Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Nosaka apsaimniekošanas prasības decentralizētajām notekūdeņu attīrīšanas iekārtām

Lai nodrošinātu vienotas prasības decentralizētajām kanalizācijas sistēmām un veicinātu uzkrāto notekūdeņu vai sistēmu atkritumu regulāru izvešanu, šodien valdība apstiprināja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādātos noteikumus par decentralizēto kanalizācijas sistēmu apsaimniekošanu un reģistrēšanu.

Lai gan Ministru Kabineta (MK) 2002.gadā apstiprinātie noteikumi par piesārņojošo vielu emisiju ūdenī paredz, ka neattīrītu ražošanas notekūdeņu, komunālo notekūdeņu un notekūdeņu dūņu emisija virszemes ūdeņos vai vidē, kā arī lietus kanalizācijas sistēmā ir aizliegta, tomēr ir gadījumi, kad tiek konstatēts, ka neattīrīti komunālie notekūdeņi no decentralizētajām kanalizācijas sistēmām tiek novadīti vidē vai nelegāli novadīti centralizētajā kanalizācijas sistēmā.

VARAM skaidro, ka regulāri tiek saņemtas dažādas iedzīvotāju sūdzības par atsevišķu decentralizēto kanalizācijas sistēmu radītiem draudiem cilvēku veselībai un videi.

Vairums iedzīvotāju, kuru radītie notekūdeņi rada lielāko ietekmi uz vidi, koncentrējas apdzīvotās vietās. VARAM 2014.gadā veikusi pašvaldību aptauju, kurā par aktuālāko ūdeņu jomas problēmu nosaukta notekūdeņu savākšana, attīrīšana un novadīšana no apdzīvotām vietām un uzņēmumiem.

Vides aizsardzības interesēs primāri ir izvirzīt prasības decentralizēto kanalizācijas sistēmu apsaimniekošanai apdzīvotās vietās, kur lokālās notekūdeņu attīrīšanas iekārtas koncentrētas salīdzinoši nelielā, blīvi apbūvētā teritorijā un var ietekmēt ne vien virszemes un pazemes ūdeņu kvalitāti, bet arī dzeramā ūdens kvalitāti lokālajās ūdensapgādes sistēmās, radot draudus cilvēku veselībai. Ministrija norāda, ka lauku teritorijā izmantotās decentralizētās kanalizācijas sistēmas parasti rada lokālu ietekmi uz vidi un nerada piesārņojuma risku citu ūdens lietotāju izmantotajām dzeramā ūdens ieguves vietām.

Noteikumi paredz, ka pašvaldības varēs noteikt arī kontroles un uzraudzības kārtību decentralizētajām kanalizācijas sistēmām. Pašvaldības saistošajos noteikumos par decentralizēto kanalizācijas pakalpojumu sniegšanas un uzskaites kārtību noteiks konkrētus ciemus, uz kuru teritorijās esošajām decentralizētajām kanalizācijas sistēmām neattieksies reģistrēšanas un apsaimniekošanas prasības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas