Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

NVD lauž līgumu ar vakcinācijas zvanu centru; turpmāk pakalpojums būs četrreiz dārgāks

Bez vakcīnu trūkuma viens no vakcinācijas kampaņas vājajiem posmiem līdz šim ir bijis pieteikšanās pa tālruni. Ir daudz sūdzību, ka operatorus nevar sazvanīt. Vakcinācijas tālruņa numura apkalpošanas iepirkumā februārī uzvarēja neliela firma no Daugavpils SIA Ritmika. Šajā biznesā daudziem tas bija pārsteigums. Tās cena bija četrreiz zemāka, nekā konkurentiem. Pagājušajā nedēļā Nacionālais veselības dienests lauza līgumu, jo firma neesot spējusi nodrošināt kvalitatīvu pakalpojumu. Uzņēmums uzskata, ka viņu neveiksmēs vainojams pasūtītājs, kas devis neizpildāmus uzdevumus, skaidro raidījums Nekā personīga.

Tālrunis 8989 vakcinācijas reģistrācijai darbību sāka februāra sākumā.  Tobrīd vakcīnas bija pieejamas tikai mediķiem un sociālās aprūpes centriem. Lielākas vakcīnu piegādes bija gaidāmas tuvākajās nedēļās, tāpēc zvanu centram bija jābūt jaudīgam. Prognozes bija par 8000 zvaniem dienā.

Februāra vidū organizētajā iepirkumā piedalījās trīs pretendenti.

Ar trīskārt zemāku cenu kā konkurentiem uzvarēja plašākai sabiedrībai nezināma firma SIA Ritmika. Tomēr tā nespēja izpildīt solīto, daudzi zvani palika neatbildēti, tāpēc pagājušajā nedēļā Nacionālais veselības dienests (NVD) līgumu lauza.

Zvanu skaits ir ļoti svārstīgs. Vienu dienu tie var būt pāris simti zvanu, bet dienās, kad atvēra jaunas prioritārās grupas, zvanu skaits tuvojās  astoņiem tūkstošiem. Nelielai firmai bijis grūti piemēroties šādam režīmam. 

Februārī Vakcinācijas birojs bija tikko uzsācis darbu, tāpēc Veselības ministrija zvanu centra iepirkumu uzdeva rīkot Rīgas Austrumu klīniskajai universitātes slimnīcai. Vakcinācijas birojā bijis pārsteigums, ka nelielā firma  ir uzvarējusi nozīmīgajā iepirkumā. Taču to mainīt nebija iespējams. 

Austrumu slimnīca zvanu centru izvēlējās sarunu procedūrā. Šāda iepirkuma forma nozīmē to, ka pasūtītājs uzrunā vairākus pretendentus un no šī loka izvēlas izdevīgāko piedāvājumu. 

Taču slimnīcā apgalvo, ka nevienu neesot uzrunājuši. Līdz ar to priekšrocības bija firmu TET un CSC Telecom apvienībai, kas pirms konkursa bija sagatavojuši tālruni un zvanu centru testa režīmā un, visticamāk, par iepirkumu zināja. 

Nekā personīga ir informācija,  ka citas lielas firmas arī gaidīja paziņojumu par iepirkumu, tomēr par to uzzināja vien tad, kad bija pasludināts uzvarētājs.  Pēc slimnīcas skaidrotā, SIA Ritmika paši esot atraduši publikāciju par sarunu procedūru elektronisko iepirkumu sistēmas vietnē un uzvarējusi ar zemāko cenu.  Pieteikuma iesniegšanai bija atvēlētas tikai piecas dienas. 

SIA Ritmika ir reģistrēta daudzzīvokļu mājā Rīgā. Te nekas par zvanu centru neliecina. Arī pa tālruni firmu nevar sazvanīt.

Lursoft redzams, ka firmas vienīgā īpašniece ir Insese Guščina. 2019.gadā firmā bija 9 darbinieki. Apgrozījums bijis 289 tūkstoši, peļņa 58 tūkstoši.  Līdz 2016.gadam firma bija reģistrēta Daugavpilī, kur tā faktiski atrodas arī šobrīd.  

Uzņēmumā skaidro, ka laika gaitā audzis pienākumu apjoms. Austrumu slimnīca iepirkumā prasīja tikai reģistrēt zvanītājus vakcinācijas rindā. Pēc tam līgumu papildināja ar konsultāciju sniegšanu, vēlāk arī pieprasīja strādāt brīvdienās. Uzņēmums visam piekrita par solīto cenu – 49 centi par zvanu. Oļegs Guščins, SIA Ritmika izpilddirektors, zvanu centra neveiksmēs vaino Nacionālo veselības dienestu. Tas nav laikus brīdinājis par zvanu skaita pieaugumu. 

Lai nepaliktu bez vakcinācijas zvanu centra, Nacionālais Veselības dienests aprīlī, vēl pirms līguma laušanas ar Ritmiku, izsludināja jaunu iepirkumu. Tajā prasīts ne vien atbildēt uz vakcinējamo zvaniem, bet arī nodrošināt apzvanīšanu un e – pastu saraksti. Pieteicās arī firma Ritmika. .

TET cena par vienu zvanu vai e-pastu ir  viens eiro, septiņdesmit divi centi. Tāpat Nacionālais veselības dienests maksās ikmēneša pakalpojumu uzturēšanas maksu 3000 eiro.  Tas ir aptuveni četras reizes dārgāk, nekā līdz šim.

Daugavpils firma ir nosūtījusi sūdzību Veselības ministrijai, kurā līguma laušanu lūdz atzīt par prettiesisku un atjaunot.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas