Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 8. septembris
Ilga

Nomaksājot nodokļu parādu, pārtraukta Avena fondam piederošas ēkas izsole Valdemāra ielā

Nomaksājot nodokļu parādu, pārtraukta Eiropas Savienības (ES) sankcijām pakļautā miljardiera Pjotra Avena labdarības fondam "Aven Foundation" piederošas ēkas Krišjāņa Valdemāra ielā izsole.

Informācija elektronisko izsoļu vietnē liecina, ka 5.jūlijā sākās zvērināta tiesu izpildītāja Riharda Vaivoda rīkotā ēkas Krišjāņa Valdemāra ielā 19 izsole, kurā sākumcena bija 1,456 miljoni eiro. Savukārt pirmdien, 22.jūlijā, ēkas izsole ir pārtraukta.

Nekustamo īpašumu veido zemesgabals 1670 kvadrātmetru platībā, administratīvā ēka 1720,6 kvadrātmetru platībā un garāža 47 kvadrātmetru platībā. 2024.gada maijā veiktajā ēkas novērtējumā secināts, ka vērtējamā objekta visticamākā tirgus vērtība 2024.gada 28.maijā ir 1,82 miljoni eiro, bet aprēķinātā objekta piespiedu pārdošanas vērtība - 1,456 miljoni eiro.

"Aven Foundation" valdes loceklis Igors Bass aģentūrai LETA pavēstīja, ka, visticamāk, šāda situācija izveidojās un nams tika izlikts izsolē, jo šīs lietas zvērinātais tiesu izpildītājs bija sasteidzis darbības.

Īpašumam no fonda darbības neatkarīgu iemeslu dēļ bija izveidojies apmēram 50 000 eiro nodokļu parāds, kuru fonds ne mirkli nebija plānojis neatmaksāt. Bass skaidroja, ka fondam bija jāveic virkne juridisku darbību, tostarp jāsaņem atļauja no Latvijas Bankas, lai nodokļus nomaksātu. 

"Kad šāda atļauja tika piešķirta, fonds to nekavējoties izdarīja un tagad ir veicis visus norēķinus ar valsti. Izsole ir atsaukta tieši šī iemesla dēļ," pauda Bass.

Tāpat viņš piebilda, ka kopumā ar Avenu saistītajiem īpašumiem un uzņēmumiem ir nomaksāti nodokļu parādi 700 000 eiro apmērā.

Iepriekš 2021.gada martā tika ziņots, ka Avens iegādājies nekustamo īpašumu Rīgā, Krišjāņa Valdemāra ielā 19, ar mērķi nākotnē šajā namā izveidot nevalstisku latviešu un krievu mākslas muzeju.

Zemesgrāmatas informācija liecina, ka Avena dibinātā labdarības organizācija "Aven Foundation" 2021.gada janvārī īpašumu par 3,65 miljoniem eiro iegādājusies no SIA "Celcius Properties".

Mūra īres nams Krišjāņa Valdemāra ielā 19 celts 1873.gadā, tā arhitekts bija Heinrihs Kārlis Šēls. 

Jau ziņots, ka, saņemot Latvijas Bankas atļauju, Avena uzņēmumi SIA "Klauģu muiža RE" un SIA "Ezermaļu mežu īpašumi" jūlijā, pēc Valsts ieņēmumu dienesta (VID) datiem, samazināja nodokļu parādu par kopumā vairāk nekā pusmiljonu eiro.

VID administrēto nodokļu parāds "Klauģu muižai RE" šogad 10.jūlijā sasniedza 633 031 eiro, bet 11.jūlijā tas samazinājās līdz 124 165 eiro. Savukārt pēc jaunākajiem datiem pirmdien, 22.jūlijā "Klauģu muižai RE" VID administrēto nodokļu parāds bija vien 2545 eiro. 

"Ezermaļu mežu īpašumu" nodokļu parāds šogad 10.jūlijā sasniedza 145 079 eiro, bet 11.jūlijā samazinājās līdz 86 744 eiro. Savukārt 22.jūlijā "Ezermaļu mežu īpašumu" VID administrēto nodokļu parāds bija 22 774 eiro.

Tajā pašā laikā trešā Avena uzņēmuma, SIA "Klauģu muiža", nodokļu parāds pagaidām nav samazinājies - 10.jūlijā tas bija 12 505 eiro, bet 22.jūlijā sasniedza 12 568 eiro.

Latvijas Bankā aģentūrai LETA norādīja, ka atļauju saņemt finanšu līdzekļus ar mērķi veikt nodokļu maksājumus Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK), kas šobrīd ir pievienota Latvijas Bankai, uzņēmumam "Klauģu muiža RE" izdeva 2022.gadā, savukārt nodokļu maksājumus pieļauj FKTK 2022.gada 27.jūlija vispārējais saskaņojums bez atsevišķas FKTK vai Latvijas Bankas atļaujas saņemšanas.

Iepriekš jau vēstīts, ka ES sankciju sarakstā Avens nodēvēts par vienu no Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam tuvākajiem oligarhiem, kurš aktīvi sniedzis materiālu vai finansiālu atbalstu Krievijas lēmumu pieņēmējiem, kas ir atbildīgi par Krimas aneksiju vai Ukrainas destabilizāciju, un guvis no tiem labumu. Viņš šos pārmetumus apstrīdēja tiesā.

Eiropas Savienības Tiesas (EST) atcēla ES Padomes lēmumu par Avenam 2022.gada 28.februārī noteiktajām sankcijām. Taču Ministru kabinets šovasar nolēma iesniegt apelācijas par EST spriedumu.

EST spriedumā norādīja, ka neviens no sākotnējos tiesību aktos par Avena un Mihaila Fridmana pakļaušanu sankcijām ietvertajiem pamatiem nav pietiekami argumentēts un ka viņu iekļaušana sankcijām pakļauto personu sarakstos tātad nav pamatota. Attiecībā uz viņu vēlāku saglabāšanu sankciju sarakstos EST Vispārējā tiesa nospriedusi, ka ES Padome nav sniegusi nevienu papildu pierādījumu salīdzinājumā ar tiem, uz kuriem balstījās sākotnēji.

Avens un Fridman ir "Alfa Group" akcionāri. Šajā grupā ietilpst viena no lielākajām Krievijas bankām "Alfa Bank".

Tiesa uzskata, ka, lai gan ar ES Padomes izvirzītajiem argumentiem var pierādīt Avena un Fridmana sava veida saistību ar Putinu vai viņam pietuvinātajām personām, tie neļauj konstatēt, ka viņi būtu atbalstījuši darbības vai politiku, kas grauj vai apdraud Ukrainas teritoriālo integritāti, suverenitāti un neatkarību, vai ka viņi būtu snieguši materiālu vai finansiālu atbalstu Krievijas amatpersonām, kas ir atbildīgas par Krimas aneksiju.

Avenam un Fridmanam noteiktas ASV, Lielbritānijas, ES un citu valstu sankcijas, jo šīs valstis uzskata, ka viņi ir Krievijas diktatoram Putinam tuvi cilvēki un apkalpo Kremļa intereses, arī Krievijas agresiju Ukrainā. Arī Ukraina noteikusi Fridmanam un Avenam savas sankcijas.

Avenam ir arī Latvijas pilsonība un kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā 2022.gadā viņš ar ģimeni dzīvo Latvijā.

TV3 raidījums "Nekā personīga" 2023.gada februārī vēstīja, ka Latvijā Avenam iesaldēti ne vien banku aktīvi, bet arī nekustamie īpašumi Rīgā, Krišjāņa Valdemāra ielā, teju 60 hektāri Lazdonas pagastā un viņa modernā Klauģu muiža ar vairākām ēkām un helikoptera nosēšanās laukumu. Īpašumi apgrūtināti arī citur Eiropā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas