Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Noslēgti līgumi par visu Rail Baltica Latvijas posmu būvprojektēšanu

Baltijas valstu kopuzņēmums AS RB Rail, kas izveidots dzelzceļa projekta Rail Baltica realizēšanai, noslēdzis līgumus par pēdējo divu projekta posmu Latvijā būvprojektēšanu, aģentūru LETA informēja RB Rail pārstāvji.

Līgumi par projektēšanu un projektēšanas uzraudzības pakalpojumiem noslēgti par posmu no Vangažiem līdz Igaunijas robežai, kā arī par posmu no Misas līdz Lietuvas robežai. 

Posma no Vangažiem līdz Igaunijas valsts robežai būvprojektēšanu veiks uzņēmumu apvienība Ineco-Ardanuy. Līguma summa ir 13 523 415 eiro. Savukārt posmu no Misas līdz Lietuvas valsts robežai projektēs uzņēmumu apvienība IDOM, Consulting, Engineering, Architecture S.A.U. Līguma summa ir 6 903 802 eiro. 

Uzvarētāji izraudzīti, pamatojoties uz ekonomiski izdevīgāko piedāvājumu. 

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) pauda gandarījumu, ka Rail Baltica projekta ieviešana turpinās arī šajā sarežģītajā periodā. Viņš norādīja, ka ir būtiski kāpināt projektēšanas tempus, lai pēc iespējas ātrāk Latvijā varētu sākt būvniecības darbus. 

"Aktīvā Rail Baltica būvniecības fāze, kas aizsāksies ar darbiem Rīgas Centrālajā stacijā jau šoruden, būs viens no Latvijas ekonomikas attīstības faktoriem un palīdzēs atgūties no Covid-19 pandēmijas radītajām sekām," pauda Linkaits, uzsverot, ka būvniecības darbu sākšanās Latvijā veidos jaunas darba vietas un dos būtisku pienesumu ar celtniecību saistīto nozaru attīstībā.

"Es aicinu visus uzņēmumus aktīvi sekot līdz Rail Baltica attīstībai un piedalīties nākamajos iepirkumos, jo projekta virzība turpinās neatkarīgi no Covid-19 situācijas Eiropā.

Projekta ieviesēji strādā tiešsaistes režīmā un darbu izpilde norit saskaņā ar plānoto," pauda ministrs.

RB Rail  valdes priekšsēdētājs Agnis Driksna norādīja, ka šis ir vēl viens apstiprinājums būtiskam progresam Rail Baltica projekta ieviešanā. "Abu būvprojektēšanas līgumu parakstīšana nozīmē, ka no šodienas visā Rail Baltica līnijā Latvijā, kā arī pasažieru terminālos Rīgas centrālajā stacijā un lidostā notiek projektēšanas darbi," pauda Driksna. 

Viņš skaidroja, ka līdz ar to pašreiz visās trijās Baltijas valstīs kopumā tiek projektēti 643 kilometri no Rail Baltica pamata trases.

Izvēlētie uzņēmēji būs atbildīgi par lauka izpētēm, vērtību inženieriju, būvprojekta pamatrisinājumu un dzelzceļa sliežu ceļa būvprojekta izstrādi, kā arī autoruzraudzību visā būvniecības laikā. 

Posms no Vangažiem līdz Latvijas un Igaunijas valsts robežai ir garākais projektēšanas posms Latvijā - 94 kilometrus garš, un projektēšanas darbi prasīs 30 mēnešus. Atbilstoši sākotnējās izpētes risinājumiem, kas Latvijā tika izstrādāta no 2014. līdz 2016.gadam, šajā posmā tika identificēti 13 tilti, 36 ceļu pārvadi, trīs dzelzceļa pārvadi, 119 caurtekas un trīs dzīvnieku pārejas. 

Savukārt posms no Misas līdz Latvijas un Lietuvas robežai ir 45 kilometrus garš un projektēšanas darbi prasīs 24 mēnešus. Atbilstoši sākotnējās izpētes risinājumiem šajā posmā ietilpst četri tilti, 16 ceļu pārvadi, četri dzelzceļa pārvadi, 54 caurtekas un viena dzīvnieku pāreja. 

Rail Baltica projekts paredz izveidot Eiropas standarta sliežu platuma dzelzceļa līniju no Tallinas līdz Lietuvas un Polijas robežai, lai tālāk ar dzelzceļu Baltijas valstis būtu iespējams savienot ar citām Eiropas valstīm. Baltijas valstīs plānots izbūvēt jaunu, 870 kilometru garu Eiropas sliežu platuma (1435 milimetru) dzelzceļa līniju ar vilcienu maksimālo ātrumu 240 kilometri stundā.

Paredzēts, ka Rail Baltica izmaksas sasniegs 5,8 miljardus eiro, ieskaitot atzaru, ko nolemts izbūvēt starp Kauņu un Viļņu. Daļa izmaksu tiks segtas no Eiropas Savienības līdzekļiem. Plānots, ka Rail Baltica dzelzceļa līnija būs gatava satiksmei 2026.gadā.

 

Top komentāri

izskatās
i
pēc grābjam kamēr var jo rīt šo nevienam nevajadzīgo projektu apstādinās...
Latvju puika
L
Lieliski ! Būs darbs Vecrīgas suteneriem un maukām .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas