Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Ostu nākotne ir digitalizācija un straujāka jauno informāciju tehnoloģiju ieviešana procedūrās

Daudzas Eiropas ostas saskaras ar prasībām gan palielināt pārkrauto kravu apjomu, gan saudzēt vidi un pilsētu iedzīvotāju labklājību, tāpēc kā risinājums būtu ostu digitalizācija un straujāka jauno informāciju tehnoloģiju (IT) ieviešana ostu procedūrās, par to diskutēts Eiropas jūras ostu organizācijas (ESPO) ikgadējā konferencē.

Kā skaidro Rīgas brīvostas pārvaldē, jauno tehnoloģiju ieviešana noved pie nepieciešamības uzlabot datu aizsardzību un IT sistēmu drošību ostās.

Tā kā jūras transporta politika esot būtisks punkts Eiropas Komisijas 2017.gada dienaskārtībā, tad ESPO konferences pirmajā daļā esot apspriesti šķēršļi, kas joprojām kavē vienota Eiropas iekšējā jūras transporta tirgus izveidošanos un meklētas iespējas šo šķēršļu likvidēšanai.

Kā skaidro ostas pārvaldē, nozīmīgs notikums konferences gaitā bijis ESPO kruīzu un prāmju ostu labās prakses kodeksa pieņemšana, kura mērķis ir noformulēt labas prakses piemērus piecās jomās, kas pašreiz ir aktuālas Eiropas kruīzu un prāmju ostām. Piemēram, ostas un pilsētas attiecības, infrastruktūras attīstība, ostu savstarpējā sadarbība, ostas attiecības ar kruīzu un prāmju līnijām, kā arī drošības jautājumi. Kā skaidro ostas pārstāve Inita Luna, visas šajā kodeksā apskatītās problēmas tiekot risinātas arī Rīgas ostā, tādēļ šis būšot noderīgs instruments, plānojot ostas attīstību kruīzu un prāmju jomā.

Tāpat kā visos transporta nozares forumos pēdējā laikā, arī ESPO konferencē tika apspriesta ES-ASV Transatlantiskās tirdzniecības un investīciju partnerības līguma (TTIP) un jaunās Ķīnas transporta iniciatīvas "One Belt, One Road" ietekme uz Eiropas ostu nākotni.

Noslēguma debatēs uzstājies Eiropas Komisijas direktorāta Mobilitāte un transports (DG MOVE) ģenerāldirektors Henriks Hololejs, kurš uzsvēris nepieciešamību vienkāršot lielo infrastruktūras projektu autorizācijas procesu, lai aizstātu daudzās autorizācijas procedūras lielajiem pārrobežu infrastruktūras projektiem.

Starptautisko sakaru un administratīvā departamenta direktore Irina Gorbatikova skaidro, ka Rīgas brīvostas pārvaldes uzdevums ir aktīvi darboties starptautiskajās ostu organizācijās un ESPO. Pārvaldes dažādu jomu speciālisti darbojoties ESPO pastāvīgajās komisijās un piedaloties Eiropas ostu ilgtspējīgas attīstības politikas veidošanā. Darbojoties ESPO, esot iespēja profesionāli izdiskutēt un kopā ar citu valstu ostu speciālistiem ietekmēt ostām svarīgu lēmumu pieņemšanu. Mērķis esot operatīvi apmainīties ar informāciju un panākt Rīgas ostas interešu ievērošanu.

ESPO ikgadējā konference šogad norisinājās 2. un 3.jūnijā Dublinā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas