Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

NVA prognozē, ka bezdarba līmenis samazināsies arī nākamgad

Šī gada decembra vidū bezdarba līmenis Latvijā bija 6,8%, un tas turpinās samazināties, 2018. gadā vidēji sarūkot par 0,1 procentpunktu līdz 6,7%, aģentūru LETA informēja Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA).

NVA uzskata, ka šis gads nodarbinātības jomā bijis sekmīgs gan Latvijai, gan Eiropas Savienībai (ES) kopumā - vairāk nekā divi miljoni bezdarbnieku ES integrējās darba tirgū, ekonomikas izaugsme notiek visās dalībvalstīs, turklāt arī situācija darba tirgū uzlabojas.

Gadu NVA vada Evita Simsone, kuras, stājoties amatā, primārais uzdevums bija rast jaunas iespējas, kā pilnveidot sniegto atbalstu darba devējiem, lai sekmētu nodarbinātības līmeņa pieaugumu Latvijā, tādēļ 2017.gadā Simsone personīgi iesaistījās darba devēju aktīvākā uzrunāšanā, tiekoties ar dažādām darba devēju asociācijām, lai nodrošinātu atbilstošāku pakalpojumu darba devējiem, ka arī lai uzklausītu darba devēju viedokļus par nodarbinātības jautājumiem.

Kā norāda Simsone, dinamiska darba tirgus attīstība rada dažādus izaicinājumus gan darba ņēmējiem, gan darba devējiem, tāpēc NVA arvien biežāk kļūst par vidutāju starp nākotnes redzējumu, izaicinājumiem darba tirgū un ikdienas realitāti, kad cilvēki ar invaliditāti saskaras ar grūtībām atrast darbu.

"Straujas izmaiņas, jaunas nodarbinātības formas, robotizācija un mākslīgais intelekts sāk kļūt par ikdienas realitāti Latvijā, kas maina ne tikai formātu, kā konkrēts darbs līdz šim bijis īstenots, bet pieprasa ikvienam no mums pilnveidot savas iemaņas un apgūt aizvien jaunas prasmes. NVA mērķis ir palīdzēt ikvienam tās klientam, sniedzot savlaicīgu un individualizētu atbalstu," uzsver Simsone.

Kā norāda aģentūrā, tā šogad sāka pastiprināti izvērtēt bezdarbnieku apmācību kvalitāti, lai sekmētu, ka apmācības rezultātā bezdarbnieks nonāk darba tirgū. Plašs atbalsta pasākumu klāsts bezdarbniekiem pieejams, pateicoties Eiropas Sociālā fonda projektiem, turklāt paredzams, ka sadarbībā ar Labklājības ministriju nākamgad tiks pārskatīta līdzšinējā pieeja apmācību organizēšanā, lielāku uzsvaru liekot uz darba tirgus pieprasījumu.

NVA atzīst, ka aģentūras sniegto pakalpojumu klāstu nepieciešams pilnveidot, lai nodrošinātu preventīvos pasākumus lielākā apmērā, rodot atbalsta mehānismu tām personām, kurām pastāv risks zaudēt darbu neatbilstošu prasmju vai iemaņu dēļ. Šis jautājums ir darba kārtībā arī citu ES dalībvalstu nodarbinātības dienestiem, tādēļ 2018. gadā plānota aktīva viedokļu un pieredzes apmaiņa ES dalībvalstu nodarbinātības dienestu tīkla valdē.

Pēc NVA paustā, Latvijas NVA vadītāja Simsone šī gada 7. decembrī ES dalībvalstu nodarbinātības dienestu tīkla valdes sanāksmē Tallinā tika ievēlēta valdes priekšsēdētāja pirmā vietnieka amatā. NVA direktores kandidatūru šim amatam bija izvirzījis ES dalībvalstu nodarbinātības dienestu tīkla valdes priekšsēdētājs Fons Lerojs no Beļģijas, pamatojoties uz Eiropas Komisijas ieteikumu.

Simsone notikumu uzskata par iespēju Latvijai aktīvāk iesaistīties dažādu ar nodarbinātību saistītu praktisku jautājumu risināšanā.

"Mana kandidatūra šim amatam tika izvirzīta, pamatojoties uz NVA paveikto 2017. gadā, kā arī iecerēm pilnveidot sniegto pakalpojumu klāstu visām aģentūras mērķa grupām, aktīvāk iesaistoties sadarbības nodrošināšanā. Piemēram, šogad novembrī, sadarbojoties ar darba devējiem un personu ar invaliditāti pārstāvošajām nevalstiskajām organizācijām, sākām jaunu tradīciju - Atvērtās durvju dienas organizēšanu personām ar invaliditāti pie darba devējiem, kuras īstenošanā iesaistījās darba devēji visās 28 NVA filiālēs, ar mērķi sekmēt iekļaujoša darba tirgus attīstību Latvijā. Savukārt, pateicoties darba devēju atsaucībai un skolēnu vēlmei, šī gada vasarā savu pirmo darba pieredzi varēja iegūt 5000 skolēnu," stāsta Simsone.

NVA norāda, ka darba tirgus pieprasījums un piedāvājums mainās, turklāt digitalizācijas un tehnoloģisku risinājumu rezultātā tiek optimizēti darba procesi, tomēr, neskatoties uz visu, indivīdu darbs nekad nezaudēs savu nozīmību sabiedrības labklājības nodrošināšanai, kā rezultātā prasmju pilnveidei būs būtiska loma darba tirgus polarizācijas mazināšanai. Pārmaiņas darba tirgū ir vienlaicīgi gan izaicinājumi, gan iespējas, kuriem jābūt gatavam ikvienam, uzsver aģentūrā.

Šī iemesla dēļ NVA aicina arī nākamgad darba devējus aktīvi izmantot atbalstu darba devējiem nepieciešamo speciālistu sagatavošanā, īstenojot tādus pasākumus kā Apmācība pie darba devēja un Apmācība pēc darba devēja pieprasījuma. Vienlaikus NVA 2018. gadā plāno īstenot ekspertu un viedokļa līderu diskusiju par jaunajām nodarbinātības formām, Latvijas valsts simtgades ietvaros organizējot konferenci Darba tirgus Latvijā: vakar, šodien, rīt.

Top komentāri

30 000 gadā brauc projām
3
30 000 gadā brauc projām. Protams, tas samazināsies.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas