Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Norakstot airBaltic konvertējamo obligāciju vērtību, būtiski sarukusi LVRTC 2010.gada peļņa

Norakstot par 15,8 miljoniem latu pirktās aviosabiedrības_ airBaltic _konvertējamo obligāciju vērtību par 7,4 miljoniem latu vai gandrīz uz pusi, VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) 2010.gada peļņa samazinājusies līdz 815 000 latu, salīdzinot ar 7,38 miljoniem latu 2009.gadā.

LVRTC ieņēmumi no pamatdarbības - radio un televīzijas apraides, datu pārraides un infrastruktūras nomas - 2010.gadā bija 7,1 miljons latu, bet ieņēmumi no "Latvijas mobilā telefona" (LMT) dividendēm un finanšu ieguldījumiem bija aptuveni desmit miljoni latu, "Nozare.lv" informēja LVRTC komercdepartamenta tirgzinības vadītāja Vineta Sprugaine, norādot, ka valsts uzņēmuma kopējie ieņēmumi bija vairāk nekā 17 miljoni latu.

Kā informēja Sprugaine, vislielāko neto apgrozījuma daļu sastāda radio un televīzijas programmu pārraide - 45%. Datu pārraide veidoja 17% un infrastruktūras iznomāšana - 14%.

2009.gadā ieņēmumi no LVRTC pamatdarbības bija 7,04 miljoni latu, bet "saimnieciskās darbības izmaksas" - 10,6 miljoni latu, teikts uzņēmuma gada pārskatā. Savukārt LVRTC ieņēmumi no LMT dividendēm un citiem ieguldījumiem 2009.gadā kopumā bija 12,4 miljoni latu. LVRTC pieder 23% LMT kapitāla daļu.

Kopējās LVRTC darbības izmaksas, ieskaitot norakstījumus, kas saistīti ar LVRTC ieguldījumiem, 2010.gadā bija 16,5 miljoni latu, tostarp 8,7 miljoni saimnieciskās darbības izmaksas un 7,4 miljoni latu "airBaltic" obligāciju vērtības norakstījums. Kā no LVRTC uzzināja "Nozare.lv", lēmums norakstīt šī LVTRC aktīva vērtību pieņemts saskaņā ar likumu un noteikumiem, kas finanšu pārskatā ļauj iekļaut notikumus pēc darbības gada beigām.

Sprugaine gan piebilda, ka 7,4 miljonu latu "airBaltic" obligāciju norakstījums, kas būtiski ietekmēja LVRTC pērnā gada peļņu, uzskatāms par sava veida uzkrājumu pret iespējamiem zaudējumiem, līdzīgi kā to dara bankas, kas veido uzkrājumus, izvērtējot savu kredītportfeli.

Satiksmes ministrijā skaidroja, ka LVRTC valde regulāri kopā ar auditoriem pārvērtē uzņēmuma ieguldījumus un pamatlīdzekļus. Līdz ar to, ja esot veikts šāds "airBaltic" konvertējamo obligāciju vērtību pārvērtējums, acīmredzot LVRTC ir bijis konkrēts pamatojums un vērtētāja jeb eksperta atzinums, kas Satiksmes ministrijas rīcībā nav.

Jau vairākkārt ziņots, ka par "airBaltic" finanšu stāvokli valda neskaidrība un klīst dažādas, aviosabiedrībai ļoti nelabvēlīgas baumas un minējumi. Arī Satiksmes ministrijas pēdējo dienu izteicieni liecina, ka "air Baltic" stāvoklis tiek uzskatīts par nopietnu.

29.jūlijā satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) "Nozare.lv" sacīja, ka lēmums par "airBaltic" pamatkapitāla palielināšanu jāpieņem nekavējoties, jo katra diena, ar kuru tiek kavēta pamatkapitāla palielināšanas jautājuma konstruktīva risināšana, var kaitēt aviokompānijas attīstībai.

"Nozare.lv" arī ziņoja, ka 2010.gadā, atbilstoši Ministru kabineta un akcionāru sapulces lēmumiem, LVRTC iegādājās "airBaltic" konvertējamās obligācijas un veica samaksu par to iegādi 15 809 735 latu apmērā, tādējādi tobrīd palielinot aviosabiedrības pamatkapitālu.

LVTRC pirmsākumi ir saistīti ar radio vēsturi Latvijā, kas aizsākās 1924.gadā, kad Satiksmes ministrijas Pasta un telegrāfa virsvaldes sastāvā tika izveidota Radiocentrāle. Trīsdesmitajos gados tā tika pārveidota par Radionodaļu, vēlāk par Radiodaļu, bet kopš 1938.gada par Latvijas radiofonu. Tā sastāvā bija izveidota Tehniskā daļa, kuras pārziņā bija radiofona centrāle, raidītāji, pieslēguma un satiksmes nodaļa, laboratorija un darbnīcas.

No 1996.gada LVRTC bija bezpeļņas valsts akciju sabiedrība, bet kopš 2004.gada 1.novembra ir valsts akciju sabiedrība (VAS).

No 2010.gada vasaras LVRTC uztur "Lattelecom" virszemes ciparu televīzijas pārraides komercrežīmā. LVRTC atbild par e-paraksta pakalpojumu uzturēšanu un mārketingu kopš 2009.gada jūnija, kad to pārņēma no Latvijas Pasta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas