savienības valstīm saistībā ar nodarbinātību, ja robežšķērsošana nepieciešama darba vai dienesta pamatpienākumu veikšanai un personai ir nodarbinātības faktu apliecinošs dokuments. Piemēram, piena vedējiem, kuri pārvadājumus, šķērsojot Latvijas-Lietuvas robežu, veic katru dienu.

Ieceļošanai Latvijā ir derīgs tikai PĶR (PCR) Covid-19 tests.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas