Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus

Pabriks: Izskatās, ka viens EP deputāta mandāts LA būs, bet līdz diviem neaizsniegsimies

Izskatās, ka partija "Latvijas attīstībai" (LA) divus Eiropas Parlamenta (EP) deputātu mandātus nebūs izdevies iegūt, bet viens mandāts ir samērā cerīgs, sarunā ar aģentūru LETA lēsa šī politiskā spēka EP deputāta kandidāts Artis Pabriks.

Pabrika skatījumā, LA ieguvusi gana labu rezultātu EP vēlēšanās, jo politiskajam spējam bijis gana profesionāls piedāvājums, kas ticis rūpīgi gatavots, jo LA šīs vēlēšanas bija ļoti svarīgas. 

"Jā, tas, iespējams, skan reklāmistiski - EP vēlēšanās kandidē trīs zinātņu doktori -, taču mums bija spēcīga un saliedēta komanda. Manuprāt, arī kampaņā mēs nepieļāvām lielas kļūdas. Mēs uzskatām, ka esam gana jēdzīga alternatīva "Jaunajai vienotībai", kas pēdējā sasaukumā bija spēcīgāk pārstāvētā EP," sacīja Pabriks. Viņš piebilda, ka LA vēlēšanās cīnījās par centriski labēju vēlētāju. EP deputāta kandidāta ieskatā, tie bija faktori, kas, iespējams, nospēlēja politiskajam spēkam par labu.

LA iekļūstot arī nākamajā EP sasaukumā, partija turpinās sadarbību ar EP politisko grupu "Renew Europe".

Neoficiāla informācija liecina, ka, iespējams, par EP vēlēšanās divus mandātus iegūs gan "Jaunā vienotība" (JV), gan Nacionālā apvienība. Runājot par to, kāpēc, neskatoties uz skandāliem, kas aizvadīto mēnešu laikā ir saistīti ar JV, vēlētāji nolēmuši atbalstīt šo politisko spēku, Pabriks sprieda - lai gan šīs partijas kandidāts uz EP Valdis Dombrovskis (JV) zināmā mērā ir atsvešinājies no Latvijas politiskās vides, viņa politiskā vilkme joprojām ir gana liela.

"Vēl viens variants varētu būt tāds, ka vēlētāji varbūt vēl īsti nav pārliecināti par alternatīvu JV. Mēs uzskatām, ka mēs tādi varētu būt. Vienlaikus mums ir jānodala EP vēlēšanas no nacionālā mēroga vēlēšanām, jo EP vēlēšanās runa ir par personībām, nav tik lielas asociācijas ar JV lielajām politiskajām kļūdām un neizdarītajiem darbiem," pauda EP deputāta kandidāts.

Viņaprāt, iedzīvotāji balsoja par atpazīstamākajiem kandidātiem. Pabriks atzīmēja, ka tas JV palīdzēja EP vēlēšanās, taču pagaidām ir atklāts jautājums, vai tas palīdzēs politiskajam spēkam nacionālajās vēlēšanās pēc diviem gadiem.

Šogad EP vēlēšanās vēlētāju aktivitāte ir nedaudz pārspējusi divas iepriekšējās vēlēšanas. Taujāts, vai tas varētu būt saistīts ar karu Ukrainā, EP deputāta kandidāts pieļāva, ka tas varētu būt viens no argumentiem gan nedaudz lielākai aktivitātei, gan tam, ka iedzīvotāji nobalsoja par LA, jo partija drošības jautājumā piedāvā strādāt pie robežu stiprināšanas un militārās industrijas attīstīšanas.

"No mūsu puses tas nebija kails populisms, vai vienkārši peldēšana pa straumi. Taču es nedomāju, ka tas bija vienīgais iemesls. Mums vēl būs jāpapēta vēlēšanu oficiālie rezultāti. Domāju, ka karš un drošība varēja būt viens no iemesliem," teica Pabriks.

Runājot par iespējamo Dombrovska kļūšanu par eirokomisāru, EP deputāta kandidāts norādīja, ka viņš ir viens no atpazīstamākajiem komisāriem, taču rodas jautājums, "cik reizes mēs varam nozīmēt šim amatam vienu un to pašu cilvēku". "Protams, tam ir savas privilēģijas, jo cilvēks ir pazīstams. Viņš var iegūt arī kaut kādu lielāku ietekmi. Jautājums par Latvijas procedūru kopumā, kur eirokomisāru nozīmē vadošā partija un tās premjers. Skaidrs, ka mūsu partijai nav nekādas iespējas šo jautājumu ietekmēt," teica Pabriks.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka EP vēlēšanās Latvijā līderos ir partiju apvienība JV un NA, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija.

Piemēram, Valmieras novadā, kur abas šīs partijas tradicionāli guvušas labus panākumus, pēc gandrīz puses balsu saskaitīšanas, JV bija saņēmusi ap 30% vēlētāju atbalstu, bet NA - ap 25%, kamēr tuvākajiem konkurentiem "Latvijas attīstībai" (LA) un "Apvienotajam sarakstam" (AS) bijis ap 10% vēlētāju atbalsta.

Tomēr ne visur Latvijā šo divu partiju pārsvars pār konkurentiem bijis tik ievērojams. Piemēram, Rīgas Zolitūdes un Pļavnieku iecirkņos jau tradicionāli uzvarējusi sociāldemokrātiskā partija "Saskaņa". Galvaspilsētā salīdzinoši labāk veicies arī partijai "Progresīvie", bet arī JV un NA Rīgā veicies gana pārliecinoši, tostarp JV uzvarējusi vairākos apmeklētākajos iecirkņos.

Pietiekoši daudz balsu, lai iegūtu EP mandātu, saņēmusi arī partija "Latvija pirmajā vietā" (LPV), bet pagaidām nav skaidrs, vai partijai "Stabilitātei" būs izdevies gūt pietiekamu vēlētāju atbalstu, lai tās pārstāvis varētu strādāt EP. "Stabilitātei" līderis Aleksejs Rosļikovs vēl šaubās, vai partijai šo vienu mandātu būs izdevies iegūt. Ja tas nebūs izdevies, pa diviem mandātiem iegūtu JV un NA, bet vēl katra pa vienam deputāta mandātam saņemtu piecas partijas - LA, AS, LPV, "Saskaņa" un "Progresīvie".

Jau ziņots, ka EP vēlēšanās kopumā Latvijā kandidēja 16 saraksti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas