Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Palielina līdzfinansējumu privāto bērnudārzu pakalpojumiem

Rīgā joprojām rindā uz pašvaldības bērnudārziem ir vairāk nekā 900 bērnu, vakar Rīgas domes sēdē atzina pašvaldības Izglītības, kultūras un sporta departamenta direktora pienākumu izpildītājs Ivars Balamovskis. Joprojām ir gana liels to bērnu skaits, kuri apmeklē privātos bērnudārzus, kam nepieciešams pašvaldības līdzfinansējums.

Rīgas dome vakar pieņēma lēmumu par pašvaldības līdzfinansējuma apmēru pirmsskolas izglītības pakalpojuma nodrošināšanai privātajās izglītības iestādēs, kas paredz būtisku finansējuma palielinājumu. Domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja vietniece Ieva Siliņa (NA) atgādināja, ka līdz šim pašvaldības maksātā summa par vienu bērnu mēnesī bija 328,54 eiro mazākajiem bērniem un 242,48 eiro mēnesī piecus un sešus gadus vecajiem bērniem, kas apgūst obligāto izglītības programmu. Turpmāk šīs summas pieaugs attiecīgi līdz 403,88 un 288,11 eiro. Līdzfinansējums piecus un sešus gadus veciem bērniem ir mazāks, jo bērnudārzi finansējumu pedagogu atalgojumam saņem no valsts. Pašvaldības līdzfinansējums bērnu uzraudzības pakalpojumam jeb aukļu pakalpojumam no šī gada janvāra ir 242,66 eiro. Pašvaldības finansējums privāto izglītības iestāžu pirmsskolas izglītības programmu īstenošanai šogad paredzēts aptuveni 32,5 miljonu eiro apmērā, pirms domes sēdes sasauktajā preses konferencē žurnālistus informēja domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Laima Geikina (Par!) .

Domes sēdē tika atgādinātas arī senas patiesības – Rīgā ir apkaimes, kurās rinda uz bērnudārzu ir ievērojami garāka nekā citās apkaimēs, kurās tādas rindas, iespējams, nav pat vispār. Tomēr, kā norādīja I. Siliņa, nav cilvēcīgi vecākiem, kuri dzīvo Imantā, prasīt vest bērnus uz dārziņu Bolderājā. Atbildot uz Konstantīna Čekušina (Saskaņa) jautājumu, vai līdzfinansējums tiek maksāts par privātajiem bērnudārziem arī tajos gadījumos, kad konkrētajā apkaimē ir iespēja nodrošināt pašvaldības bērnudārzu, I. Balamovskis atzina, ka šobrīd Ministru kabineta noteikumi paredz, ka līdzfinansējums ir jāsniedz pilnīgi visos gadījumos, tos neizvērtējot. Taču, ja rudenī būs pieejams Eiropas struktūrfondu finansējums, tā saņemšanai gan varot tikt izvērtētas konkrētas apkaimes. 

Saistībā ar izglītību Rīgas dome vakar vienojās arī par vispārīga dokumenta – pašvaldības izglītības ekosistēmas attīstības stratēģijas 2024.–2028. gadam – izstrādi. Tās virsmērķis ir ieviest sistēmu, lai nodrošinātu iedzīvotājiem nepieciešamās zināšanas, prasmes un attieksmes mūža garumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas