Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Pamatojoties uz 1.aprīļa Krimināllikuma grozījumiem, piektdien atbrīvots pirmais notiesātais

Pamatojoties uz plašajiem Krimināllikuma (KL) grozījumiem, kas stājās spēkā 1.aprīlī, šodien no cietuma atbrīvots pirmais notiesātais, informēja Ieslodzījuma vietu pārvalde (IeVP).

Konkrētajā gadījumā 1989.gadā dzimušajam vīrietim pagājušā gada rudenī tiesa bija piespriedusi sešu mēnešu cietumsodu pēc KL 253.2 panta 1.daļas par narkotiku iegādāšanos vai glabāšanu nelielā apmērā bez nolūka tās realizēt.

Pamatojoties uz plānotajiem grozījumiem KL, ieslodzītais jau laikus bija uzrakstījis iesniegumu cietuma administrācijai. 3.aprīlī IeVP minēto iesniegumu nosūtīja Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesai, kas jau šodien nolēma atbrīvot jauno vīrieti no Šķirotavas cietuma.

Kā ziņots, šā gada 1.aprīlī stājās spēkā apjomīgi KL grozījumi, ar kuriem definēts jauns soda mērķis - ne tikai sodīt, bet arī atjaunot taisnīgumu, aizsargāt sabiedrību, resocializēt vainīgo un atturēt citus no noziegumu izdarīšanas. Ar minētajiem KL grozījumiem par mantiskiem noziegumiem tiek samazināti cietumsodu termiņi, daži nodarījumi tiek dekriminalizēti, bet citi turpretim - kriminalizēti.

KL grozījumu pārejas noteikumi paredz plašu labvēlības principa piemērošanu - ja no 1.aprīļa likumā kriminālatbildība par konkrēto nodarījumu vairs nav paredzēta, tad tā nevar iestāties arī par agrāk izdarītiem nodarījumiem, bet sāktie kriminālprocesi ir jāizbeidz. Ja par nodarījumu turpmāk paredzēta tikai administratīvā atbildība, tad lietas materiāli jānosūta administratīvās lietvedības sākšanai.

Savukārt jau notiesātajām personām brīvības atņemšanas sods nav jāizcieš ilgāk par maksimālo brīvības atņemšanas soda termiņu, kāds attiecīgajā KL pantā ir paredzēts no 1.aprīļa.

Konkrētajā gadījumā KL 253.2 panta 1.daļas iepriekšējā redakcijā kā sankcija bija paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz diviem gadiem vai piespiedu darbs, vai naudas sods līdz 50 minimālajām mēnešalgām, bet no 1.aprīļa šai pašā pantā kā sankcija paredzēta vien īslaicīga brīvības atņemšana (uz laiku no 15 dienām līdz trīs mēnešiem) vai piespiedu darbs, vai naudas sods.

Tieslietu ministrija (TM) norāda, ka nav iespējams precīzi paredzēt, cik daudz cilvēku, pamatojoties uz jauno KL redakciju, būs jāatbrīvo no cietuma, jo to lems tiesa. IeVP aplēsusi, ka uz tiesu varētu tikt nosūtītas aptuveni 1300 lietas, bet tas nekādā gadījumā nenozīmē, ka tiks atbrīvoti 1300 cilvēki, aģentūrai LETA iepriekš sacīja TM preses sekretāre Ksenija Novikova.

Viņa atzina, ka saskaņā ar IeVP jaunākajām aplēsēm līdz ar grozījumiem KL atbrīvoti varētu tikt aptuveni 100 cilvēki. Salīdzinot ar to ieslodzīto kustību, kāda ir jau patlaban, tas neesot īpaši daudz.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas