Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Panākts progress sarunās par zāļu kompensācijas palielināšanu C hepatīta slimniekiem

Guvām apstiprinājumu gan no deputātiem, gan veselības ministres Ingrīdas Circenes (V), ka jautājums par valsts kompensācijas apjoma palielināšanu C hepatīta ārstēšanai ir būtisks un ir iekļauts prioritārajā darba kārtībā, pirmdien sacīja Hepatīta biedrības pārstāve Ieva Galuza.

Kā ziņots, lai veicinātu nepieciešamās izmaiņas likumdošanā par valsts kompensācijas apjoma palielināšanu C hepatīta ārstēšanai no 75% līdz 100%, Hepatīta biedrība šodien aizsāka tikšanos ciklu ar atbildīgajām institūcijām.

Galuza sacīja, ka pirmdien notikušās sarunas ar Circeni, Nacionālā veselības dienesta pārstāvjiem un Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas deputātiem aizritējušas ļoti labi un produktīvi. "Protams, neviens mums nesolīja, ka, jā, mēs palielināsim kompensāciju, bet apstiprinājumu, ka šis jautājums ir iekļauts prioritārajā kārtībā, mēs saņēmām gan no politiķiem, gan ministres kundzes. Esam gandarīti, ka soli pa solītim ejam uz priekšu," teica Galuza.

Tikšanos ciklu ar atbildīgajām institūcijām un Saeimas komisijām Hepatīta biedrība plāno turpināt arī nākamgad.
Vienlaikus Galuza norādīja, ka, neskatoties uz sekmīgajām sarunām, kampaņas "Šis nav stāsts par politiku... šis ir stāsts par dzīvību" laikā savāktie iedzīvotāju paraksti tiks iesniegti Centrālajā vēlēšanu komisijā, uzsākot oficiālu biedrības ierosinājumu izskatīšanas procesu. Zināms, ka kopumā par mērķi palielināt valsts atbalstu C hepatīta ārstēšanai parakstījušies 13 000 iedzīvotāji.

C vīrushepatīts ir nopietna vīrusa infekcijas izraisīta slimība, kas beigu stadijā izraisa aknu cirozi un vēlāk aknu vēzi, kas ir biežākais nāves iemesls aknu slimību gadījumā. Arvien straujāk pieaug to cilvēku skaits, kuri inficējas ar C hepatītu - uz 53 Latvijas iedzīvotājiem ir viens inficētais.

Kā iepriekš sacījusi Hepatīta biedrības vadītāja Olita Mengote, arvien vairāk cilvēku pamet savas ģimenes, lai dotos uz citām valstīm ārstēties, kur no valsts puses 100% apmērā tiek apmaksāti medikamenti, bet ļoti daudzi bezcerībā ir samierinājušies ar situāciju un neārstējas, jo vienkārši nespēj to atļauties.

Latvijā C hepatīta pacienta līdzmaksājums par zālēm sasniedz vidēji 140 latus mēnesī, bet atsevišķos gadījumos tas pārsniedz pat 1000 latus mēnesī. Ārstēšanās terapijas ilgums parasti ir 24 līdz 48 nedēļas.

Hepatīta biedrības dati liecina, ka aptuveni puse no C hepatīta pacientiem ir spiesti atteikties no iespējas ārstēties, jo nevar to atļauties, valstij kompensējot ārstēšanu 75% apmērā. Savukārt katrs neārstētais pacients ir risks pārējai sabiedrības daļai un draud ar šīs slimības turpmāku izplatību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas